PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40145
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Gra jest dziecinnie prosta. Polega na przypomnieniu sobie wątków, które na razie pozostały nie rozwinięte. Przy okazji kolejna osoba uświadomi sobie czego jeszcze nie pokazano w serialu. Kluczem jest to by nie odpowiadać następnej osobie, tylko dalej zadać pytanie nt. wątku w serialu, który nie został do końca wyjaśniony.

Dla przykładu podam pierwsze pytanie:
Jak ojciec Cory znalazł się w krainie królowej serc? (Nie pokazano jeszcze tej hisorii)

Ktoś inny może dodać... "Jaka Filip i Mulan się poznali?".

Mam nadzieję, że wiecie o co Mi chodzi. Serial składa się z zagadek i niedopowiedzeń a celem tej gry jest zebranie ich w całości i uporządkowanie, przez pytania o to czego jeszcze nie wiemy bo odpowiedzi otrzymamy w serialu.

nicky11

O to, to :D Jakoś na to nie wpadłam :D Rumpel widział przyszłość i wiedział, że Regina będzie chciała mieć dzidziusia :) Tylko, że mamusie jakoś niechętnie się z tymi dzidziusiami chciały rozstawać :D

gunia5

Cora. "Rumpel widział przyszłość i wiedział, że Cora będzie chciała mieć dzidziusia :)". Nie wiemy nadal dlaczego Regina tego dziecka, własnego = biologicznego, mieć nie chciała lub nie mogła.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

Może miała, tylko straciła/poroniła?
To by sporo tłumaczyło....

michu1945

Regina. "Rumpel widział przyszłość i wiedział, że Regina będzie chciała mieć dzidziusia :)". Następnym razem jakoś muszę Ci oznakować, które posty są żartobliwe ;)

gunia5

Wybacz. Wiele razy niepotrzebnie się spinam i jestem zbyt poważny.

ocenił(a) serial na 1
michu1945

A to nie dlatego że czas w Storybrook był zamrożony do przybycia Emmy?

Daroo_3

W Storybrooke tak, ale mi chodziło o Zaczarowany Las, gdy była żoną Leopolda.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

Hmmm... Mogła nie wpuszczać męża do sypialni a kochanków mogła zwyczajnie nie mieć z obawy przed ryzykiem. W końcu "jechałą na wizerunku".

ocenił(a) serial na 10
tygrum

król już pewnie był za stary a na Grahama w FTL rzuciła pewnie jakieś zaklęcie ochronne :P

ocenił(a) serial na 1
michu1945

Ah. No imo skoro król cały czas wspominał o swojej świętej pamięci żonie, to może Regina nie chciała z nim sypiać :P
'Oh Regina, Eva robiła to lepiej...'
Poza tym pamiętajmy że ona go nigdy nie kochała.

michu1945

Myślałęm, że temat poszedł do kasacji.

Ode mnie:
* Dlaczego Maleficent była zaklęta w smoka podczas trwania klątwy?
* Skoro Cora oszukała Rumple'a, to jak on ją potem nauczył magii i trzymał Reginę w swych ramionach?
* Dlaczego Rumpel nie zemścił się na Moe French'u za śmierc Belli jeszcze w Zaczarowanym Świecie?
* Ile krain przemierzył Baelfire zanim trafił do naszego?
* Kim jest pielęgniarka która przetrzymywała Bellę w szpitalu psychiatrycznym? Czy jest Ursulą?
* Co łączy Kopciusza i króla George'a, skoro uśmiercona wróżka z odcinka 1x04 była matką chrzestną obojga postaci?
* Jak Henry Senior dostał się do Krainy Cudów?

Wybaczcie gdy pytania się powtórzyły.

użytkownik usunięty
michu1945

Co do Maleficent - Dlaczego Maleficent tak bardzo zależy na swoim jednorożcu? Czyżby ktoś z jej bliskich został zamieniony w tego uroczego konika? Gdzie podział się jednorożec?

ocenił(a) serial na 10
michu1945

Czemu Królowa rzuciła klątwę z opóźnieniem? Najwyraźniej odzyskałą klatwę od Malificent w dniu ślubu Snow, potem dość szybko (w ciągu chyba maks dwóch dni)porozmawiała z Rumplem i zabiła ojca uzyskując serce. Nie wiemy ile czasu minęło od ślubu do czasu gdy Snow zaszła w ciążę, plus okres samej ciąży. Czyli w sumie przynajmniej pół roku, maksimum, powiedzmy póltora..
Skąd to opóźnienie?

użytkownik usunięty
tygrum

Wydaje mi się, że sporo czasu zajęło Reginie znalezienie odpowiedniej osoby, która mogłaby zabić jej matkę. Dopiero po "zamordowaniu" matki "odzyskała" klątwę. Potem próbowała rzucić klątwę, same przygotowania mogły zająć sporo czasu. Stąd te wszystkie opóźnienia :)

ocenił(a) serial na 7

czy skoro Emma zabiła smoka, to znaczy że zabiła tez Malificent?

ocenił(a) serial na 7
Kelia

Maleficent*

ocenił(a) serial na 8
tygrum

Nie do końca. Nie wiemy czy Regina odzyskała klatwę od Malificent w dniu ślubu Snow. Mogła to zrobić później. Nie wiemy też ile czasu opłynęło od momentu kiedy odzyskała klątwę do momentu w kiedy próbowała ją aktywować po raz pierwszy - bezskutecznie. Na pewno musiała się do tego przygotować - zebrać całą świtę, zdobyć serce. W międzyczasie próbowała też zabić matkę razem z Hookiem. Później musiała się dowiedzieć co poszło nie tak. Wiemy natomiast że kiedy rozmawiała z Rumplem w lochach, Snow była już w zaawansowanej ciąży bo Rumpel mówi Reginie o wizycie Snow, która była tam wcześniej z widocznym brzuszkiem. Od wizyty Reginy w lochach do momentu rzucenia klątwy upływa już mniej czasu - pewnie max. kilka dni

ocenił(a) serial na 8
magdalenaciszak

Tutaj wszystko jest po kolei: http://onceuponatime.wikia.com/wiki/Timeline/Enchanted_Forest

ocenił(a) serial na 10
magdalenaciszak

Racja, Regina była u Rumpla po Snow.
Ale akurat wiemy że Maleficent podczas rozmowy z Reginą wyraźnie powiedziała, że Snow ma teraz noc poślubną. Czyli R. zdobyła klątwę na samym początku.
Co, przy Jej chęci zemsty, daje jednak łącznie kolosalne opóźnienie.
Chyba że.. coś się tam u Niej działo...

tygrum

Też mnie to nurtuje. CO spowodowało takie, 7/8-miesięczne opóźnienie???

ocenił(a) serial na 9
michu1945

Dawno nikt nie pisał, ale w końcu jestem w miarę na bieżąco i mogę się udzielać, bo też parę wątków mi się nie przypomina.
- Dlaczego, chociaż był z innej krainy, doktor Whale znalazł się w Storybrooke?
- Skąd Bae zna Hooka? Może był Dzwoneczkiem?
- Gdzie jest August?
- Ile czasu Rumpel był Mrocznym przed rzuceniem klątwy?
A przede wszystkim:
Skąd oni mają to całe żarcie i zaopatrzenie?
-

kliva

"Gdzie jest August?"
Zakładam, że z po przemianie na powrót w małego chłopca zamieszkał ze swoim ojcem. ;P

ocenił(a) serial na 9
Szczur_chan

Czyli ten wątek wyjaśni się w najbliższych 5 odcinkach (bo tyle jestem do tyłu), dobrze:)

kliva

August stał się małym chłopcem w już wyemitowanym odcinku 2x18 i zamieszkał z Gepettem.

ocenił(a) serial na 7
kliva

Bae Dzwoneczkiem? Hahaha, rozwaliłeś/łaś mnie tym! Raczej Piotrusiem Panem albo kimś z jego gangu. Poza tym widział go w gospodzie z matką, ale Hook jeszcze nie był wtedy Hookiem.

A Whale znalazł się w Storybrook, bo Regina tego chciała. Wciąż miała nadzieję, że wskrzesi Daniela. Tylko pytanie, czy w takim razie w momencie rzucenia klątwy musiał być w Zaczarowanym Lesie, czy mogła go przenieść z jego czarno-białej krainy. Nie pamiętam, czy to było wspomniane w odcinku "Doctor".

ocenił(a) serial na 6
michu1945

- Skąd Jefferson wiedział, gdzie więziona Bella ( w momencie jak ją uwolnił, chodzi mi o ostatni odcinek S01. )

ocenił(a) serial na 10
ElisaD

pewnie miał ustawiona swoją lunetę na okno Belle w zakładzie:) pytanie też skąd Hook wiedział jeszcze w FTL że Regina ją trzyma zamkniętą w wieży. Wychodzi na to że wszyscy wiedzieli oprócz Rumpla który widzi przyszłość

ocenił(a) serial na 6
nicky11

Też zastanawiam się, skąd Jefferson wiedział do kogo wysłać Belle. No wątpię, żeby Hatter i Rumple siedzieli sobie przy stole i pili herbatkę, w tym Rumple z uszczerbionej filiżanki :D

ocenił(a) serial na 10
ElisaD

wiesz Jefferson kiedyś tam był u Rumpla jak widzieliśmy , to może wpadł też z raz przez te kilka miesięcy kiedy Belle tam była

ocenił(a) serial na 6
nicky11

Jedyne logiczne wytłumaczenie, które teraz przychodzi mi na myśl :)

ocenił(a) serial na 7
nicky11

Kiedy Jefferson był u Rumpla? Nie pamiętam.

ocenił(a) serial na 6
Ekslibria

Jak oddawał mu jakiś przedmiot. Odcinek S02E05.

michu1945

Czy córka Midasa spiknęła się z tym swoim pięknym? Bo w baśniowym świecie owszem, ale w świecie rzeczywistym, w Storybrook, nie było żadnej więcej sceny poza tą, kiedy Cathrin potrąca go na szkolnym korytarzu. I więcej nie pokazali ich razem(chyba, że coś przeoczyłam). :<

Szczur_chan

Tak. Zamieszkali razem z Jimem (alter ego Fredericka w Storybrooke) w jej domu.

Will we find out what happened to Abigail (Anastasia Griffith) and Frederick (Greyston Holt) after the curse was broken?
Kitsis: They're living happily together in Kathryn's house.

http://www.tvguide.com/News/Once-Upon-Time-Spoilers-Kitsis-Horowitz-ABC-1060428. aspx

michu1945

Oooo, uroczo! Dzięki za odpowiedź i link do wywiadu. ;)