Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 89215
7,4 9 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Pogrzeb Romka

ocenił(a) serial na 10

Mam nadzieję, że nie powielę wątku, ale podobnego nie znalazłam. Czy tylko mnie zdziwiło że
Romek został pochowany jak żyd, mimo że, podkreślane było za każdym razem że Sajkowcy są
Polakami a tylko Leon miał ojca starozakonnego?
Chyba, że coś przeoczyłam.

ocenił(a) serial na 5
marta1945

Masz rację, ale weź pod uwagę, że gdy w 3 sezonie Romek miał okazję wyjść z getta z Leną, nie zdecydował się na to. Czyli w pewnym sensie sam poczuł się Żydem. Dlatego mnie ten pogrzeb wcale nie zdziwił.

użytkownik usunięty
zuzanna_90

mnie też to zdziwiło. było podkreślane, że Sajkowscy to chrześcijanie. a co do Romka zostającego w gettcie, to ja to odebrałam tak, że on po prostu chciał walczyć i zemścić się na Niemcach, a wiedział, że gdyby wyszedł, to siedziałby w jakiejś piwnicy i nawet nie miałby broni w ręku. poza tym na pewno odczuwał przynależność do społeczności żydowskiej, trochę w tym gettcie siedział.

ocenił(a) serial na 10

tylko, że jak wstąpił do tej żydowskopodobno organizacji bojowej to sam zadeklarował że czuje się jak Żyd i nim jest

ocenił(a) serial na 8
marta1945

Moim zdaniem oni odżegnywali się od społeczności żydowskiej dlatego,że nie odpowiadało im siedzenie w getcie za przynależnośc do niej co wcale nie oznacza,że nie czuli się Żydami. Tak to odebrałem.