PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88770
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

"Jeszcze nie dziś"

http://vod.tvp.pl/seriale/obyczajowe/czas-honoru/powstanie/powstanie-odc-1/16507 611

Ale ja poczekam do września ;-)

Arya_2

Właśnie skończyłem oglądać. Rozkręca się fabuła, nowe postacie, wątki, romanse.

Hans_Kloss

Czy ktoś, kto już widział może tak ogólnie odpowiedzieć mi na dwa pytania: jak sceny z Rainerem? I czy pojawia się już nowa bohaterka sanitariuszka Milena, grana przez Agnieszkę Skrzypczak (uwielbiam za "Marzenie Nataszy" i wokal w "Pink Roses" ;-)

A i z tego co widziałam na fp serialu, kwestia "zmartwychwstania" Janka w dalszym ciągu pozostaje nie do ogarnięcia dla niektórych ;-)

użytkownik usunięty
Arya_2

Sanitariuszka Milena się chyba nie pojawia... Sam Rainer w porządku, ale jednak jego "partnerzy-aktorzy" zakłócają ogólny odbiór tych scen :P Przynajmniej ja tak sądzę...

Arya_2

Rainer dobrze wypada, zabawna scena z Szycem w kasynie oficerskim.

Milena może ( nie rzucała mi sie w oczy, bo jej nie znałem dlatego moze) była w grupie, gdy przyszłe sanitariuszki uczyły się robić opatrunki.Szkoliła ich starsza siostra zakonna/pielegniarka, ta ze szpitala.

ocenił(a) serial na 10
Hans_Kloss

też już widziałem świetny odc

ocenił(a) serial na 8
Hans_Kloss

Masz rację, ta scena to był majstersztyk, teksty Pabsta bezcenne. ;) To może być jedna z najlepszych postaci w tym sezonie - śmiem myśleć, że może zmieść z piedestału Rainera.... A Szyc swoją grą przekonał Mnie do siebie - do tej pory miałem go za aktorzynę grającego w gniotach, teraz wiem że to jest jednak dobry aktor.

Arya_2

Nie bylo zadnego "zmartwychwstania" Janka bohater ginie w konfrontacji z oficerem Lwp
Powstanie to nie kontynuacja 7 serii à jedynie retrospekcja czasowa.Uzyj rozumu...

Magister_Perotinus

Sam go użyj, do czytania z jakim takim zrozumieniem. Mój komentarz odnosił się do ludzi na fan page CH, którzy właśnie tego nie kumają i od kilku miesięcy pytają głupio "Czy Janek zmartwychwstał?" za każdym razem gdy Pawlicki pojawia się na zdjęciach czy filmikach.

Arya_2

Naucz sie budowy poprawnej wypowiedzi jezyka kraju w ktorym zyjesz,wtorny analfabeto.Moja rada:zapisz sie na kurs wieczorowy z zakresu elementarnej wiedzy o jezyku i kulturze bo ich obu jak widac ci brak.

Magister_Perotinus

Zgoda. Ale ty najpierw zapisz się na kurs poprawnego korzystania z klawiatury.

Ps. Nie ma to jak przeczytać proste zdanie bez zrozumienia i nakazać komuś "użyć rozumu", po czym strzelić focha, kiedy ktoś zrobi to samo.

Arya_2

Takie sugestie kieruj do swoich kumpli i tych co toleruja twoje wyskoki.Ja juz odpisalem w innym temacie ogolnikowo co mysle.

ocenił(a) serial na 5
Magister_Perotinus

Ogarnij się człowieku. Nazywasz kogoś wtórnym analfabetą, bo sam masz problem ze zrozumieniem krótkiego zdania?
Ja jakoś bez problemu wyłapałam, o co jej chodzi i nieźle się zdziwiłam, że ktoś nie zrozumiał i jeszcze się o to pulta.
A poza tym, po co tak agresywnie? Wiem, że to Internety, ale trochę kultury nie zaszkodzi.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 5
Magister_Perotinus

"skoro nie rozumiesz mowy pisanej..." - Przecież jedyną osobą tutaj, która nie rozumie mowy pisanej, jesteś właśnie ty.
"wszystko kwestia interpretacji na poziomie czyjegos intelektu." - No właśnie. Z twoim intelektem nienajlepiej, skoro źle interpretujesz jednolinijkowe zdanie.
Normalny człowiek w takiej sytuacji przyznałby, że niepotrzebnie się przyczepił. Nienormalny idzie w zaparte i jeszcze twierdzi, że to inni nie rozumieją mowy pisanej. To są właśnie słabe strony ogólnodostępnego Internetu...
P.S. Ciekawe czy w realu też jesteś takim chamem, czy odwagę masz tylko, jak jesteś anonimowy.

użytkownik usunięty
Hans_Kloss

Chociaż w jednej serii mogli darować sobie te mdłe wątki romansowe, maślane oczy... słabo się robi :]

Arya_2

kiedy dodadzą trzeci odcinek (drugi to godzina w)?

użytkownik usunięty
Arya_2

Trochę się właśnie zdziwiłam jak zobaczyłam dziś rano, że udostępnili... i to za darmo. Odcinek nawet, nawet.

Romek żyje?!

ocenił(a) serial na 9
kajla_o2

Powstanie przeżyje, popełni(ł) samobójstwo dopiero po (było pokazane w poprzednim sezonie).

ocenił(a) serial na 8
Azzurro

ogarnia ktoś, co się działo z Romkiem od momentu ucieczki z obozu i ukrywaniu się u tej polskiej rodziny (co ich tam chyba potem aresztowano) do momentu powstania? Kompletnie nie pamiętam IV sezonu, co się działo wtedy... dobrze mi się wydaje, że Romek brał udział w akcji ze złotem i postrzelił tego gubernatora Warszawy, co go gra Kozyra? tak w ogóle to tamten sezon kiedy się zakończył? chyba jakoś tuż przed powstaniem, nie? To jakim cudem on siedzi cały i zdrowy w swoim gabinecie?

tolerancja91

Nie miał innego wyjścia jak siedzieć tam całym i zdrowym skoro historycznie stracono go po wojnie ;-)

Romek nie postrzelił go tylko dźgnął nożem, potem pokazali jak Fischer gramoli się w tej rzeczce. Ogółem była to jedna z najgłupszych i najbardziej oderwanych od rzeczywistości scen w serialu chociaż Fischer faktycznie padł ofiarą nieudanego zamachu niedługo przed powstaniem.

IV skończyła się jakoś tak maj - czerwiec 1944. Po aresztowaniu pani Rozalii i jej wnuczki Romek zatrzymał się bodajże u Wandy i Heleny.

ocenił(a) serial na 8
Arya_2

Musisz przyznać, że Kozyra w tej roli jest po prostu groteskowy, by nie powiedzieć komiczny... Nie wiem kto wpadł na tak durny pomysł, by go zatrudnić w roli zbrodniarza wojennego.. ;)
Tym bardziej, że autentyczny Fischer był otyłej budowy ciała.
Chyba tylko Żydówka Tola była większa porażką obsadową i scenariuszową.

tolerancja91

No właśnie, ranny Fischer wrzucony do rzeki na końcu IV serii... ale spoko, siedzi sobie w świetnej formie w swoim gabinecie :D

"Za coś takiego grozi Auschwitz!" - przyznać trzeba że aż ciarki przeszły.

Zwróćcie też uwagę że Niemiec goniący Romka to jeden z partyzantów oddziału Władka z V serii (ostatnie sceny pierwszego odcinka, ognisko) Śmiech na sali.

ocenił(a) serial na 9
paw_2

Może ten Niemiec-partyzant to nie błąd, tylko sprytne posunięcie polskiego kontrwywiadu ;)

ocenił(a) serial na 8
tolerancja91

On nie postrzelił Fischera tylko zranił go nożem. W ostatniej scenie pokazane jest, jak Fischer nieprzytomny płynie rzeką.
Ale to było oczywiste od samego początku, że on przeżyje - bo nie wiem czy wiesz, ale Fischer jest postacią autentyczną, polskie podziemie niedługo przed powstaniem zorganizowało na niego zamach, z którego wyszedł cało - myślę że to takie nawiązanie. Dlatego się nie dziw, że siedzi w gabinecie, pewnie romek go tylko drasnął... w końcu musi doczekać osądzenia przed polskim sądem w 1948 r.... A byłaby to komedia, gdyby postać historyczna zginęła z ręki jakiegoś wychudzonego żydka.

ocenił(a) serial na 8
MrJigssaw

wiem, że Fisher jest postacią autentyczną... dziwi mnie tylko, że siedzi sobie jak gdyby nigdy nic w swoim gabinecie w przededniu powstania, skoro twórcy już zdecydowali się na pokazanie zamachu na niego tuż przed powstaniem, sugerując przy tym, że w odróżnieniu od rzeczywistości, naprawdę był ranny...

tak gwoli ścisłości, gdyby ktoś był zainteresowany losem Fischera... zamach na niego w ramach akcji Polowanie miał miejsce na początku stycznia 1944 r. po otrzymaniu informacji o regularnych wyjazdach Niemców w okolice Mińska Mazowieckiego na polowania. Oprócz Fischera, jeździł na nie też Kutschera i Hahn. Ostatecznie tego dnia Kutschery nie było w samochodzie (problem to nie był jakiś wielki, bo i tak udało się go zabić miesiąc później). Pomimo ostrzelania samochodów, Cichociemnym nie udało się nawet drasnąć ani Fischera, ani Hahna.

Fischer ostatecznie został skazany na śmierć i stracony w 1947 r. (a nie w 1948)

Jedyne czego nie rozumiem, to dlaczego tak późno wprowadzono go do serialu, bo z punktu widzenia fabularnego był postacią ciekawą o tyle, że wprowadzał masę fermentu w życie Warszawy. Był chociażby odpowiedzialny za wydanie decyzji o utworzeniu getta i jego późniejszej likwidacji. Z punktu widzenia administracyjnego był drugą osobą w Polsce po Hansie Franku... trochę szkoda, ale cóż...

P.S. nie przesadzałabym aż tak z ocenianiem jego tuszy ;p był przy kości, ale nie otyły... taki normalny chłop... zerknęłam przed chwilą na zdjęcia archiwalne w googlach ;p

użytkownik usunięty
Arya_2

Podobało mi się otwarcie odcinka, scena z grą w piłkę jak w 'Kolumbach', później też była sztuczka z nożem, którą pamiętam z 'Noża w wodzie' Polańskiego, ale nie wiem, czy to celowe.
Ogólnie jestem jakoś sceptycznie nastawiona do każdej kolejnej serii, ale ten odcinek bardziej mi się podobał, niż ten drugi (który był w TV), no i miło zobaczyć nowe twarze, nawet opatrzonego już Szyca. Podtrzymuję, że największym drewnem wszystkich serii pozostaje Kozyra, ciężko się go ogląda. Ogólnie Fischer w tym odcinku, przez swoje decyzję został jakby ośmieszony (czy on faktycznie takie coś wydał? bo nie mam aż takiej wiedzy). Nadal średnio wiarygodne jest dla mnie wykupienie tak ważnego więźnia jakim była podobno Lena. Tak samo sprawa z Bolkiem, którego tu wszyscy znają i są w najlepszej komitywie, a po wojnie niby znał tylko Janka? Ale mniejsza już z tym,...
Mileny chyba nie było, ale pojawiła się siostra Musiała (nie pamiętam jego pseudonimu), która jest sanitariuszką.

ocenił(a) serial na 10

Najlepsza akcja była ze spadochronami, potem oglądałem sporadycznie, bo wolałem obejrzeć mecz Polska Gibraltar. Cieszy mnie, ze wrócili Niemce, bo oni wyglądają bardziej złowrogo od ruskich, i przynajmniej u mnie wzbudzają większą niechęć, niż czerwoni..
fajnie ucharakteryzowali Romka.
Wydaje się, że Fidusiewicz będzie konkurowal z Władziem .