PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=721497}

Dama w czarnym welonie

La dama velata
2015 -
7,9 2,4 tys. ocen
7,9 10 1 2395
Dama w czarnym welonie
powrót do forum serialu Dama w czarnym welonie

I jak Wam się podobało zakończenie serialu? Mi bardzo. Lubię takie happy endy. Od początku wiedziałam, że Guido pomimo wielu wad był jednak dobrym człowiekiem i na pewno, to nie on chciał zabić Clare. A co do Adelaide... To dobrze jej tak. Z innych chciała zrobić wariatów, a na końcu sama nie mogła zaznać spokoju. Wszyscy ją zostawili. Tzn. jej syn, który też został w końcu ukarany. Myślę, że on był jeszcze gorszy niż jego matka.

ocenił(a) serial na 10
Anaaa_XYZ

Zakończenie szczęśliwe, ale ciekawe, co będzie się działo w 2 serii? Możliwości: Cornelio jakoś uniknie więzienia i będzie się mścić lub też jego matka, jeśli opuściłaby szpital albo wyjdą nowe tajemnice...
Zakończenie też mi się podobało. Piękna muzyka i świetni aktorzy. Czekam z niecierpliwością na 2 sezon.

ocenił(a) serial na 9
LauraMichalina

Właśnie też zastanawiałam się nad tym, co mogłoby się wydarzyć w drugim sezonie i doszłam do podobnych wniosków co Ty.

Anaaa_XYZ

będzie drugi sezon? :-)

ocenił(a) serial na 10
mrs robinson

Na oficjalnej stronie serialu na facebooku administratorka napisała, że będzie, gdzieś przeczytała na włoskich stronach, że jest zaplanowany. Miał dobrą oglądalność i został dobrze przyjęty, zarówno we Włoszech, jak i w innych krajach :)

LauraMichalina

Mi się wydaje, że we Włoszech tych 12 odcinków było podzielonych na dwa sezony po 6 części, , ale zostało to źle zinterpretowane i dlatego można myśleć, że będzie jeszcze jeden sezon. Mogę się mylić, ale tak przypuszczam.

LauraMichalina

A będzie drugi sezon? Wie ktoś coś na ten temat? Też bym chciała, żeby był, ale wyglądało zakończenie -według mnie - wyglądało tak, jakby mieli zamiar poprzestać na tym jednym sezonie.

LauraMichalina

Matka Cornelia musiałaby uciec ze szpitala, Clara gdyby tego nie zrobiła też spędziłaby tam resztę życia. W tych czasach jak ktoś trafił do zakładu psychiatrycznego to nawet jak wcześniej był zdrowy to tam postradał rozum, ponieważ "leczenie" polegało na faszerowaniu pacjentów silnymi prochami.
Z niedowierzaniem oglądałam zakończenie tego filmu. Guido Clarę zdradzał, okłamywał, okradał (przywłaszczył pieniądze za kukurydzę), do Brugii wolał pojechać z Anabelle, a jak ta go odtrąciła i odeszła od stolika w restauracji to ze złości aż potłukł kieliszek. Następnie Guido pomógł Adelajde doprowadzić Clarę do obłędu i na koniec zamknął ją w zakładzie psychiatrycznym. Sądząc, że Clara nie żyje sprowadził do jej domu kochankę. A Clara jakby nigdy nic rzuca mu się na szyję. Nawet w więzieniu Guido kłamał mówiąc, że żona do samego końca mu ufała, a przecież z przerażeniem przed nim uciekała.

ocenił(a) serial na 10
maja_51

Tak, wyraziłaś się już w innej odpowiedzi jasno na temat serialu. Każdy ma prawo do wyrażania własnych odczuć. Guido nie był święty, w kluczowych momentach jej nie pomagał, było za to więcej kłótni, sekretów i niedomówień. To jest serial, taki zamysł autorów. Albo się widzom podoba, albo nie.

maja_51

Nie kłamał, mówił to, w co pragnął wierzyć. W więzieniu zrozumiał, że tracąc Clarę stracił praktycznie wszystko - chciał odejść z myślą, że to wyłącznie jego wina.

ocenił(a) serial na 8
maja_51

Oczywiście że Guido nie był święty, ale to właśnie uatrakcyjniło postać. Sądzę, że to zazdrość popychała go do złych postępków. Podejrzewał, że Clara kocha Matteo. Niedomówienia między nimi i intrygi ciotki doprowadziły do tego. Zamknął żonę w szpitalu, bo bał się, że popełni samobójstwo. Kukurydzę sprzedał, bo nie chciał brać kolejnej pożyczki od baronowej. A kieliszek stłukł raczej z wściekłości na samego siebie - stąd decyzja o natychmiastowym powrocie do żony. Zdradził ją, kiedy przeczytał listy (od matki przełożonej i od Matteo), które ewidentnie sugerowały, że to Clara go oszukuje i "kombinuje" za jego plecami.
Postać z krwi i kości, niejednoznaczna - czasami diaboliczna, czasami wzruszająca.

Anaaa_XYZ

Ten dobry człowiek zdradzał i okłamywał żonę a następnie zamknął ją w zakładzie psychiatrycznym z którego nie było wyjścia.

maja_51

Od początku liczyłam na to,że Clara będzie jednak z Matteo a tutaj niespodzianka :P.No cóż.