PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88752
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Dlaczego podczas pochówku Romka był obecny rabin a nie ksiądz, mimo że już na początku fabuły dowiedzieliśmy się, że Sajkowscy mimo żydowskiego pochodzenia głowy rodziny byli katolikami?

ocenił(a) serial na 8
ksyssiu

Nie byli katolikami. Mieli żydowskie pochodzenie,moim zdaniem odżegnywali się od niego bo wpędziło ich do getta ale nie wyrzekali się go.

ocenił(a) serial na 5
ksyssiu

W getcie/obozie poczuł się żydem i Żydem?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ksyssiu

w 1 seri było wprost mówione, że Sajkowscy trafili do getta przez pomyłke, o przynalezności do innego wyznania niż żydowskie nie było mowy, ale też nie ma motywów, by byli żarliwymi judaistami. Nie modlili sie, co wiecej Lena chyba wzięła z Jankiem ślub katolicki,nie tak?

Stąd nie rozumiem motywu z Rabinem. Też to mnie zaskoczyło. Bo niby noe-żydzi, niby Lena katoliczka a tu pogrzeb judaistyczny. Nie trzyma się to kupy. Podobny moty był z Geremkiem vel Berele Lewartow. Pogrzeb katolicki na pokaz, a w samochodzie z trumna Rabin odmawia swoje. Mnie nie nie przeszkadza, ale po co robic takie szopki?

aliveinchains

Tak, tylko że Romek w międzyczasie zdążył jeszcze przystać do Żydowskiego Związku Wojskowego i walczył w powstaniu w getcie. Wcześniej, kiedy Janek chciał go zabrać z getta razem z Leną, odmówił mówiąc, że jego miejsce jest tutaj.
Więc jak już ktoś tu wcześniej powiedział, on po prostu czuł się Żydem i Janek to uszanował organizując mu pogrzeb z rabinem.

ocenił(a) serial na 9
ksyssiu

Nie pamiętam już dokładnie jak to było na początku serialu, czy padło jakiego Sajkowscy są wyznania. Ale o ile mnie pamięć nie myli była mowa, że ojciec (lub dziadek?) Leona Sajkowskiego był Żydem. Oni chyba byli katolikami. Jednak w trakcie pobytu w getcie Romek najpierw zaczął utożsamiać się z Żydami, a potem najprawdopodobniej przeszedł ja judaizm. Stąd rabin na pogrzebie i charakterystyczne kamyki na grobie Romka. Nawet Lena położyła kamyk, czyli uszanowała przejście swojego brata na inne wyznanie. W każdym razie- ja tak to rozumiem.

ocenił(a) serial na 7
ksyssiu

Ta ale on sam powiedział że je żydem i wyparł sie kk ba wielu polaków uważało go za Żyda więc sie nawrócił

ksyssiu

Też zwróciłam na to uwagę..
Przecież oni nawet w gettcie obchodzili Wielkanoc !!
Zupełne pomieszanie...