Mam pytanie, czy ktoś wie coś na temat ewentualnego pojawienia się postaci Adolfa Hitlera w V sezonie CH? W końcu to film o II WŚ więc wypadałoby przynajmniej epizodycznie coś pokazać, jeśli ma to być ostatnia seria, bo rzeczywistą postacią jest niewątpliwie Ludwig Fischer.
Fischer niewątpliwie jest historyczna postacią, ale pokazanie Hitlera w przypadku tego serialu byłoby sytuacją kuriozalną. Ja sobie tego nie mogę wyobraźić, bo i niby w jakiej sytuacji miał by sie znaleźć - chyba jak Janek podczas jakiegos zamachu próbuje go zabić. Nawet Fischer jest kuriozalny - gra go, oprócz Michała - Wesołowskiego - najgorszy "aktor" w Polsce. Sceny z nim są tak złe, że odechciewa mi się tego serialu oglądać...nie rozumiem logiki dobierania obsady do tego serialu - z jednej strony mamy dobrych aktorów jak pan Adamczyk, a z drugiej naturszczyków którzy graja przez 4 sezony z jednym wyrazem twarzy... ehhh
Dlaczego kuriozalną? Nie jesteśmy tutaj scenarzystami, by wymyślać sytuacje, w której miałby się Adolf pojawić, jednak wypadałoby kogoś zatrudnić do tej roli, przecież serial bez jakby na to nie patrzeć " złego głównego bohatera" nabiera trochę innego sensu. A co do gry Kozyry, nie jest ona tragiczna, jak ta, którą gra ten, co pomaga Rainerowi, czyli panu Adamczykowi, pojawienie się postaci Hitlera w serialu niewątpliwie podniosłoby rangę historyczną serialu.
Wydaje mi się, że w V serii rangę historyczną serialu może podnieść zupełnie inne wydarzenie historyczne. Wiadomo, że bohaterowie to żołnierze AK, a akcja V serii rozgrywała się w kwietniu 1944 roku. W V serii moim zdaniem wydarzenia zdominuje faktyczna sytuacja w Polsce w lecie 44' . Chyba najważniejszym wydarzeniem będzie 1 sierpnia wybuch Powstania Warszawskiego, więc kolejna seria to będą albo przygotowania do wybuchu albo już sama otwarta walka o odzyskanie Warszawy. Takie moje zdanie. Do obecnej chwili scenariusz pomijał większe wydarzenie historyczne bo 1 seria zaczynała sie w 1941 roku i generalnie głównie działa się na terenach okupowanej Warszawy (z małymi wyjątkami), a w Warszawie otwartych bitew nie było do dnia 1 sierpnia 1944 roku czyli Powstania Warszawskiego. Takiego wydarzenia w Warszawie, gdzie dzieje się główna akcja serialu chyba nie da rady ominąć, ale zobaczymy :) Nie zapominajmy, że nadal żyje Rainer i Fisher, który zginął dopiero w 1947 złapany, przetransportowany do Polski, osądzony, skazany na śmierć i stracony. Sorry za wymądrzanie się :)
Myślę, że jak będzie 5 seria, to nie podczas powstania tylko po. Za dużo roboty żeby odtworzyć powstanie.
A coś Ty... Jedna ulica z różnych perspektyw + najnowsze osiągnięcia techniki + Bagiński i realistyczne 3D i masz piękny obraz Warszawy w powstaniu. Dużo roboty wbrew pozorom nie ma. Trudność porównywalna do pokazania getta. No i nie muszą pokazywać walki non stop.
Efekty specjalne już pokazali i nie były one zbyt dobre m.in. wybuch w Berlinie.