Chciałam zacząć oglądać ten serial ale dowiedziałam się o książce.Więc chciałam spytać co lepsze Książka czy Serial ?
Obejrzyj serial. Książka jest beznadziejna. Ciężko przedrzeć się przez wypociny autorki, która ma bardzo ciężkie pióro... i przy każdej okazji się powtarza i wyjaśnia, kim są główni bohaterowie. Przejrzałam tylko parę książek z serii i wygląda to dokładnie tak: tom X z kolei a autorka: "Pam została stworzona przez Erica. Pam miała blond włosy...(bla bla) Lubiłam Pam". Albo "Pomyślałam o Billu, moi eksie, z którym byłam na początku. Bill przyjechał do Bon Temps 2 lata temu. Mieszkał tu kiedyś jako człowiek (... +pół strony o tym kim jest Bill)"... itp.
Szkoda Twoich nerwów ;)
A ja uważam że mimo że ciężko się "przedrzeć" przez książkę to historia w niej zawarta jest bardziej interesująca niż w serialu :)
jak ciężko przebrnąć?
ksiażki są cudownie, lekko napisane. ot, takie czytadełka tramwajowe.
Ja do serialu nie mogę się przekonać. nie wiem wprawdzie jaka jest fabuła ale jakoś styl kręcenia mi nie pasi. no i to że historia jest zupełnie inna.
Ja wszystkie książki Harris czytam jak szalona. Fakt że na przebrnięcie przez tom to kwestia kilku godzin ale klimat mają świetny i są naprawdę wciągające. Może nie jest to klasyka ale rozrywka fajna.
A ad powtórzeń. Bez przesady. Dodanie kilku zdań nie psuje książki. Za to każdy tom jest oddzielną historią. Oczywiście że najlepiej je czytać w kolejności coby wiedzieć w którym momencie opowieści jesteśmy, ale nic się nie stanie jak się zacznie czytać środka.
Ja tam się doczekać 12 tomu nie mogę. Niestety, póki co jest tylko w zatrważająco drogiej, twardej okładce. A wersja marketowa dopiero za rok :(
hehe, mam nadzieję, że jakoś wytrzymasz ;) możesz zawsze znaleźć wersję ebook.
Ja się będę trzymać przy moim zdaniu. Chciałam bardzo się dowiedzieć co się dzieje w książce, ale zanim dotarłam do jakichś konkretnych faktów, brnęłam i brnęłam przez te opisy i nie przebrnęłam. :D