Gra jest dziecinnie prosta. Polega na przypomnieniu sobie wątków, które na razie pozostały nie rozwinięte. Przy okazji kolejna osoba uświadomi sobie czego jeszcze nie pokazano w serialu. Kluczem jest to by nie odpowiadać następnej osobie, tylko dalej zadać pytanie nt. wątku w serialu, który nie został do końca wyjaśniony.
Dla przykładu podam pierwsze pytanie:
Jak ojciec Cory znalazł się w krainie królowej serc? (Nie pokazano jeszcze tej hisorii)
Ktoś inny może dodać... "Jaka Filip i Mulan się poznali?".
Mam nadzieję, że wiecie o co Mi chodzi. Serial składa się z zagadek i niedopowiedzeń a celem tej gry jest zebranie ich w całości i uporządkowanie, przez pytania o to czego jeszcze nie wiemy bo odpowiedzi otrzymamy w serialu.
Dokładnie na tym to polega. Żeby było w temacie:
Kto wysłał karkę z napisem "złamana" tajemniczemu mężczyźnie (z odc. 2x01)?
Zgodnie z promo 5 odcinka Whale jest doktorem Frankensteinem.
Kim jest mężczyzna z 1 odcinka 2 sezonu? Czy to Bay?
Papierosnica! Przypominam "Kluczem jest to by nie odpowiadać następnej osobie. (...) bo odpowiedzi otrzymamy w serialu."
Żeby było w temacie:
Jak poznali się Cora i Hook?
To jest akurat wiadomo. W 2x03 pokazywali jak leży w łóżku, dalej jest kukłą, ale mruga oczami.
kropkaa!!! "Kluczem jest to by nie odpowiadać następnej osobie. (...) bo odpowiedzi otrzymamy w serialu."
Czy Cora rzeczywiście zabiła Lancelota?
ale nie pokazali co się stało z nim PÓŹNIEJ, a o to właśnie pytam. Gepetto poszedł przecież potem do tego pokoju i nikogo tam nie zastał, gdzie jest więc Pinokio?
Żeby się trzymać zasad:
Co się stało z Midasem, skoro jego córka i Friedrich zostali przeniesieni do Storybrooke?
Jakim cudem Jefferson wrócił do FTL?
Co się stało z nim, jak wypadł przez okno?
według mnie skoro ktoś zadaje pytanie, na które można już udzielić odpowiedzi to co szkodzi mu odpisać. nie ma się co złościć <michu1945> że nie grają według twoich zasad. przynajmniej ktoś dostanie odpowiedź. moje pytania brzmi:
skąd Henry wiedział że postaci z książki to mieszkańcy Storybrooke? Żadne dziecko w jego wieku nie bierze bajek na poważnie. Więc skąd on wiedział?
W monopol też można podbierać kasę, gdy się bankrutuje. W chińczyku też mozesz przewrócić kostkę i ustawić ją na 6 by położyć kolejny pionek. W pokerze można wymieniać się kartami bezpośrednio a najlepiej to grać nimi z numerami/wartością do gracza z naprzeciwka. W "the sims można wpisywać kody gdy się dzieje źle, ale co to jest wtedy za gra?
W każdej grze są zasady, których się powinno przestrzegać. Ja osobiście nie łamałem zasad żadnej gry w której uczestniczyłem. Mówię o tych na filmwebie. Jeśli Ci to nie odpowiada to nie graj a jeżeli tak, to PROSZĘ, dostosuj się. Ja się będę złościć, bo to jest moja druga natura. Nie przypominam sobie bym komukolwiek mówił jakie ma wyrażać emocje.
Żeby się trzymać zasad:
Czy Gold wyruszy na poszukiwania Baelfire?
To jest akurat pytanie, które nie pasuje do Twoich własnych zasad. Równie dobrze mogę spytać: Czy Gold w przyszłości zostanie burmistrzem Storybroke? (bo czemu nie), albo Czy Książe Charming jutro na śniadanie zje płatki kukurydziane?
No nie wiem. Zapowiedział Belli, że szukał sposobu na odnalezienie syna i zezłościł się gdy Uroczy powiedział mu, że traci się pamięc po przekroczeniu granic miasta. Gold zapowiadał to a moje pytanie dotyczy tego czy w końcu to zrobi.
Żeby się trzymać zasad:
Jak Uorczy i Śnieżka odzyskali królestwo?
1. Mam trzy tematy.
2. Nie wiesz co to jest "zaśmiecanie forum".
3. Twój wpis właśnie zaśmiecił forum, bo nie wniósł nic nowego do tego, konkretnego tematu.
4. Żeby się trzymać zasad: Przez jaką kobietę król George stracił zaufanie do Lancelota?
bez przesady, to nie jest jakaś gra planszowa, że każdy musi trzymać się zasad. to jest forum i każdy swoje zdanie wyraża. Skoro ludzie czują potrzebę odpowiadania na pytanie to może zasady im się nie podobają, albo tak jak mi wydają się dziecinne. ;> Ja np myślę że ta kobieta Lancelota to będzie Ginewra ;> no i moje pytanie: dlaczego David to takie ciepłe kluchy skoro Charming jest zupełnie inny?
Zaznaczyłem, że to jest gra. Każda gra zawiera zasady, czyli (na podstawie słownika PWN) "zbiór norm postępowania" lub "zasada postępowania ustalona przez kogoś". Ludzie najzwyczajniej w świecie mogą przeczytać a następnie tego nie zrozumieć lub nie doczytać. Czytanie ze zrozumieniem w Polsce kuleje. To nie tylko moja opinia. Spytaj się polonistom w szkołach. To drugie natomiast często mi się zdarza. Mi też nie podobają się niektóre zasady w grach, ale zaciskam zęby i gram lub nie.
Po drugie jakoś elenkaa, Kelia, kas7ia, cyrtad7, _Anika_ i lovegood.zagrali wg zasad. Nie chodzi mi o to jaki mieli stosunek do nich, ale zagrali wg nich i nic się nie stało.
Żeby się trzymać zasad:
Kiedy Cora i Hook przetransportują się do Storybrooke?
1. trzy tematy to tez zasmiecanie
2. ty za to wiesz doskonale
3. wnosi wolnosc slowa :)
4. zeby lamac zasady.....
....ojcem Henrego bedzie syn Rumplestiltskina
PS: ja tam jestem za "wolnym rynkiem" a nie socjalizmem czy komuna gdzie narzuca mi sie zasady
zreszta jak cos nie nie podoba poczytaj zasady forum na filmwebie
o a wiesz T_O_M_I że mi do głowy to nie przyszło? faktycznie ten syn to może być ojcem Henrego ;D dzięki
W mario nie mogłeś dotknąć zwierzątek i spaść w przepaść by dalej żyć. W wężyku nie mogłeś uderzyć o swój ogon by jechać dalej i połykać kolejne kropeczki na starych nokiach. To są SZTYWNE zasady. Tam też będziesz wykrzykiwał, że to komunizm i socjalizm? Tak przy okazji zrobiłeś to samo co ja a skoro Ty uważałeś, że musisz tutaj napisać "nie zakładaj 10 tematów bo śmiecisz na forum" to ja będę zakładać nowe tematy dotyczące kolejnych odcinków. Zdrówka życzę.
ja ci zwróciłem uwagę a ty mam wrażenie, że gdyby dać ci kija baseballowego to byś kilka osób wysłał na tamten świat :)
Złamałeś swoje zasady :) brawo :)
pozdro
Możesz mieć takie wrażenie. Nikt Ci tego nie zabroni. Nie wiem też skąd wyjąłeś nagle argument o kiju baseballowym? Jedyną zasadę z tej gry, jaką złamałem, to upominanie osób o nie odpowiadanie na rozwiązane już wątki o czym nie napisałem. Do tego się przyznałem kilka postów niżej. Na to zwróciła mi uwagę kanex71 i wtedy przegiąłem. Nie odpowiedziałem jednak nikomu na pytanie dotyczące serialu/gry. Dlatego nie wiem o jakie "złamałeś swoje zasady" Ci chodzi?
Żeby się trzymać zasad:
Jak Henry Junior dostał się do Storybrooke (chodzi o czas niemowlęcy)?
Ale w zasadach napisałeś, chodzi o wątki które NIE zostały wyjaśnione i rozwinięte. A jeśli pada pytanie, na które odpowiedź już była to odpowiadanie nie jest łamaniem zasad.
no nie kanex71 bo michu1094 wyraźnie pisał żeby nie odpowiadać bo odpowiedzi dostaniemy w serialu. Czyli według niego to łamanie zasad ;> jego gra, jego zasady :)
ja nie gram, bo wolę odpowiedzieć jak ktoś coś nie wie ;D
Brnąłem w ślepą uliczkę i się przyznaję do błędu. Na rozwiązane wątki można odpowiadać bo nie ma tego w regułach.
I na forum kolejnego serialu bajzel, syf, bezsensowne konflikty i zarządzanie postami innych. Lubię to!
jaka przeszłość łączy Reginę i Kapelusznika?
Dlaczego po zdjęciu klątwy Regina nie pamięta Jeffersona? (udaje?)
Skąd wzięła się magia studni, która oddaje to, co utracone i jaka jest jej historia? Po co została sprowadzona do Storybrook? bo to przecież Regina decydowała, co przeniesie, a co nie, a akurat ona, z tego, co wiemy, nie użyła jej jeszcze.
Zastanawiałam się, czy założyć osobny temat, ale stwierdziłam, źe ten wątek pasuje to tego. I w ogóle uważam, że warto reaktywować temat, który założył Michu, bo mnie osobiście nurtuje wiele rzeczy, a jak się wygadam, to pomaga.
Z tym że zmieniłabym to, że jak ktoś ma jakieś pomysły, teorie w związku z tymi wątpliwościami, to żeby je pisał. Co Wy na to?
Ostatnio zastanawiam się, co z Kopciuszkiem? Pojawiła się w dwóch odcinkach i koniec. Nie wiadomo, co się stało wtedy w FTL z jej księciem. Czy w ogóle Rumpel chciał jej dziecka tak po prostu, przez kaprys? Nie pasuje mi to do niego, biorąc pod uwagę jak każde działanie dokładnie przemyślał, a serial to ciąg przyczynowo-skutkowy jego działań. Jeden deal jest potrzebny do kolejnego. Więc jaką rolę miał w tym wszystkim Kopciuszek?
Czy może chodziło tylko o to, żeby dostać się do więzienia? Ale po co "zniknął" wtedy księcia?
nie żartuję, średnio mnie to obchodzi, sorry za zaśmiecanie tematu. napiszę jak przyjdzie mi do głowy coś sensowniejszego:P
ale jestem głupia przecież Gold złożył Gastona na trumnie Cory. I wszystko jasne:D
Co do umów - do czego Rumple'owi te wszystkie dzieci, które chciał zgarnąć jako warunki umowy? Ok, rozumiem - Regina jako potężna wiedźma, ale dziecko Kopciuszka?