PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88755
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Czy zwróciliście uwagę jak w ostatniej scenie podczas ucieczki Michała,Władka,Bronka i Rudej
zachowuje się Michał.
Praktycznie cały czas po postrzale Ruda ciągnie go na siłę a on ledwo idzie.A
chwilę potem jak Władek i Bronek rzucają granaty on na samym końcu nagle jakby nabrał sił i
niemal biegiem ucieka z jaskini?

ocenił(a) serial na 8

czego byś tam nie widział cała czwórka na bank przeżyła ;) bynajmniej ten moment ciekawe jakie są ich dalsze losy. Mogli by chociaż wyjaśnić jak się każdego droga potoczyła dalej... albo to jest zostawiona furtka i kiedyś będzie kontynuacja ;)

użytkownik usunięty
mordarg

Do końca trwania 5 serii też była gadka że kontynuacji nie będzie więc jakiś cień szansy jest.Emisja serii o Powstaniu ma być we wrześniu 2014 więc może jeszcze jedna seria będzie w 2015,ewentualnie 2016.
Nie wiem czy scenarzyści serialu uznali że widzowie nie zwrócą uwagi na szczegół z Michałem który nagle biegiem wydostaje się z jaskini czy bardziej chcieli pokazać jak nagle Michał dostaje wielkiej energii do ucieczki.

Na bank to nic nie wiadomo i właśnie o to chodziło w tym zakończeniu ;-) choć dla mnie nie mieli szans.

A Michał faktycznie podrywa się do biegu, co można tłumaczyć sobie na wiele sposobów, łącznie z tym, że to symbolicznie zakończenie i bohaterowie przenieśli się na tamten świat, ale nie poddali się do samego końca.

ocenił(a) serial na 8
Arya_2

hehe, widziałem wszystkie najlepsze zagraniczne seriale jakie tylko powstały. ale teraz nadrobiłem czas honoru i naprawdę przyznam że nie jest to dla mnie zwykły serial, jest to cenna lekcja historii oprawiona w zajebiscie partyzancko-sensanycją oprawę. Naprawdę patrząc na to co dzieję się w naszym zakichanym kraju aż trudno uwierzyć że kiedyś byli tacy patrioci gotowi oddać życie dla Polski.

{SPOILER ALERT !!!!!!!!!}

tylko czemu janek, zginął celina też a takie ścierwo jak rainer przeżyło. To pokazuje też kto potrafił się odnaleźć po wojnie a kto nie :(

{/Spoiler}

ocenił(a) serial na 10
mordarg

Trudno tym bardziej, jak się widzi co teraz się wyrabia. Tak myślę, że nad nami to musi zawisnąć jakieś widmo strasznej zagłady, żeby wszyscy mogli się zjednoczyć. Inna sprawa, że to byli ludzie wychowani w duchu patriotyzmu, którego teraz się nie uczy w szkole. Historia raz albo dwa w tygodniu w dodatku traktowana przez wszystkich (uczniów, polityków, ministerstwo nauki) jak zło konieczne.
Szczerze wątpię by dziś bylibyśmy gotowi do takich poświęceń jak "Kolumbowie".

użytkownik usunięty
Arya_2

Trochę kpina dla mnie Ruda chłopa ciągnie całą drogę a po rzuceniu granatów zaczyna biec.

ocenił(a) serial na 8

oj boże może krechę wciągnął po kryjomu i powera dostał >.< większe nierealne buble nam serwował ten serial a i tak idzie to przeboleć bo w kulejącej polskiej kinematografii ten serial jest naprawdę PEREŁKĄ! :)

Dlatego można to sobie wytłumaczyć tym, że oni już wtedy nie żyli, a ta ucieczka to symboliczny obraz ;-) Ruda kilkanaście sekund wcześniej praktycznie niosła go na plecach, sama słaniając się na nogach.

użytkownik usunięty
Arya_2

W sumie może scenarzyści uznali że to mało istotne bo nikt nie zauważy tego jak Michał przed napisami ucieka.

ocenił(a) serial na 8
Arya_2

jeeej,jakby tak na to spojrzeć i miała byś rację to naprawdę dramatyczne zakończenie mamy w ch.... wole myśleć że uciekli. z gorszych opresji ekipa wychodziła wcześniej

użytkownik usunięty
mordarg

Pokazane było jak wychodzą na pole więc tak jakby udało im się wykiwać Ubecję i uciec tajnym przejściem.

Nie wiem jakby ten cały bunkier jest rozmieszczony, ale ubeki stały na górze, więc wydaje mi się że nawet jakby wyszli z drugiej strony tym przejściem, to dostali by kulkę z góry.

użytkownik usunięty
janosik6

To by było takie dramatyczne bohaterowie wychodzą z jaskini szczęsliwi że uciekli i dostają serię i wszyscy giną.I na koniec widzimy jak wszyscy bohaterowie padają martwi.

ocenił(a) serial na 10
janosik6

według mnie to oczywiste, że nie mieli szans i wszyscy zginęli..

użytkownik usunięty
agaaaaaaaa

Gdyby przeżyli to znaczyłoby że Ubecy to wyjątkowi idioci.
Patrząc na to że ukochana Michała zginęła a Bronka została aresztowana ich śmierć była najbardziej prawdopodobna.
Można było pokazać że bohaterowie woleli zginąc w walce niż podając się jak Partyzanci.Gdyby to było takie łatwe uciec do jaskini i wyjść z niej drugim końcem to pewnie już wcześniej kombinowali by z tym wariantem.
Może oczywiście bohaterowie zaraz po wyjściu nie zgineli ale np chwilę póżniej Ubecy ich dorwali kiedy się zorientowali że bohaterowie chcą uciec drugim wyjściem.

ocenił(a) serial na 8
agaaaaaaaa

Też to zauważyłem :D Najpierw jeszcze był taki błąd, że ten młody z NKWD będący obok Lebiediewa stoi z bronią, a potem przy zmianie ujęcia już siedzi obok niego. No, ale takie szczegóły się dostrzega oglądając scenę po kilkanaście razy.
@agaaa: A według mnie niekoniecznie.
1. Lewińska najprawdopodobniej rzeczywiście nie miała nic wspólnego z obławą więc nie mogła być ona dobrze przygotowana.
2. Nasz oddział był zmotoryzowany, dysponowali najpierw jedną ciężarówką, potem drugą zdobyli na konwoju z Rudą. Zakładając, że chwilowo odcięli pościg mogli śmiało umknąć do jednej z nich.
To byłoby całkiem realne wyjście z sytuacji i myślę, że taką ucieczką mogliby rozpocząć jeszcze jedną serię.

użytkownik usunięty
przemek6085

Na pewno gdyby ich śmierć była pewna to by to pokazali dla świetego spokoju,bohaterowie wybiegając z tunelu mieli raczej miny na zasadzie może uda się uciec niż ciekawe kto z nas ostatni zginie.