Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 89224
7,4 9 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Serial nie spodobał mi sie po pierwszej serii...
wrócilem na ostania, bo interesoiwało mnie ujecie spraw polskich tuz po wojnie i znowu sie zawiodłem...
Gdzieś wyczytałem, że serial rości sobie prawa edukacyjne i przybliża młodemu pokoleniu czasy "zamierzchłe"... Jesli tak to współczuje młodemu pokoleniu, które historii ma sie uczyc na takich serialach.
Pomijając łzawe wątki romantyczne i spory bezsens scenariusza jako całosci najbardziej irytowało mnie jednak podejscie do rzeczy i spraw oczywistych.
Po Warszawie i okolicach "biega" blizej nie zorganizowana grupa przyjaciół z rodowodem akowskim przeprowadzając przewaznie na wlasna reke jakies akcje i działania, a to uwalnia więzniów z pilnie strzezonego więzienia przy pomocy
piekarza, a to organizuje porwanie z pilnie strzezonego teatru podczas premiery, a to zabija w biały dzień w centrum mista szefa UB...
w sumie tylko pogratulowac inwencji...
Jednak skoro juz to robi... dlaczego owa grupa bardziej przypomina harcerzy na wycieczce niz grupe doskonale wyszkolonych i doswiaczonych komandosów, którymi powinna byc i jest w rzeczywistosci??
Strzelanina z płk Wasilewskim w której ginie Markiewicz to juz totalna kompromitacja scenarzystów...
Pomijam przy tym fakt, ze ostatnie 5 minut filmu zrobiono galopem a uczciwe pozamykanie tych wszystkich watków zajełoby spokojnie kolejne 13 odcinków...

ocenił(a) serial na 8
Santarni

Z częścią zarzutów się zgadzam, jednak protestuję, jeśli piszesz, że serial rości sobie prawa edukacyjne. Absolutnie, nie rości sobie takich prawych, twórcy wybrali konwencję kina przygodowo-sensacyjnego, gdzie wojna a potem czasy stalinowskie są jedynie tłem. Owszem, jeśli ktoś będzie miał ochotę wgłębiać się w niuanse polskiej historii, "Czas honoru" może go zachęcić , jednak na pewno nie stawia siebie w roli nauczyciela. Sam odcinek finałowy rzeczywiście zostawia lekki niedosyt, watki pozamykane są pobieżnie choć miło było znów zobaczyć chłopaków w ich ekwilibrystycznych akcjach, których mi brakowało w V sezonie. Atak na teatr to chyba lekki ukłon w stronę kultowego "Wieczoru w Edenie", świetnie wykombinowali z tym porwaniem majora, choć scenarzyści nagięli ramy prawdopodobieństwa do granic komiksu superbohaterskiego. Zgadzam się, że trochę śmiesznie wyglądają bohaterowie włócząc się beztrosko po Warszawie choć są najbardziej poszukiwanymi "bandytami" w Polsce. Powinni w tej kwestii jednak zadbać o realizm, w końcu jak napisałeś to doświadczeni i wyszkoleni komandosi, czego czasem niestety nie widać. Śmierć Janka zostawia niedosyt, taki bohater, który walczył dzielnie z hiterowcami i przetrwał powstanie, pada od kuli "najgłupszego i najbardziej naiwnego oficera UB" jak to ujął major Zagarjiew (czy jak mu tam).

killer83_2

Bardziej to przytłacza, że mogli darować sobie śmierć Janka. Lena straciła męża, rodziców, brata, w dodatku przez rok była odizolowana i tu nagle dowiaduje się o śmierci brata i kilka dni później ginie mąż. Po stronie Bronka i Wandy nie ma żadnych strat - Bronek ma ojca, Wanda oboje rodziców. Mogli uśmiercić Wandę w teatrze. Mogli uśmiercić któregoś z braci Konarskich.

ocenił(a) serial na 8
KLAssurbanipal

Gdzieś przeczytałam, że w 6 serii planują skupić się na roli kobiety/matki w powojennej Polsce. Jeśli tak to śmierć Janka byłaby tu dla mnie uzasadniona. Jednakże wolałabym nie ujrzeć 6 serii a zobaczyć jak wszyscy żywi i zdrowi uciekają z kraju. Poza tym skoro do ost odc. nikogo nie uśmiercili to już powinni to sobie darować. Nic na siłę......

użytkownik usunięty
tojuzniewiem

Jeżeli 6 seria ma być o kobietach i ma tam grać Natasza Urbańska (!!!), to ja już wiem na pewno, że tego oglądać nie będę.

ocenił(a) serial na 8

niby dlaczego... Natasza Urbańska jest jak druga Lady Gaga...... wszystko robi sama.... dopiero wtedy serial nabierze uroku ;)

z resztą ona jest tak utalentowana, że odpowiednio ją co chwila przebierając zagra/zastąpi większość aktorów. Będzie można trochę zaoszczędzić i zrobić wersję kinową o Powstaniu ;)

ocenił(a) serial na 8
tojuzniewiem

Proszę, błagam, powiedzcie, że jaja sobie robicie. Nie dość, że temat kobiety/matki w powojennej Polsce to jakaś nuda pokroju kina moralnego niepokoju to jeszcze Urbańska??? W sumie doświadczenie militarne ma, ładowała w rusków z karabinu maszynowego w "Bitwie warszawskiej", zdobywając zaszczytne miano najgorszej aktorki minionego roku, a teraz będzie "uwodzić" w moim ulubionym polskim serialu. Panie producencie, błagam, nikt nie ogląda tego serialu dla romansów ani melodramatu odstawianego przez bohaterów, ja chcę by chłopaki usiekali w brawurowy sposób jakiegoś ruskiego komunistę, najlepiej prawą rękę Stalina!

killer83_2

Uwierzyłeś w to? To plotka, którą ktoś kiedyś napisał dla jaj. Nie chce mi się powtarzać. Przeczytaj mój post niżej.

użytkownik usunięty
tojuzniewiem

Ależ ja nie wątpię w jej talenty! Nawet mam propozycję, żeby podczas przesłuchania przez UB zaśpiewała "I will survive" i zatańczyła solo rumbę. Serial od razu nabrałby nowego sensu, a i dziewczyna mogłaby się wykazać. Skoro jest tak utalentowana, to niby dlaczego tego nie wykorzystać?

ocenił(a) serial na 8

racja dolores92!

tojuzniewiem

Mi się wydaje, że będzie 6 sezon tylko, że już nie o tematyce wojennej, pokażą dalsze losy bohaterów aż po teraźniejszość, mimo iż nie jestem wielkim fanem takich akcji w serialu chętnie bym sobie obejrzał takie coś bo widzowie się i ja też przywiązali do aktorów

użytkownik usunięty
KliMo1950

Aż po teraźniejszość? Pokażą ponad 90-letnich dziadków? Już to widzę.

nie chodziło mi o okres np zimnej wojny. Włodek wyjechał do USA i trafił do CIA.... nie no żartuje, ale wydaje mi się, że zrobią 6 sezon

tojuzniewiem

Gdzieś przeczytałam, że w 6 serii planują skupić się na roli kobiety/matki w powojennej Polsce.''

A ja gdzieś przeczytałem, że w 6. sezonie będą walczyć z terminatorem. Ludzie nie rozsiewajcie plot w stylu ''a ja słyszałam od Zośki, że..". Ta informacja o Urbańskiej i Trzebiatowskiej była napisana dla jaj. po prostu ktoś zażartował i podał jako bohaterki te aktorki ponieważ grały w filmach o nieco zbliżonej tematyce. Nikt z Was tego nie wychwycił? Widocznie ludziom każdy kit można wcisnąć i nie tyle, że uwierzą to rozpowszechnią...

ocenił(a) serial na 8
KLAssurbanipal

http://superseriale.se.pl/seriale/czas-honoru-6-nowe-odcinki-wiosna-2013-aktorzy -czasu-honoru-nie-pojda-na-bruk-6-sezon-czasu-honoru-b_284918.html
no przecież to jest możliwe, że będzie trochę więcej o kobietach ..... w tamtych czasach zresztą mężczyźni albo siedzieli w więzieniach albo zginęli na wojnie albo byli chwilowo lub stale poza granicami kraju a kobiety czekały na ich ewentualny powrót do domu. Z resztą, przyjrzyjmy się kto został: Lena, Ruda, Maria, matka Wandy.
I nie ma się co tego obawiać, scenarzyści opowiedzą o tym na pewno w ciekawy i charakterystyczny dla serialu sposób, tak jak zrobili to z 5 sezonem- chociaż wydawało mi się, że z tak trudnego tematu jaki jest czas tuż po wojnie to nie można wybrnąć tak żeby widza zaciekawić a nie zemdlić.... a tu jednak. Dlatego już się nie mogę doczekać 6 sezonu i tego co oni tam wymyślą. Chociaż tak jak wspomniałam wcześniej w innym temacie- wolałabym żeby go nie było a ostatni odcinek żeby skończył się na tym, że wszyscy cali i zdrowi uciekli z kraju.

A wątek o Urbańskiej rzeczywiście był zbyt poważnie potraktowany :)

tojuzniewiem

Ja miałem na myśli właśnie ten absurdalny scenariusz gdzie Urbańska i Trzebiatowska są głównymi bohaterkami, a jedynie Bronek pojawia się epizodycznie. Ktoś takie głupoty napisał a inni powielają. Przecież to byłby inny serial, bez ciągłości z poprzednimi sezonami, a można nazwać go inaczej. Jeśli ten sezon powstanie to będzie zachowana ciągłość i główni bohaterowie. Moim zdaniem bohaterowie wrócą z zagranicy, coś jak Janek w tym sezonie lub nawet w ogóle nie wyjadą i na początku sezonu powiedzą, że zostają jak Władek.