Witam. Właśnie obejrzałem serial i nurtuje mnie parę spraw.
1.Po co właściwie porwano Yasina i Erika i w jaki sposób ? Bo jeszcze rozumiem to,że Madsa w 86 porwali i testowali na krzesełku, jednocześnie smażąc i przenosząc do 2019. Ale po co Yasin i Eryk ? Bo najpierw musieli ich przenieść z 2019 do 86 czyli skoro ich przenieśli wcześniej to musieli znać skuteczny sposób podróży w czasie więc po co ich porywać ? Możliwe,że coś mi umknęło, jakby ktoś znał odp to dziękuję.
2.Jakim cudem Noah się nie starzeje ? Co 33 lata wygląda identycznie. Tutaj to raczej nie było wyjaśnione ale jestem ciekaw teorii
3.Skoro mały 9 letni Helge został przeniesiony do 1986 to czy w 2019 nie powinno być przypadkiem jego o 33 lata starszego odpowiednika ? Tzn może to wyjaśnią ale tak mi się wydaje to logiczne.
4. Czy tylko dla mnie tak na prawdę cała ta historia kręci się wokół starego Jonasa ? Bo tak na prawdę tylko on może coś zmienić bo wszyscy inni żyją tak jak mają żyć a on jest jedyną osobą,która wie jak wszystko się potoczy.
Tzn co do 3 to w sumie dobra by to trochę nie miało sensu bo w 86 jest pokazany jako dorosły gość czyli musiał jakoś wrócić do 53.
Nie wiem, czy ktoś już wspomniał o tym przede mną, ale nurtuje mnie postać Franziski. Może coś przeoczyłam lub jestem głupia i nadinterpretuję, ale mam wrażenie, że to, że Magnus znajduje jej wisiorek obok materaca, zużytych prezerwatyw i w pobliżu skrytki na pieniądze jest aluzją do tego, że Franziska prostytuuje się. Nie wiemy po co jej pieniądze ani w jaki sposób je uzyskała. Ponadto nie chce ujawnić ona Magnusowi prawdy o sobie, mówi, że nie musi wiedzieć o niej wszystkiego. Magnus podejrzewa, że jest ona kimś więcej niż wzorową uczennicą. W scenie, w której Martha przychodzi do Magnusa, bo "muszą pogadać" mamy tajemnicze ujęcie na wisiorek Franziski sugerujące, że jest z nim powiązany bezpośrednio jakiś szerszy wątek. I w końcu, jeśli moja teoria byłaby prawdą, co pchnęło ją do takiego, a nie innego sposobu zarobku? W każdym razie, pewnie dowiemy się w następnym sezonie.
Ten serial kojarzy mi się z filmem "Piąty wymiar" tylko, że jest od niego o wiele lepszy.
Serial oglądałem już jakiś czas temu, więc trochę mogło mi się zatrzeć, ale postaram się odpowiedzieć na 1 pytanie, opierając się po części na swoich domysłach i uknutych teoriach.
Wydaje mi się, że sam Noah nie rozgryzł do końca działania pokoju i chciał to ustalić poprzez eksperymenty. W serialu nie jest wyjaśnione dlaczego akurat ciało Madsa zostało przeniesione do 2019 r., a już Erika i Yasina do 1953 r., a moim zdaniem nie był to przypadek. Prawdopodobnie istnieje też jakaś zależność pomiędzy działaniem pokoju i tunelu - w momencie gdy mordowany był Mads, w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach do 1986 r.zostaje przeniesiony Mikkel, z kolei dokładnie w momencie gdy młody Jonas po raz pierwszy przechodzi przez tunel, na krześle ginął Yasin. Nie jestem w stanie dojść co się działo, gdy ginął Erik - wiadomo tylko, że było to 5 listopada, a w serialu nie dzieje się wtedy nic kluczowego (przynajmniej ja nic takiego nie dostrzegłem). Mam swoją teorię odnośnie zależności pokój/tunel, ale jest ona dosyć dziurawa i opiera się na domysłach - musiałbym jeszcze raz wnikliwie obejrzeć cały serial, aby ją zweryfikować.