Mam pytanie, ktoś z Was kojarzy, kiedy Woźniak był tym kościelnym w kościele???
Bo brakuje mi tego wątku, kiedy Woźniak pracując jako kościelny mógł przechowywać te dokumenty Rainera w skrytce w kościele... Kurcze, możliwe, że ja czegoś już nie pamiętam, ale chciałbym sobie przypomnieć..
Masz rację, nie było tego wątku we wcześniejszych sezonach. Ale nawet między sezonami by skok czasowy także pewnie w tamtym okresie był tym kościelnym :)
no właśnie, w którym okresie? W I sezonie pracuje dla Karola - Rainera nie ma w ogóle. W II sezonie jest podstawionym przez Halbego i Rainera właścicielem kawiarni. W III sezonie nie przypominam sobie jego roli w ogóle. W IV sezonie nie wiem, a w V już Rainer jest w zupełnie innej roli, a Woźniak przez Karola staje się oficerem UB.... więc? A między IV a V sezonem przecież wcale nie minęło wiele czasu...
Między 2 a 5 sezonem. Przecież nie był pokazany każdy dzień z życia bohaterów. Można to zawsze gdzieś umiejscowić.
Tak, tylko z wypowiedzi tego obecnego kościelnego wynika, że "jego poprzednik", czyli Woźniak poszedł do UB, a tymczasem on robił za stróża w jakimś garnizonie leśnym, gdzie spotkał się z Karolem. Możliwe, że w III i IV sezonie Woźniak gdzieś się pojawia z jakąś epizodyczną rolą, niemniej chyba nie w kościele... Możliwe również, że mi coś umknęło albo scenarzystom.
Może chodzi o ten wątek. W kościele miał być ślub Leny i Janka. Lena nie przyszła do kościóła, bo wróciła do getta, Janek nie mógł sie jej doczekac i poszedł do mieszkania. W tym samym czasie na kościół robi nalot Rainer i aresztuje księdza świadków itd. Moze wśrod tych aresztowanych był koscielny Wozniak i tym samym stał sie agentem gestapo, potem prowadził knajpe itd.
Nie nie, Woźniak był agentem gestapo już w I sezonie, kiedy pracował dla Karola, a Rainera jeszcze w ogóle nie było. Z kolei w II sezonie Halbe chce się przypodobać Rainerowi, bo wie o tym, że Rainer wie, iż to on zabił Kellera. Z kolei Rainer jest świadomy, z kim ma do czynienia i po pierwsze trzyma go "w szachu", a po drugie sam chce rozbić siatkę podziemia i wydaje mu się, że Halbe mu w tym pomoże, gdyż jest bezwzględny. Gdy już Halbe wie, na czym stoi i wie też, że Rainer chce z nim współpracować, a nie wydać przed sąd wojskowy to proponuje Rainerowi przy jednej rozmowie w restauracji/kawiarni, że dobrze by było przejąć restaurację na podstawionego człowieka. Oczywiście tym człowiekiem był Woźniak, o którym Halbe wiedział, że pomagał Karolowi. Wtedy też zaczyna się tułaczka Woźniaka (wcześniej robił to celowo i z premedytacją, a od tej chwili w zasadzie nie miał już bezpiecznego wyjścia z całej sytuacji) - zostaje niby aresztowany pod pretekstem jego powiązań z poszukiwanym przez gestapo Karolem, jednak tak naprawdę chodziło o to, że Halbe i Rainer chcieli mu "zaproponować" współpracę i mianują go "szefem kawiarni"..... Tak więc w II sezonie rola Woźniaka opiera się tylko i wyłącznie o kierowanie kawiarnią, w której Niemcy podsłuchują i obserwują podziemie. Więc agentem gestapo Woźniak był już wcześniej, przed aresztowaniem w kościele na nieodbytym ślubie Janka i Leny - a ten ślub to już początek III sezonu. Zresztą, tam był tylko ksiądz i nasi bohaterowie, bez żadnego kościelnego, gdyż to wszystko było potajemne... Nie pamiętam w ogóle co się dzieje z Woźniakiem w III i IV sezonie, czy on w ogóle tam grał??? Jeśli tak, to w jakiej roli i sytuacji się znajdował? Bo to albo jest luka w scenariuszu albo nie ma..
Jeśli dobrze pamiętam to obecny kościelny powiedział o Woźniaku tylko "lepiej o nim nie rozmawiać" czy coś w tym stylu, nie wspominał tam nic o UB. Więc równie dobrze mogło mu chodzić o to że był niemieckim kapusiem. Serię 3 a 4 dzieli odstęp czasowy 3 lata więc kościelnym był na pewno wtedy. Tak samo jest z tym Karkowskim, Bronek mówił że miał go zlikwidować w 1943.
Obecny kościelny nic nie wspominał o UB, niemniej Celina - tak można domniemywać granicząc z pewnością - właśnie od tego obecnego kościelnego dowiedziała się, że Woźniak został oficerem w UB, czego wprost w odcinku nie ma, ale nie ma też żadnych innych scen poszukiwania Woźniaka przez Celinę. Później widzimy tylko jak informuje Rainera o obecnym położeniu Woźniaka. Skąd inąd, Rainer nie znał jego adresu, a mimo to trafił do jego mieszkania po informacjach od Celiny. Więc albo obecny kościelny jej powiedział gdzie mieszka teraz Woźniak (co potwierdzałoby wersję, że obecny kościelny doskonale wie kim jest teraz jego poprzednik mający służbowe luksusowe mieszkanie) albo rzeczywiście Celina poza rozmową z kościelnym szukała informacji o adresie Woźniaka jeszcze gdzie indziej.
Poza tym z tego co napisałeś, rzeczywiście można z uzasadnieniem dojść do wniosku, że Woźniak musiał być tym kościelnym między III a IV sezonem. Pozostaje tylko pytanie: po co Rainer wtedy miałby ukrywać ważne dokumenty jako swoją kartę przetargową, skoro jego los w gruncie rzeczy wcale nie był zagrożony? Przypomnę: w III serii Rainer zostaje ośmieszony i zdradzony przez Halbego i Tadeusza, za co mści się na wszystkich, przez których czuł się skompromitowany. W ostatnim odc po zaplanowanej intrydze i wystawieniu swoich byłych kompanów naszym bohaterom w Edenie, wyjeżdża, ale spokojny raczej o swój byt. Wraca na wezwanie Fishera w IV sezonie po zabójstwie w zamachu Scheobbla. Poczucie niebezpieczeństwa ze strony oponentów wojennych i tego, że wojna zostanie raczej przegrana przez Niemców jest widoczna dopiero w IV sezonie. Więc wtedy ukrycie skrytki przez Rainera i tych dokumentów wydaje się najbardziej racjonalne z psychologicznego pkt widzenia. Zresztą, na początku V sezonu mamy scenę, kiedy Rainer jeszcze w mundurze razem innymi niemieckimi żołnierzami zakopują archiwum AK, po czym Rainer ich morduje, a następnie zaczyna "się ukrywać". Wtedy jako wycofujący się oficer gestapo mógł liczyć na takie karty przetargowe, które może pomogą mu ocalić skórę...ale czy w 43 roku się tego obawiał? Poza tym, do jakich lat trwa III sezon? I kiedy zaczyna się IV sezon?....Mi bardziej pasuje tutaj, że Rainer zaczął ukrywać te różne dokumenty na przełomie IV i V sezonu, a nawet bardziej przed V sezonem lub na początku V sezonu, czyli wtedy kiedy ukrył archiwum AK. No chyba, że pominąłem/zapomniałem wątku z Woźniakiem jako kościelnym w którymś odc, a który był, ale nie pamiętam go.
Wątek z kościelnym Woźniakiem jest wymyślony na potrzeby VI serii, więc teraz ciężko gdybać kiedy mógł to ukryć, ale rzeczywiście najprawdopodobniej między 4 a 5 serią. Nie wiemy co wtedy porabiał Woźniak więc można założyć że był kościelnym, nawet jeśli miałby nim być przez tydzień.
Póki co, jest to najbardziej wiarygodna i prawdopodobna wersja, że wątek kościelnego Woźniaka jest wymyślony na potrzeby VI serii. Ja chciałem po prostu prześledzić losy Woźniaka ukazane w serialu i nakręcone, które mogliśmy widzieć, gdyż nie przypominam sobie jego występowania jako kościelnego. Po prostu chodzi mi o to, czy czegoś nie pominąłem i czy jest to luka w scenariuszu czy coś innego...
ale dziękuję za podjęcie tematu. Miło, że ktoś jeszcze analizuje serial nie tylko pod kątem istotnych wartości, ale także scenariuszowym i reżyserskim, itp. A takie smaczki tylko dodają temu serialowi uroku ;)