PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35155}
7,6 88 tys. ocen
7,6 10 1 87931
6,3 26 krytyków
Czterej pancerni i pies
powrót do forum serialu Czterej pancerni i pies

Serial legenda...

ocenił(a) serial na 10

Naprawdę, mój ulubiony polski serial, ex equo z "Domem". A mam tylko 16 lat...

Fantastyczni aktorzy, ciekawa fabuła i ten niepowtarzalny klimat. Ludziom, którzy czepiają się tego, że to komunistyczna propaganda i zero realizmu w nim powiem jedno - leczcie się. I dalej lustrujcie i szukajcie agentów, jak wam to taką przyjemność sprawia.

Marusia Ogniok ( parafrazując pewne powiedzenie: "Polu, wróć!" ), dziewczyna w której kochała się chyba cała męska widownia tego serialu, a będą to już chyba 4 pokolenia, czy też Lidka śpiewająca "To ja, to ja, to ja... słyszysz - wołam Ciebie ja, łąka..." przejdą do historii polskiej kinematografi.

No i ta możliwość zobaczenia młodego Franciszka Pieczki oraz jego roli w "Ranczo" gdzie gra starszego, statecznego pana tego samego dnia... heh.

Gdzie się podziali tak wielcy aktorzy, jak wtedy? Gajos, Raksa, Niemirska, Press, Pieczka, Wilhelmi, Pyrkosz...
Obecni aktorzy im do pięt nie dorastają. Niestety.

użytkownik usunięty
mash1

Przez ten serial aktorzy tam grający mieli problem ze znalezieniem później roboty , dla Gajosa była to wręcz zabójcza rola , bo wszyscy mówili i pokazywali palcami : "Patrz mamo/tato to Janek Kos" tym samym widać że ten aktor ma spore braki w filmografi i doświadczeniu bo po prostu ten serial go uziemił , Wilhelmi się uratował bo odszedł z serialu przed końcem serii 1 stwierdził że teatr jest ważniejszy i brawa dla niego !!Pieczka zawsze umiał się znaleźć i po Pancernych dostawał role jedna lepsza od drugiej.
Press też poległ przez ten serial i w ogóle ma mało dobrych ról na końcie.
Pola Raksa też co nieco zagrała ale popularność zabiła ją i porzuciał aktorstwo na recz mody , jak widzicie ten serial to klątwa dla aktorów którzy tam grali , jak dla mnie serial "DOM" to zupełnie inna klasa niż ten prokomunistyczny serial Nałęckiego komucha wstrętnego.
Najlesze polskie seriale :
01. Kolumbowie
02. DOM/Polskie drogi
03. Pan smochodzik i templariusze
A Pancerni nawet nie są w tej liście.

ocenił(a) serial na 10

Prokomunistyczny? A jaki inny miał być? W jakich czasach był kręcony? Nie było możliwości, żeby nakręcić serial o tej tematyce inaczej. A i tak jakby się głębiej wpatrzeć to jest pare rzeczy, które cenzurze umknęły, albo przynajmniej każdy Polak orientujący się w ówczesnych realiach może się domyślić pewnych rzeczy.
Mimo to jest to serial uwielbiany przez kilka pokoleń Polaków.

Gajos mimo "uziemienia" na ładnych kilkanaście lat jest jednym z lepszych polskich aktorów. Tak samo Pieczka, Press jest znakomitym aktorem, ale głównie teatralnym, śp. Wilhelmi był równiez wybitną postacią polskiej kinematografii.
Pola Raksa była ikoną lat 60-ych, ideałem, kochał się chyba w Niej każdy chłopiec. Czy z powodu popularności porzuciła aktorstwo? Nie wiem. Wiem, że jakby wróciła do aktorstwa, byłaby to chyba jedna z lepszych wiadomości dla polskiego kina, w każdym razie mogłaby przyciągnąć do kin tabuny mężczyzn, którzy chcieliby powspominać dawne czasy... zadziałałaby magia nazwiska.

Dla mnie Pancerni są najlepszym polskim serialem ( tak jak mówiłem - ex equo z "Domem" ) i komunistyczna propaganda tego nie zmieni, bo nie jest ona w tym serialu najważniejsza i nie ona najbardziej interesowała ludzi, którzy ten serial uwielbiają.