Jak Wam się podoba między innymi to, że Ada Lewińska to wtyka Polaków? Coś za bardzo gmatwa sie scenariusz. Najbardziej ciekawi mnie wątek Reinera. No i żałosna scena zabójstwa dokonanego przez Czarną. Trochę mnie to martwi.
Odcinek raczej dobry, przytoczę moją wypowiedź z innego forum (czas honoru tvp)
Otto zagrał w tym odcinku jak natchniony. Piękna muzyka w tle, ach!
Maria kocha Czesława, ale on od 4 lat nie żyje i Maria nie powinna mieć oporów
żeby angażować się w związek z Ottonem. Pewnie on by chciał, żeby cieszyła się
życiem. Popełniła błąd przebywając w Breslau, zamiast udać się od razu do stolicy,
złamała Ottowi serce i nie wie co mu powiedzieć, robi mu złudną nadzieję.
Otto pewnie po jakimś czasie wyjedzie z Polski
Wreszcie więcej Larsa, dziwne ale mu kibicuje
Chłopaki i pianino, no nie bardzo mi to pasuje
Zawisza, strrasznie go nie lubię
Ruda !! Kompletnie nie podobna do matki z charakteru
Wasilewski dobrze dedukuje, a wydawał się niemrawy na początku serii
Michał powiedział kuzyn z MOrmańska, a nie MUrmańska, błąd znalazłam ;)
Czarna znaczy Ruda?:) plus za wątek z jej ojcem, zawsze to jakaś odmiana od Wielkiej Czwórki. No i scena z Zawiszą pokazała, że z Wasilewskiego jest większa gnida, niż można było przypuszczać.
Oglądałam. Obejrzy jeszcze raz rozmowę Bociana z Brodowiczem i tym drugim. Jasno wynika z niej, że Ada jest człowiekiem Sowietów, a to, że chce się dogadać z polskim rządem za plecami komunistów, to już inna bajka. Natomiast nie jest żadną wtyką Polaków, no i...
Spojler!
Spojler!
Spojler!
To wszystko jest pic na wodę, ściema mająca na celu aresztowanie członków podziemia, a Ada jest zuuuaaaa.
Jeszcze raz obejrzałem i przyznaję Ci racje. Co do ostatniego zdania to tylko domysły.
Spojler!
Spojler!
Spojler!
Ada pewnie będzie chciała wypuścić Michała, a UBek będzie tym zaskoczony. Tak zrozumiałem zapowiedź 60 odcinka.
Nie tylko domysły. Muszę znowu pisać spojler? No dobra, ekhm
SPOJLER!!!
Tak jak napisałam, cała ta szopka z Bocianem (od początku podejrzana - wystarczy spojrzeć na jego miny) miała tylko i wyłącznie na celu schwytanie członków podziemia, będzie o tym w następnych odcinkach. No i Ada jest zuuaa, choć trzeba przyznać, że nieźle to uknuła.
Wytłumacz mi w takim układzie, bo przestałem łapać scenariusz. Po co Władek poszedł do tego mieszkania?
Żeby sprawdzić Bociana. Wygląda na to, że Władek to jedyna myśląca postać w tym serialu, bo nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek poza nim wpadł na pomysł, że Bocian może kłamać. Nawet po tym, jak ubecja ich znalazła, podejrzewali Celinę i Wandę, ale jego nie.
W sumie jest to logiczne co piszesz. Szkoda tylko, że scenarzysta nie dał tego do zrozumienia (albo dał a ja nie załapałem). A Bocian cały czas był mi jakoś dziwnie podejrzany. W 58 bodajże bardzo zależało mu na to by w końcu z kimś porozmawiać.
Ja stawiam na Bociana.A co do Lewinskiej mam nadzieje ze nie bedzie tak jak z Osmanska ,najpierw ja zlikiwidują a pozniej okaze sie ze ona pracowała dla polaków.A i zgadzam sie ze watek Wandy wyczerpany.
W jednym z pierwszych odcinków 5 serii był motyw , gdy Ada dzwoniła i powiedziała , że teraz czas na inny równoległy plan. No czyli się wyjaśnia ten drugi plan czyt. schwytanie członków podziemia przez aktywne uczestnictwo Ady Lewińskiej. I zgadzam się , że jedynym myślącym jest Władek , a reszta zachowuje się bardzo lekkomyślnie jakby lata okupacji niemieckiej nic ich nie nauczyło!