pomiędzy pierwszymi 3 sezonami, a resztą. Pierwsze trzy sezony - 9/10, pozostałe - 3/10, ewentualnie 4/10. Natomiast obecny sezon to już kompletna porażka.
nudny to jedna sprawa, ale poraża mnie też tragiczne aktorstwo np. Zakościelnego, Różczki (Wanda), czy Bołądź (Celina), niby nigdy nie byli dobrymi aktorami, ale teraz mam wrażenie, że cofnęli się w rozwoju, kompletne drewno i beztalencia.
Wydaje mi się, że winny jest tutaj badziewny scenariusz. Przecież absurd goni absurd, bohaterowie nie rozmawiają ze sobą, tylko rzucają w swoim kierunku jakieś papierowe frazesy, nawet tak utalentowani aktorzy jak Adamczyk albo Gniewkowska sprawiają wrażenie zupełnie w tym wszystkim zagubionych. Postać Rainera zawsze przykuwała uwagę, Adamczyk świetnie go wykreował, w tym sezonie wzbudza jedynie politowanie i irytację. Bołądź to akurat wdg. mnie zdolna aktorka, ale bierze udział w najbardziej idiotycznym wątku, jaki można sobie wyobrazić i głównie zmienia ciuchy na coraz bardziej wycudowane albo siedzi naburmuszona przy stoliku z Rainerem, trudno jest wycisnąć z tego cokolwiek.
Też jestem zawiedziona. Główni bohaterzy nie budzą we mnie już żadnych emocji. Jeszcze trochę i zacznę wierzyć, że AK-owcy i partyzanci byli rzeczywiście bandyckimi bandami.
Ale przybliża bardziej historię polski i jej zawiłości. Oczekujecie fajerwerków i wysadzanie posterunków. ??. Szkoda że twórcy przekłamują trochę prawdę i pomijają niewygodne tematy np to że Ministerstwie bezpieczeństwa publicznego w dużej mierze pracowali żydzi. Sławili się mordowaniem Polaków i sadystycznymi przesłuchiwaniami. Po epoce Stalinizmu przyszły czystki robione przez nowe stare władze PRL więc co bardziej cwani pozmieniali nazwiska... pozostali zostali zmuszeni do opuszczenia kraju. Obecnie żydostwo to też próbuje przedstawiać zobaczcie jacy to Polacy są antysemici ( nazwa wymyślona przez żydów do szantażowania narodów) ponieważ nas wyrzucali z kraju. O tym dlaczego już nie wspominają....
Zamiast Bermana-żyda i kata żołnierzy niezłomnych -towarzyszka minister.?
"Nie dość, że Żydzi nas, Polaków katowali, nie dość, że Żydzi nas, Polaków mordowali i rozstrzeliwali, teraz jeszcze płacimy im za to."
-mówił generał Skalski-
-Powiedziałem mu wtedy: „Wcześniej zdechniesz, ty parchu żydowski, niż mnie wykończysz”. I co, nie miałem racji? Ale teraz nie mogę o tym nawet mówić. Wszystko jest w żydowskich rękach, więc tego parcha nigdy mi nie puszczą.
Opis: do dyrektora departamentu śledczego MBP Józefa Goldberga – Różańskiego, który podczas przesłuchania napluł Skalskiemu w twarz.
"Różański, Żyd, kanalia najgorszego gatunku, razem z Brystigerową, Fejginami, to wszystko (...) nie byli ludzie."
A dziś rząd pełen żydów... jak się dobrze poszpera i zacznie dociekać to się okazuje że bardzo dużo w Polsce żydów jest u władzy tylko cwaniacy pozmieniali nazwiska przykład komorowska czy Rostowski..... A dlaczego prokuratura straszy że będzie ścigać negatywne wypowiedzi o żydach ?? nie zastanawiało was to nigdy ??. Na Rosjan czy Niemców możecie psy wieszać i nikt nie uważa że to coś złego.A rusz żydów i zaraz groźby... Oni bardzo boją się o stratę wpływów . A zastanawialiście sie czemu naród ,,wybrany" od wieków jest tak znienawidzony przez całe narody ??