PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74707
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

jestem dopiero na 10odcinku wiec byc moze pytanie jest pochopne ale moze mi ktos wyjasnic jakim cudem Sam zmienia sie w psa skoro w jednym z poczatkowych odcinkow jest wyraznie pokazany Sam razem z psem siedzacy na schodach jego domu? jezeli wyjasnienie jest dalej w serialu to ok ale poki co to nie trzyma sie dla mnie kupy :)

AXEL6666

Sam jest zmiennokształtnym - może zmienić się niemal w dowolne zwierze, pod warunkiem, że ma się na czym WZOROWAĆ. Stąd ten drugi pies.

ocenił(a) serial na 7
AXEL6666

Jedno przecież nie wyklucza drugiego!
Fakt istnienia psów na świecie (i w serialu) nie wyklucza istnienia ludzi zmiennokształtnych.

ocenił(a) serial na 8
Madeleine_filmweb

chodzilo mi o identycznego psa :] ale juz moje watpliwosci rozwial "pkjm" wyzej :)

AXEL6666

Dobrze, że zaczynasz ten temat... ja mam podobne wątpliwości i może ktoś z Was tutaj mi to uzasadni w odpowiedni sposób...

Otóż w 3 sezonie pojawia się panterołak... a ja się zastanawiam czy jest coś takiego, czy po prostu można go zakwalifikować do zmiennokształtnych? Skoro Sam zmienia się w psa i uznaje siebie za zmiennokształtnego, to z tą postacią też powinno być tak, z tą różnicą, że wzoruje się na panterze a nie na psie. Dobrze myślę? Bo jeśli nie, to trzeba uznać, że istnieje oddzielna kategoria istot, zupełnie jak w przypadku wilkołaków czy nawet wampirów...

ocenił(a) serial na 7
haruka13

Z tego co pamiętam to Crystal mówiła, że to tak jak wilkołaki ( tylko nie wilk, a pantera), czyli jest to cecha genetyczna- dziedziczona z pokolenia na pokolenie.

haruka13

Sam jest zmiennokształtnym, który może upodobnić się do niemal każdego zwierzęcia. Panterołaki, wilkołaki itp. przemieniają się tylko w jedno konkretne zwierze. Myślę, że można ich uznać za pewnego rodzaju zmiennokształtnych, ale z bardzo ograniczonym polem manewru. Wg książki zmiennokształtni mogą różnić się między sobą zdolnością do zmiany postaci zależnie od pory dnia/nocy, niektóre mogą się przeistoczyć jedynie, gdy księżyc jest w pełni, jedne nad tym panują, inne nieuchronnie się przemieniają. To trochę skomplikowane, wiem, ale cóż... w końcu Harris to wymyśliła :D