PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=531034}
7,3 2,4 tys. ocen
7,3 10 1 2410
Darker Than Black: Ryūsei no Gemini
powrót do forum serialu Darker Than Black: Ryūsei no Gemini

...bo dla mnie sezon drugi jest lepszy niż pierwszy. Wątek metafizyczny bardziej mnie zaciekawił, a rysy charakterologiczne postaci i powiązania między nimi są jeszcze bardziej rozbudowane i interesujące. No i zakończenie 1. nie zrobiło na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia (choć całość oczywiście świetna), a w 2. wywoływało więcej emocji, choć też pozostawia pewien zamęt (ale może taki był cel twórców?)

ocenił(a) serial na 4
Rzytek

Masz prawo do swojego zdania i w żadnym razie nie zamierzam go krytykować. Ja osobiście bardzo żałuję, że sezon 2 powstał, gdyż jestem fanką sezonu 1. Mam wrażenie, że to dwa osobne tytuły, które mgliście łączą imiona postaci i poniekąd świat przedstawiony(choć zdecydowanie w DtB 2 mniej spójny i logiczny). Gdybym oglądała "Ryuseei..." bez znajomości pierwowzoru, prawdopodobnie zakwalifikowałabym to anime do kategorii "magical girls" dla młodszej widoczni- próżno szukać klimatu noir. Już wiele napisano dlaczego sezon 1 jest lepszy (w opinii mojej i wielu innych użytkowników), dlatego zaciekawił mnie Twój punkt widzenia.

ocenił(a) serial na 9
yurine

Wydaje mi się, że to może wynikać z określonego horyzontu oczekiwań. Odnoszę wrażenie, że ci, co obejrzeli pierwszy sezon nastawili się mocno na klimat noir i Heia na pierwszym planie i stąd rozczarowanie drugim sezonem, który się pod tym względem różni od pierwszego. Ja z kolei prawie nigdy nie mam nastawienia "sezon 1 był X, więc sezon 2 musi być taki a taki" i stąd może wynikać odmienna opinia.