PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74706
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

Zauważyliście, że w TB w 95% aktorki mają blond włosy lub rude? A już w początkowych sezonach to brunetkami były tylko Mary Ann, Tara (z oczywistych przyczyn, i jest to jedyna kobieta z brązem, która gra cały serial), ta wampofilka Jasona, którą zabił Rene. Potem dopiero doszła Nora, zabójczyni Jana Chrzciciela Salome, Willa, córka Andyego, Lorena

Rude to: Jess, Sofie Ann, Arlene, ta stara z władzy, Debbie (wilk), czarownica Marnie, córka Arlene
Blondynki: Sookie, Sara, ta zmienna, którą zabiła Mary Ann, Holy (od Andyego), Pam, Nan Flanagan, Crystal (panterołak), matka Hoyta, Ginger z wpijalni (ta, która ciagle wrzeszczy)

Generalnie bywaja brunetki, ale poza Tarą, każda szybko ginie, a główne postacie maja jasne czupryny. I generalnie oglądając serial mnóstwo blondyn się przewija - klientki w barach głównie blond, mieszkańcy miasta i inni statyści. Zauważyłam, że od 5 sezonu dodają więcej brunetek - nie wiem, czy ktoś im zwrócił uwagę, że to lekka dyskryminacja czy co :P Zauważyliście tendencję twórców do tych dwóch kolorów włosów u kobiet?

ocenił(a) serial na 9
aconcaqua23

punkt za skrupulatność :p

mężczyźni wolą blondynki i rude, tyle w temacie ;)

ocenił(a) serial na 10
irlandia28

Tak, ale mnie to swego czasu tak zaintrygowało, że nawet szukałam informacji (możliwe, że rejon Luizjany słynie z tego koloru włosów np. jak w Anglii). Ciekawi mnie czy ktoś jeszcze to zaobserwował? :>

aconcaqua23

Ja zauważyłam, że w serialu dużo przewija się ździrowatych blondyn, które są wszystkie jakby podobne do siebie.
Ciemnowłose, które pominęłaś: Portia, Rikki, Luna, Debbie, Jane Bodehouse, Nicole, Antonia de la coś tam, Marnie, Lilith, Amy (laska Jasona), Claudine, Claudette, Isabel (od Godrica), Yvetta (z Estonii), Maurella, Denise Rattray, Violet, więc się dzieli na 50 na 50.

Binula

Zapomniałaś o Norze ;p

CzarnaMamba_1277

ona wymieniła Norę.

Binula

Wcale nie

CzarnaMamba_1277

Jak nie? W pierwszym poście jest Nora jak byk.

Binula

A faktycznie,a ja patrzyłam na twój post,to się pomyliłam.Zwracam honor ;D

CzarnaMamba_1277

No ja myślę:-P

ocenił(a) serial na 10
Binula

Według mnie na bank nie ma 50% na 50%. DEBBIE BYŁA RUDA, Co do Marnie to kwestia dyskusji, ale jak dla mnie - też ryżawa. Wymieniłaś dużo postaci bardzo epizodycznych (aczkolwiek dokładnie za co szacun), ja nie szukałam szczegółowo imienia każdej blondyny, ale w założeniu chodziło mi o to, że główne bohaterki lub choć te, które widzimy od startu serialu są blond albo rude i te gęby oglądamy w większości, poza tym przyjrzyjcie się włosom statystek itd. - jakoś tak blondowato tam w tle:) Nie wiem jak u nich, ale u nas to w społeczeństwie kolor włosów nie jest 50% na 50% (blond na brąz) i taka moja luźna sugestia, że u nich pewnie też nie:P Dlatego podejrzewam, że któryś z producentów ma bardzo sprecyzowane gusta :D

aconcaqua23

A jak u nas jest?

Dla mnie Debbie miała ewidentnie brązowe włosy, potem przegarbowali jej na blond i w tej formie straciła głowę:-P

ocenił(a) serial na 10
Binula

No właśnie szukam jakiejś podkładki i jedyne co to wikipedia:

"Ocenia się, że w populacji ludzkiej na całym świecie występuje ok. 26.3% osób z różnymi odmianami jasnych włosów."
"Blond włosy są charakterystyczne dla ludności północnej i środkowej Europy, na południu osoby takie są w zdecydowanej mniejszości, chociaż spotyka się je w takich regionach jak choćby północne Włochy. Poza Europą cecha ta jest dużo rzadziej spotykana."

aconcaqua23

W Polsce nie potrafię ocenić jaki kolor włosów mają kobiety, bo mają albo przefarbowane na platynę albo na kruczoczarny. Większość ma chyba mysi blond.

ocenił(a) serial na 10
Binula

"nie potrafię ocenić jaki kolor włosów mają kobiety, bo mają albo przefarbowane na platynę albo na kruczoczarny"

hahah - słuszna uwaga :D

aconcaqua23

Wielka Brytania słynie z rudzielców,bo jakaś połowa ich społeczności ma pochodzenie celtyckie,co ciekawe do urody typowo celtyckiej,oprócz rudzielców,zaliczają się kobiety o urodzie "królewny śnieżki" (Liv Tyler,Katie McGrath,Vivien Leigh itp.).
Co do blondynów,to głównie są to osoby pochodzenia skandynawskiego,ponieważ w czasach najazdów wikingów na Anglię powstawało wiele związków wikińsko-anglosaskich,wobec czego można wysunąćprypuszczenie,że dzisiejsi blondyni zamieszkujących Wielką Brytanię są potomkami wikingów.

Swoją drogą Yvetta jest ciemną blondynką ;p

CzarnaMamba_1277

Sądzę,że Louisiana jest równie zróżnicowana,co reszta Stanów,choć mogę się mylić ;)

CzarnaMamba_1277

Ja zapamiętałam ją jako brązowowłosą, ale może to ciemności Fangtasii sprawiały.

Binula

W Fangtasii panuje trochę taki lekki półmrok więc mogło ją przyciemnić,ale w Drop of True Blood widać,że blondynka,a w basement tak samo.

ocenił(a) serial na 10
CzarnaMamba_1277

"w basement" ja akurat nie zwracałam ani trochę uwagi na włosy ..... :D Ale ogólnie tez uważam, że jest blondynką

aconcaqua23

Ja zwróciłam uwagę,choć w pierwszej kolejności patrzyłam na jej piersi i pochwę,sprawdzalam,czy rzeczywiście wszystko widać ;DD
A swoją drogą,nieuważasz,że człowiek uprawiając seks przez 6 godzin (!!!),w tak intensywny sposób nieumarłby z wycieńczenia?Zaintrygowało mnie to,bo Yvetta była w stanie jeszcze mówić,a normalnie powinna być totalnie omdlała ;S