PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88767
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

ostatni odcinek

ocenił(a) serial na 10

nie wiem jak można było uśmiercić jednego z głównych bohaterów w tak żałosny sposób. Co to miało być? Wasilewski go postrzelił a ten zamiast od razu odpowiedzieć ogniem i go dobić, albo po prostu się schować, rusza na niego nawet nie próbując go postrzelić i dostaje następne kulki w klate. To jest zachowanie człowieka który przeżył wojnę i Powstanie Warszawskie? Bez sensu...

messi15

i który ma rodzinę. też tego nie rozumiem... to jest idiotyzm, scenarzyści się nie popisali.

ocenił(a) serial na 8
nuttka19

własnie, że popisali. bo jeśli chcą pociągnąć 6 serię i pokazać jak wyglądały losy większości rodzin po wojnie to będzie im dużo łatwiej pokazać to na przykładzie Leny, Janka i Janka juniora.

tojuzniewiem

może i tak, ale mogli go uśmiercić inaczej, np. na tej akcji wymiany Rudej na tego ruska, bo ta jego prawdziwa śmierć wyglądała trochę bezsensownie.

ocenił(a) serial na 8
nuttka19

Właśnie, strasznie skopana śmierć Janka. To zresztą też nie fear względem Leny. Straciła brata, teraz męża. A reszta sobie uciekła w komplecie.

ocenił(a) serial na 8
nuttka19

Długo zastanawiałam się nad zachowaniem Janka i doszłam do wniosku, że on po prostu bał się, że jak będą do siebie strzelać podczas ucieczki to w końcu trafi w Lene albo dziecko. Dlatego chciał podejść i strzelić z bliska . Poza tym chyba tez chodziło o męskie porachunki, dumę i honor (oko w oko i takie tam). Później gdy tyle razy dostał to chyba doszło do niego co tak naprawdę się stało...... Ale po co w ogóle było tak kombinować. Zgadzam się z Wami, że było wiele okazji żeby zabić go trochę rozsądniej. Chcieli patosu i jakiejś symboliki (chyba)a wyszło jak wyszło. Było wiele podobnych głupich scen w serialu, ale tą naprawdę ciężko przeboleć....

tojuzniewiem

możliwe. z jednej strony dziwi mnie zachowanie Janka, bo on idąc w stronę Wasilewskiego, nawet nie wyjął broni, tak jakby nie chciał go zabić, a tylko zrobić mu przyjemność podstawiając się, a z drugiej pewnie zrobiłabym podobnie, bo dla dobra rodziny też dałabym się zabić, nawet jeśli miałoby to sprawić jej członkom ból :)

messi15

pewnie ta jedna kulka była już śmiertelna. Gdyby Janek się schował to już by tak bohatersko nie umarł a tak miał śmierć niczym Boromir z Władcy Pierścieni ;)

ocenił(a) serial na 8
messi15

a tak w ogóle to gdy tylko wasilewski padł a oni koło niego przechodzili to tak dla pewności powinni mu jeszcze w łeb strzelić i dopiero podejść i wsiadać do samochodu.

ocenił(a) serial na 8
tojuzniewiem

No właśnie, co dwie kulki to nie jedna :P

xaphon

też tak uważam, tym bardziej, że widać było, że się rusza :)

nuttka19

To tak samo jak nie dobili Kellera. Może scenarzystom chodziło o nawiązanie do śmierci Czesława (lub nie mieli innego pomysłu)

____agata____

mi też to przypomniało pierwszy sezon, ale tam była trochę inna sytuacja, bo Keller leżał oddalony od ciężarówki, którą mieli uciec, o jakieś 6 do 10 metrów, więc nie mieli możliwości sprawdzenia, czy żyje, poza tym to było już pod wieczór i było trochę ciemno z tego co pamiętam, a Janek i Lena szli do samochodu, którym mieli uciec, mijając Wasilewskiego i było nawet zbliżenie najpierw na niego, jak się ruszał, a potem na Lenę (albo na odwrót) i ona prawdopodobnie widziała, że on jeszcze żyje, tak mi się przynajmniej wydaje :)

ocenił(a) serial na 8
nuttka19

"a Janek i Lena szli do samochodu, którym mieli uciec, mijając Wasilewskiego"
o! i o tym właśnie mówiłam. przechodząc powinni mu strzelić w głowę tym bardziej, że była ona na wyciągnięcie ręki. I nie patrzeć na to czy się rusza czy nie. Strzelić zapobiegawczo.
A nawet więcej! przed lub po strzale kopnąć lub zabrać jeszcze pistolet Wasilewskiego

O! I tak własnie powinno być :)

messi15

też, moim zdaniem to bez sensu. Zrąbali z Jankiem. Janek mógł to przeżyć. Przecież Bronek usłyszał strzał i powinien błyskawicznie zareagować, a nie jakieś tam słuchać ostatniego wyznania Janka Markiewicza †

messi15

Dlatego mam cichą nadzieję, że to odcinek zmieniony i wypuszczony wcześniej dla jaj. Mam nadzieję, choć bardzo nikłą, że prawdziwy odcinek będzie inny...

KLAssurbanipal

Tak naprawdę to wszystko by się słodko skończyło gdyby Wasilewski nie upaprał sobie tyłka farbą...^^
Ludzie, to jest serial - chodzi głównie o granie na emocjach, a nie logikę (przyznaję czasem jej w tym serialu za mało ^^)

użytkownik usunięty
messi15

Janek Jankiem ale pozbycie się Zwonariewa w tak głupi sposób to już jest dramat. Mam nadzieję, że się jednak zreflektują i wykręcą z tego jak ze śmierci Kellera w 1 sezonie.