PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40043
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

http://www.youtube.com/watch?v=8uzb2K7VjhY promo
jak wrażenia moi drodzy??

ana_lucia_cortez

Boże... znowu Śnieżka...

Grievous

Chyba cały pierwszy sezon będzie o Śnieżce...

ocenił(a) serial na 8
eowine

No sorry, ale ciekawie się zapowiada jak dla mnie :))
Akurat taki odcinek może być spoko, w szczególności że do tej pory same smęty były :(
Mogli by dać kontynuacje Rumpla, Belli, Złej królowej lub znów czerwonej :D
W sumie - fajnie by było gdyby były 2 pod rząd o jednej osobie :( byle nie o Marry/Davidzie... ;x

ocenił(a) serial na 6
Artemisek

Ja też jestem bardzo ciekawa 'złej' Śnieżki.
Niemniej jednak wątek Snow&Prince Charming jest lepiej pociągnięty niz Mary i Davida. W rzeczywistym świecie tych dwoje... Są po prostu nudni.

ocenił(a) serial na 5
Grievous

Przecież to raczej oczywiste, że wokół Śnieżki i Księcia będzie się toczyła fabuła. To głównie jej chce zaszkodzić Królowa i na tym oparty jest cały serial właściwie. Reszta to wątki poboczne, które wyjaśniają nam całą historię.

Grievous

Dziwny zarzut... Przeciez to o niej jest serial, reszta to watki poboczne.

ana_lucia_cortez

Podoba mi się. Złej Śnieżki sie nie spodziewałam, może być ciekawie :) i zgadzam się, że wątek Śnieżki i Księcia jest dużo ciekawszy niż wątek Mary i Davida - ci dwoje w prawdziwym świecie to mnie naprawdę nudzą...

ana_lucia_cortez

Jak już wielu wspomniało, Mary/David sceny są bardzo nudne. Prince Charming/Snow White lepszy, ale jakoś też nie powalają, ogólne Snow podoba mi się bardziej niż Mary Margaret...

Oliwka0077

zgadzam się, Snow ma charakter, a Mary to takie ciepłe kluchy co potwierdza poniższy sneak peek ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=ehdhMarKdME

ana_lucia_cortez

już jest :) i póki co jest ciekawie ;)

pani_liskowa

Odcinek zdecydowanie zachęca to dalszego oglądania, dobrze że trzeba czekać tylko tydzień.. Śnieżka - wersja zła, ciekawa :)

[SPOILER] Katherin nie żyje? WOW, tego się nie spodziewałam.. David to straszna ciapa.. Ciekawe gdzie uciekła Mary.. z miasta się raczej nie wydostanie ;)
Coraz bardziej denerwuje mnie ten pisarz, chce już widzieć o co mu chodzi, i kim jest ;) [/SPOILER]

ocenił(a) serial na 6
pani_liskowa

Też mnie zdziwiło, że potwierdzili śmierć Katherin, ale tak do końca im jeszcze nie wierzę;) Bo po co by wprowadzali wątek z jej księciem i potem pokazywali, że w Storybrooke jest nauczycielem wfu?

ocenił(a) serial na 8
selfishcat

I jeszcze była scena, kiedy znalazł jej rozbity samochód, myślałam, że poszedł w las i ją też znalazł, a teraz się nią opiekuje:).

moniska0790

Mi się wydaje że oczywiście Regina znowu namieszała i badania Dna wyszły jak wyszły.

Kamila9191

Tez myślę że nie ukatrupią Katherine:D
W koncu do wszystkich dokumentów i testów ma dostęp "Lustro" :)

eowine

kurde wątek śnieżki i księcia zaczyna mi przypominać brazylijską telenowelę co chwila im się nie składa, ale wiadomo że wszystko idzie do szczęśliwego końca

ana_lucia_cortez

mi brazylijską telenowele zaczeło przypominać gdy Regina poprała się z Emmą - to było żałosne

ocenił(a) serial na 8
eowine

Podejrzewam,że Regina mogła zamknąć Katherine w tym samym miejscu co Belle. A znalezione serce, no cóż wiadomo już,że królowa może wyrwać komuś serce a dana postać nadal żyje.

madziara82

Pewnie Katherine przyjdzie na końcu jakiegoś odcinka do Emmy żebyśmy dostali duży Cliffhanger ;)

Przyznam szczerze że te telenowelowe przygody Mary Margaret zaczynają mnie porządnie męczyć. Jest jeszcze tyle baśniowych postaci do pokazania a oni dalej wyciągają najmniej ciekawy charakter w serialu na pierwszy plan :/

ocenił(a) serial na 8
eowine

No dokładnie, też nie mogłam uwierzyć i pierwsze co pomyślałam, to że Regina zmanipulowała wyniki badań. Chociaż może i to jest serce Kath... Chociaż to taka rozczarowująca myśl. To zbyt proste i tak urywa jej historię...

ocenił(a) serial na 9
ana_lucia_cortez

troche obok tematu, ale jak postacia bajkowa jest pisarz - ten ktory przyjechal motorem do miasteczka, wydaje sie ze moze byc czarnym charakterem w koncu podmienił ksiazke dzieciakia ale kto wie w kazdym razie jestem ciekawa jak sie jego watek rozwinie

ocenił(a) serial na 7
kazimiera

Jak by był postacia z bajki to by nie mógł opuścić miasteczka wiec by był tam od początku.

ocenił(a) serial na 9
rosalin

niby masz racje ale henry twierdzi ze do miasteczka nikt obcy nie moze przyjechac

kazimiera

Ja baradziej byłam skłonna uwierzyć że on nie podmienił książki a poprostu zrobił kopie dla siebie i potem tamtą oddał

ocenił(a) serial na 7
ana_lucia_cortez

A mi się wydaje, że ten pisarz może być narratorem. Nie uczestniczy fizycznie, ale jednak jest i jest do tego ważny. To by mogło wytłumaczyć częściowo, dlaczego mógł opuścić Storybrook ;)

ocenił(a) serial na 9
asiab66

ja z kolei myslalam ze on moze byc autorem bajek

ocenił(a) serial na 7
kazimiera

ja tak samo :)

rosalin

Co wydaje się bez sensu gdyż w przyszłych odcinkach będzie "Alicja w Krainie Czarów" której autorem jest Lewis Carroll, "Mała Syrenka" Andersena. No i mamy już "Pinokio" Carla Collodiego. No chyba że wyjaśnią to tak że oni zżynali od niego :)

ocenił(a) serial na 8
Grievous

Też myślę, że może być autorem bajek.. Co nie znaczy, że je wymyślił. W końcu w serialowym świecie są o prawdziwe historie. Może to on przejął Emmę, gdy trafiła do "tego świata", usłyszał, co się wydarzyło i potem to spisał...

Co do relacji świata baśni z naszymi baśniami... Może to wyobraźnia ludzi stąd napędzała tamtą krainę, choć bajarze nie pisali urzeczywistniających się scenariuszy, a tylko dawali trochę "magii", która tchnęła życie w postacie... Albo na odwrót, istniało jakieś słabe połączenie między naszą Ziemią, a ich i niektórzy mieli jakby "prorocze wizje", albo wejrzenie w tamten świat... Zapewne ta kwestia nie zostanie wyjaśniona i dobrze, bo trochę tajemniczości wzmacnia bajkową atmosferę...

W każdym razie nie wydaje mi się, by jakiś jeden człowiek wymyślił wszystko, co jest w książce, co w magiczny sposób stało się prawdziwe. Gdyby tak, to mógłby to zrobić ten przyjezdny i to by znaczyło, że to on "zżynał".

Co do tego, że mógł przyjechać: Emma osłabia klątwę, wszystko się zmienia, odkąd przybyła do Storybrooke. Chociaż zapewne jest związany z tym miasteczkiem...