Wlasnie cos mnie olsnilo i chcialam sie tym z wami podzielic. A mianowicie o tym jak Emma mogla by zostac księzniczką łabędzi.
To juz moze byc w piątym sezonie.
Emma zaczyna juz na powaznie uczyc sie magii. Jest szczesliwa jak nigdy dotąd, ze ma rodzine w komplecie i ukochanego. Niestety sielanka nie trwa zbyd dlugo gdyz w Storybrooke pojawia sie tajemniczy męzczyzna poszukujący tej najpoterzniejszej. Tajemniczy jegomosc okazuje sie byc czarnoksieznikiem imieniem Rothbart, któremu zostalo przepowiedziane uczyc wybawicielki magii. Emma godzi sie zostac jego uczennicą co nie podoba sie Hookowi i przez to para kłuci sie ze sobą Rothbart widząc potencjał Emmy rzuca na nią klątwe i prubuje zmusic ją by zostala jego żoną. Emma o tamtej pory w dzien przemienia sie w łabędzia i tylko prawdziwa milosc moze ją uratowac inaczej pozostanie taka na zawsze
Bajka Księżniczka Łabędzi nie należy do Disneya, więc taka postać jak Rothbart nie mogłaby być ukazana w serialu.
Nie chodzi mi o to.
Mogą sobie wziąć Księżniczkę Łabędzi, ale nie innych postaci z tej bajki. Zresztą film został oparty na balecie Jezioro łabędzie.
Jest coś takiego jak domena publiczna. Żeby w serialu pojawił się jakiś wątek, twórcy muszą mieć zgodę autorów.Ponieważ ABC czyli kanał "produkujący" OUAT należy do Disneya mają oni prawo do wykorzystywania Disneyowskich produkcji w serii. Frankenstein jest już chyba domeną publiczną więc nikt nie potrzebuje pozwolenia na ekranizację lub w tej sytuacji wykorzystania w serialu. Księżniczka Łabędzi nie należy do Disneya więc nie wydaje mi się żeby komuś chciało się bawić w te pozwolenia.
No własnie Emma była by Odettą a Hook Derekiem a tym czarnoksieznikiem moglbybyc ktokolwiek byle by wykorzystali motyw ksiezniczki labedzi. Po zatym Emma musi nią byc skoro ma nazwisko Swan-łabędź bo jak wiadomo kazde imie i nazwisko w jakis sposob odnosi sie do postaci
Swan odnosi się do stacji badawczej z serialu LOST którego twórcami byli Edward Kitsis i Adam Horowitz którzy są również twórcami OUAT
Tak wiem, mi chodzi o to, że Emmę by zamienili w łabędzia a Hook od razu by ją odmienił i to nie miałoby zbyt wielkiego sensu.
Ja dalam tylko pomysl na to. Przeciez ten wątek móglby byc bardziej rozwiniety i dopasowany do OUAT. Je se tylko wyobrazam jak to moglo by byc
Twórcy zapowiedzieli, że nazwisko Swan nie jest przypadkowe. Co do domen publicznych... jest taka stara piękna baśń. Postaci z bajek tego autora były już w serialu - H. Ch. Andersen napisał baśń "Dzikie Łabędzie" opowieść o księżniczce i jej 11 braciach. Myślę, że jeśli już to właśnie z tego mogą korzystać twórcy. Ciekawy motyw: Na koniec 4 sezonu w mieście pojawia się 11 mężczyzn, którzy w Emmie upatrują swojej zaginionej siostry. Początkowo byliby źli, ale właśnie coś ich łączy z Emmą i ona potrafiłaby ich odmienić (bo za dnia są łabędziami, nocą ludźmi) Mogłoby być ciekawie :)
O MÓJ BOŻE!
*leci "Lubię To"*
Bardzo, ale to bardzo ciekawy wątek do zaprezentowania. Oby A. Horowitz i E. Kitsis o tym wiedzieli oraz to wykorzystali. Nie na cały "pół-sezon", bo to by pewnie było za długo, ale - dla mnie - mogło by być!
Najlepiej by było jakby znalezienie autora, spowodowało, że mieszkańcy Storybrooke przenieśliby się z powrotem do Zaczarowanego Lasu. Emma zostałaby rozdzielona od wszystkich i trafiła do jakieś wioski, gdzie właśnie mieszkają ci jedenastu braci, którzy uznają ją za zaginioną siostrę. Aby już jej nigdy nie stracić, zamykają ją w domu. W tym sezonie głównym zadaniem Emmy będzie odnalezienie prawdziwej siostry mężczyzn i uwolnić ich od łabędziej klątwy.