Dlaczego podczas pochówku Romka był obecny rabin a nie ksiądz, mimo że już na początku fabuły dowiedzieliśmy się, że Sajkowscy mimo żydowskiego pochodzenia głowy rodziny byli katolikami?
Nie byli katolikami. Mieli żydowskie pochodzenie,moim zdaniem odżegnywali się od niego bo wpędziło ich do getta ale nie wyrzekali się go.
w 1 seri było wprost mówione, że Sajkowscy trafili do getta przez pomyłke, o przynalezności do innego wyznania niż żydowskie nie było mowy, ale też nie ma motywów, by byli żarliwymi judaistami. Nie modlili sie, co wiecej Lena chyba wzięła z Jankiem ślub katolicki,nie tak?
Stąd nie rozumiem motywu z Rabinem. Też to mnie zaskoczyło. Bo niby noe-żydzi, niby Lena katoliczka a tu pogrzeb judaistyczny. Nie trzyma się to kupy. Podobny moty był z Geremkiem vel Berele Lewartow. Pogrzeb katolicki na pokaz, a w samochodzie z trumna Rabin odmawia swoje. Mnie nie nie przeszkadza, ale po co robic takie szopki?
Tak, tylko że Romek w międzyczasie zdążył jeszcze przystać do Żydowskiego Związku Wojskowego i walczył w powstaniu w getcie. Wcześniej, kiedy Janek chciał go zabrać z getta razem z Leną, odmówił mówiąc, że jego miejsce jest tutaj.
Więc jak już ktoś tu wcześniej powiedział, on po prostu czuł się Żydem i Janek to uszanował organizując mu pogrzeb z rabinem.
Nie pamiętam już dokładnie jak to było na początku serialu, czy padło jakiego Sajkowscy są wyznania. Ale o ile mnie pamięć nie myli była mowa, że ojciec (lub dziadek?) Leona Sajkowskiego był Żydem. Oni chyba byli katolikami. Jednak w trakcie pobytu w getcie Romek najpierw zaczął utożsamiać się z Żydami, a potem najprawdopodobniej przeszedł ja judaizm. Stąd rabin na pogrzebie i charakterystyczne kamyki na grobie Romka. Nawet Lena położyła kamyk, czyli uszanowała przejście swojego brata na inne wyznanie. W każdym razie- ja tak to rozumiem.
Ta ale on sam powiedział że je żydem i wyparł sie kk ba wielu polaków uważało go za Żyda więc sie nawrócił