PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40043
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Mam pytanie. Chodzi o pierwszy sezon i pirwszą klątwę. Po co Rumplowi było znać imię Emmy.? Bo
nie zostało to wprost wyjaśnione. I mam dwie teorie na ten temat:
1. Rumpel tak jak reszta mieszkańców Storybrooke nie pamięta kim jest. Gdy Emma melduje się u
Granny przedstawia się Rumplowi i on słysząc jej imię przypomina sobie, że jest Rumplem a nie
Panem Goldem. To było ustawione "w jakiś" sposób przez niego gdy tworzył klątwę. Po usłyszeniu
imienia Emmy ta część klątwy została z niego zdjęta.
2. Pan Gold przez cały ten czas pamiętał kim jest, pamiętał, że córka Snow o imieniu Emma ma być
The Saviour. Jak mu się przedstawiła, to poprostu ucieszył się, że w końcu przybyła.

Macie jakieś argumenty dla jednej z tych dwóch teorii czy może jakieś swoje przemyślenia w tym
temacie?

ocenił(a) serial na 10
ja_ja_i_ja

Myślę, że to dlatego żeby ją potem rozpoznać.

ja_ja_i_ja

Było dokładnie tak jak opisałaś w pierwszym punkcie.
W poniższym wywiadzie; Adam Horowitz i Eddie Kitsis potwierdzają to:
http://youtu.be/aoEay4JK9pI?t=6m35s

ja_ja_i_ja

Gold był pod wpływem klątwy. W odcinku 2x17, mówiącym o samym początku działania tego czaru, Gold nie wiedział o co chodzi Reginie gdy do niego przyszła i nie uśmiechnął się po tym jak wyszła, co zdradzało, że naprawdę nie wiedział o co loto. W 2x09 Aurora (druga Śpiąca Królewna) odkryła w dawnej celi Rumpelstiltskina zwój, który podała Emmie i było na nim wypisane słowo Emma kilkadziesiąt lub nawet ze sto razy. W pierwszym epizodzie serialu, Gold przywitał się z Emmą w gospodzie Babci i powiedział, że to kochane [słowo "lovely"] imię. Wracając do odcinka 2x09, Gold wyjaśnił Emmie, że zrobił to "dla pewności", by pamiętać ją i przypomnieć sobie wszystko, gdy zjawi się w Storybrooke.

Link do wywiadu z twórcami serialu w któym POTWIERDZILI, że Rumple był tylko Goldem w czasie gdy Emmy nie było w mieście.
http://www.youtube.com/watch?v=aoEay4JK9pI

michu1945

I'm that good :D
Dzieki za odpowiedz!