PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88748
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Nowa seria "Czasu Honoru" ma, jak wszyscy doskonale wiemy, fabułą obejmować Powstanie
Warszawskie.

W związku z tym mam pytanie do fanów serialu zamiłowanych również w lekturze pozycji
historycznych: Czy znacie jakieś godne polecenia tytuły książek, traktujących wyłącznie o tym
wydarzeniu?

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek propozycje.

ocenił(a) serial na 10
Felix49

na pewno pamietnik z Powstania Warszawskiego Mirona Białoszewskiego

ocenił(a) serial na 8
Felix49

"Powstanie 44" Normana Davisa, co prawda autor ma dosyć długie wprowadzenie odnoszące się do wydarzeń z przed powstania, to jednak całość bardzo fajnie się czyta.

użytkownik usunięty
Felix49

Takie stricte o powstaniu to przeczytałam Jak wywołano Powstanie Warszawskie Zamojskiego i Obłęd 44 Zychowicza. Aktualnie przymierzam się do Warszawa 44 Orłowskiego.

użytkownik usunięty

A i jeszcze Norman Davies - Powstanie 44

Felix49

Tędy przeszła śmierć autorstwa Bronisława Trocińskiego, dziennikarza, żołnierza AK który przyjeżdża do stolicy po "spaleniu" na prowincji. Polecam, książka ta była gływnym elementem mojej prezentacji maturalnej, dotyczącej właśnie Powstania.

ocenił(a) serial na 8
Felix49

Po za tym to może jeszcze jedna z nowszych pozycji "Dziewczyny z Powstania" Anny Herbich

iwoncia38

Dzięki Wam wszystkim dobrzy ludzie za Wasze propozycje. Nadrabiam właśnie książkowe zaległości z tematyki IIwś :-)

ocenił(a) serial na 10
Felix49

może nie o samym powstaniu ale też wojenne Inny świat , Medaliony i opowiadania Borowskiego które moim zdaniem są świetne

Felix49

Dziewczyny z Powstania! dość ciekawa książka, według mnie każdy musi ją przeczytać. Książka opowiada o bodajże 11 kobietach, które przeżyły Powstanie Warszawskie w inny sposób. Np. jedna z nich urodziła 1 sierpnia dziecko i opisuje te 63 dni walki o swoje życie i noworodka.