Przed nami finał 4 sezonu, a już pojawiaja się informacje na temat sezonu 5.
■ Josh Dallas i Katrina Tan zapowiedzieli, że ekipa wraca na plan w lipcu.
To są tylko zdjęcia promocyjne. Oni jeszcze nie zaczęli kręcić. Całkiem możliwe, że Emmy nie będzie na początku w Storybrooke, tylko trafi np. do Camelotu.
How much will we see Maleficent and Lily on the new season of Once Upon a Time? — Jaimie
Because the focus is on Emma becoming the Dark One — did you see the awesome shots of the Dark Swan? — the hunt for Lily’s father will take a backseat for at least the first five episodes. “We intend to tell that story at some point this season,” EP Edward Kitsis says. “We set it up for a reason. That is one we are definitely intending to do.”
Źródło:
http://www.ew.com/article/2015/07/02/spoiler-room-carter-hawaii-five-0-spoilers
Szczegóły na temat 5 sezonu:
http://naekranie.pl/aktualnosci/dawno-dawno-temu-oto-czarny-charakter-5-sezonu-z djecia-i-szczegoly
Pierwszy plakat 5. sezonu.
http://images.spoilertv.com/cache/once-upon-a-time/Season%205/Posters/11667512_1 128020353879425_8238873931205094860_n-2_595_Mini%20Logo%20TV%20white%20-%20Galle ry.jpg
Chamy zablokowały.
Ale w miniaturce jest podobne do tego http://1.fwcdn.pl/po/61/37/526137/7345525.3.jpg
tu plakat: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11666149_907102479361 838_8911015602236766920_n.jpg?oh=5967a66550023adc1fd32a3a4a1a9113&oe=56113D05
z profilu "Once Upon A Time Fans" na Facebooku ;)
Will the fact that Emma (Jennifer Morrison) became the Dark One out of heroism not murder have an effect on what she’s become?
Edward Kitsis: Sort of.
Will Henry (Jared Gilmore) and Regina (Lana Parrilla) have an official operation name for saving Emma?
Kitsis: They should!
Adam Horowitz: Can’t say.
Will Snow (Ginnifer Goodwin) and Charming (Josh Dallas) cross any lines to get Emma back?
Horowitz: Yes.
Might Regina be tempted by Emma’s dark side?
Kitsis: I think we’re always tempted. It’s always more fun to hang out with someone who is willing to get into trouble than the person that won’t.
Will Emma have the powers of the seer as well and be able to see the future?
Horowitz: She’s going to be exploring exactly what her powers are.
Does Gold’s (Robert Carlyle) white heart mean loss of memory and a personality reboot?
Horowitz: Can’t say.
Will Rumple still have magic?
Kitsis: Can’t say.
Given the circumstances with Emma, will Henry regret breaking the Author’s quill?
Kitsis: Absolutely.
Will Henry get a love interest?
Kitsis: I hope so, but he’s an awkward, young child. Like all 13-year-old boys, they have to navigate their way through the minefield of first dating.
Will we see more of Henry being the Author?
Kitsis: Yes.
Will Zelena’s (Rebecca Mader) baby be born this season?
Can the effects of the infertility potion that Regina took be undone?
Horowitz: I don’t see why not. There’s always hope.
Will Hook (Colin O’Donoghue) turn back to the dark side now that he has no reason to stay good?
Kitsis: I think he has a great reason to stay good and that is to save the woman that he loves. I hope he holds on.
Will the Jolly Roger be used in any significant way this season?
Kitsis: I can’t imagine it won’t be.
Horowitz: How could it not be? You’ve got to use the Roger!
Since we have a new Dark One, is there a new Savior this season?
Kitsis: Sure is.
Horowitz: That’s a great question.
Will there be another dance scene this season?
Is Lily’s (Agnes Bruckner) father a character we’d recognize?
Will we meet Merlin in the season premiere?
Kitsis: No.
Any chance of incorporating the evil witch Morgana Le Fay?
Will we see more of August (Eion Bailey) this season?
Horowitz: We hope so.
Will we ever get to see Lancelot (Sinqua Walls) again? [Editor’s note: The interview was conducted before this big news.]
Kitsis: Oh man, you can’t go to Camelot and not see Lancelot.
Are there any other returning faces this season?
Horowitz: We sure hope so. There’s plenty of characters we want to bring back and see again. It’s a little early to tell you who they all are, but we certainly have a whole slew of favorites over these four seasons.
Will Emma have a split personality issue with being the savior and the new Dark One?
Is Emma the new big bad or can we expect another villain?
Kitts’s: You never know what’ll happen in Storybrooke.
Źródło:
http://www.ew.com/article/2015/07/08/once-upon-time-hot-seat-season-5-spoilers
■ Czy Regina będzie kuszona mroczną stroną Emmy? Sądzę, że zawsze jesteśmy kuszeni. Więcej frajdy czerpiemy z trzymania się osoby skłonnej wpaść w kłopoty, niż unikającej problemów.
■ Czy Emma będzie mieć moc jasnowidzki i będzie zdolna widzieć przyszłość? Będzie odkrywać jakie zdolności posiada.
■ Czy białe serce Golda oznacza utratę pamięci i restart osobowości? Nie mogę powiedzieć.
■ Czy Rumple wciąż ma magię? Nie możemy powiedzieć.
■ Patrząc na to co stało się z Emmą, czy Henry będzie żałował, że przełamał pióro Autora? Absolutnie.
■ Czy Henry dostanie zauroczenie? Mam nadzieję, ale to niezręczny 13-latek. Jak wszyscy w jego wiek, będzie musiał przejść pole minowe do swej pierwszej randki.
■ Czy zobaczymy Henry'ego w roli Autora? Tak.
■ Czy dziecko Złej Czarownicy z Zachodu urodzi się w tym sezonie? Tak.
■ Czy efekt eliksiru bezpłodności może być cofnięty? Nie widzę powodu dlaczego by nie. Zawsze jest nadzieja.
■ Czy Hook wróci do bycia złym, skoro nie ma już powodu być dobrym? Sądzę, że ma wielki powód do zostania po jasnej stronie mocy i jest to ocalenie kobiety którą kocha. Nadzieja trzyma o na powierzchni.
■ Czy statek "Jolly Roger" będzie użyty w jakiś specjalny sposób? EK: Nie wyobrażam sobie by nie był; AH: Jak by nie mógł być? Muszą użyć "Rogera"!
■ Skoro mamy nowego Mrocznego, będzie nowy Wybawiciel? EK: Pewnie; AH: Dobre pytanie.
■ Czy w tym sezonie będzie kolejna scena taneczna? Tak.
■ Czy ojciec Lily to ktoś kogo rozpoznamy? Nie mogę powiedzieć.
■ Czy poznamy Merlina w pierwszym odcinku sezonu? Nie.
■ Jest jakaś szansa na wprowadzenie złej Wiedźmy, Morgany Le Fay? Nie mogę powiedzieć.
■ Czy zobaczymy więcej Augusta w tej serii? Mamy taką nadzieję.
■ Czy kiedykolwiek zobaczymy ponownie Lancelota? [Notatka: wywiad został przeprowadzony przed newsem o powrocie Singua Walls jako Lancelot] Facet, nie możesz się udać do Camelotu i nie widzieć Lancelota.
■ Zobaczymy jakieś powroty starych twarzy? Mamy nadzieję. Jest mnóstwo postaci, które chcemy ponownie sprowadzić. Jest nazbyt wcześnie by powiedzieć wam kim są, ale mamy swoich ulubieńców przez te cztery poprzednie sezony.
■ Czy Emma będzie mieć rozdwojenie osobowości z powodu bycia Wybawcą i Mrocznym? Tak.
■ Czy Emma jest nowym "wielkim złym", czy możemy się spodziewać kolejnego złoczyńcy? Nigdy nie wiesz co się zdarzy w Storybrooke.
"Jest jakaś szansa na wprowadzenie złej Wiedźmy, Morgany Le Fay? Nie mogę powiedzieć." Ów odpowiedź napawa mnie optymizmem, że ujrzymy bohaterkę.
dziecko Zeleny się pojawi :D super :) ale, że teraz jest wielki nacisk na karmienie piersią to nie powinni odseparowywać jej od dziecka na co najmniej 6 m-cy :D haha :)
"Czy Rumple wciąż ma magię? Nie możemy powiedzieć." - Rumple ma wielką wiedzę i masę magicznych artefaktów, więc mam nadzieję, że coś wykombinuje :) bo Rumple bez magii to byłby wielki smutek... Albo nie będzie miał magii i będzie dążył do odebrania jej Emmie ;)
I mam nadzieję, że będą mieli dużo gorących dni zdjęciowych, bo poza 1 sezonem wiecznie chodzą w płaszczach i rękawiczkach... a ja chcę oglądać krótkie sukienki i śliczne nogi Reginy :D
A propo magicznych artefaktów, jeśli Emmy nie ma w Storybrooke to łatwo ją zlokalizuje. Przecież ma "magiczny globus", którego użył do zlokalizowania syna (s02e13) i wnuka (s02e22) a podarowała mu Cora. Wystarczy kropla krwi ojca, matki lub syna panny Swan.
ale globus pokazuje mapę... Muszą jeszcze dojść gdzie to... Nibylandię poznał Hook, NY chyba dość łatwy do rozpoznania...
Plus niestety scenarzyści zapominają o takich drobnych szczegółach...
Fotki z Comic-Con
http://twitter.com/MitigatedText/status/618985730082082817/photo/1
http://twitter.com/MitigatedText/status/618997463815356416/photo/1
Joana Metrass zagra Ginewrę
Elliot Knight zagra Merlina
Andrew Jenkins zagra Percivala
Źródło:
http://deadline.com/2015/07/once-upon-a-time-castings-camelot-elliot-knight-joan a-metrass-1201473299/
Aktor, który będzie grał Merlina kompletnie mi się nie widzi w roli wielkiego czarodzieje.
No właśnie. Pewnie w samym środku Afryki.
Najlepsze jest to, że szukali do tej roli faceta w wieku między 30, a 40. Wybrali 25 latka. I jest on młodszy od aktorów, którzy grają Artura, Ginewrę i Lancelota. Paranoja.
To jest Merlin. On może wszystko.
To na co Rumple potrzebował 300 lat, śmierci kilkudziesięciu do kilkuset ludzi i zmiecenia z powierzchni ziemi 3/4 Zaczarowanego Lasu, Merlin mógł osiągnąć machnięciem dłoni. Chodzi o portal do Świata Pozbawionego Magii. Także to, że będzie grany przez aktora młodszego ode mnie (mam 26 lat), wcale mnie nie dziwi.
To byłby niezły, kolejny twist godny OUAT, plus fajny sposób na wprowadzenie kolejnej postaci ze Świata Pozbawionego Koloru, domu Frankensteina/Whale'a.
Sir Parsifal, Percival – według legend arturiańskich, jeden z towarzyszy króla Artura i jego rycerzy Okrągłego Stołu. Podobnie jak oni, poszukiwał Świętego Graala. Parsifal zakochał się w żonie króla Artura. Postać ta jest wzorem odwagi; jej pierwowzorem jest prawdopodobnie wojownik Peredur występujący u boku Artura najwcześniej, bo już w podaniach walijskich.
Jest on bohaterem wielu legend mających miejsce między innymi w Avalonie i w zamku Króla Rybaka. Jego ojcem jest Król Rybak, czyli król Pellinore. Jego matka pozostaje nieznana z imienia. Siostra Parsifala jest strażniczką Graala, najczęściej nosi imię Dindrane. Ma jeszcze kilku braci: sir Tora, sir Aglovale’a, sir Lamoraka i sir Dornara. Według innej opowieści Parsifal był jednak synem sir Gawaina i pani Ragnell.
Po śmierci ojca matka wychowuje go w walijskich lasach. Gdy chłopiec kończy piętnaście lat, spotyka rycerzy przejeżdżających przez las. Zachwycony ich odwagą, sam postanawia zostać rycerzem. Przenosi się na dwór króla Artura, gdzie, po udowodnieniu swojej wartości i waleczności, zostaje pasowany na rycerza i zaproszony do Okrągłego Stołu. Nawet we wcześniejszych opowieściach jest powiązany ze Świętym Graalem. W Perceval, le conte du Graal autorstwa Chretiena de Troyes, Parsifal odwiedza Króla Rybaka, gdzie widzi Graala. Również w XIII-wiecznym eposie rycerskim Parzival, Wolframa von Eschenbacha, przedstawiona zostaje ścieżka rozwoju Percivala – początkowo nieoświeconego młodzieńca, który ostatecznie zostaje Władcą Graala.
W późniejszych opowiadaniach bohaterem związanym z Graalem nie jest Parsifal, tylko Galahad – syn Lancelota. Rola Parsifala została zmniejszona, ale rycerz nie zniknął całkowicie – on i sir Bors towarzyszą Galahadowi do zamku Graala i razem go zdobywają.
We wczesnych opowieściach ukochaną Parsifala jest Blanchefleur, a on sam po uleczeniu Króla Rybaka został królem Carbonku. W późniejszych opowieściach Parsifal umiera po znalezieniu Graala. W wersji Wolframa, synem Parsifala jest Lohengrin, Rycerz Łabędzia.
Z wikipediI.
No to teraz powinno się okazać, że Hook jest synem Parsifala :) Ostatecznie jest "Rycerzem Łabędzia" ;)
Zróbmy sobie taki ranking kto kogo mógłby w przyszłości zagrać w OUAT.
W roli Morgany widziałbym Madeleine Stowe lub Sonya Walger.
Richard Madden lub Max Irons
Jakby wróciła kiedyś Mulan, to Ken Leung mógłby zagrać Shan Yu.
Osric Chau lub Jaycee Chan jako Li Shang
Fajnie by było jakby zahaczyli o "Księżniczkę i żabę".
Adewale Akinnuoye-Agbaje lub Omar Epps jako Doctor Facilier
Michael Obiora jako Książę Neveen
Larissa Wilson jako Tina
Jeśli nie chcesz zakładać, to sugeruje Ci pisanie w tym:
http://www.filmweb.pl/serial/Dawno%2C+dawno+temu-2011-603904/discussion/Co+jeszc ze+-+czyli+zwyk%C5%82e+gdybanie,2072029
Zbliżony do poruszonego przez ciebie tematu.
Merida będzie w 5 sezonie!
http://www.ew.com/article/2015/07/11/comic-con-once-upon-time-panel-merida-seaso n-5
Merida nie okaże się matką Rumple'a. Samej Evanny nie zobaczymy tak szybko.
Źródło:
http://twitter.com/NatalieAbrams/status/619981101210075136
Modle się aby to była epizodyczna rola, nie na wi dze tego ścierwa. I błagam oby nie było tych 3 obleśnych rudych bachorów bo stracą jednego z wierniejszych fanów.
Nie koniecznie, po prostu bachory z Meridy wyglądają ochydnie i ogólnie zachowują się ochydnie, nawet w formie niedźwiadków które chyba miały być "sweet'' ale coś tam nie wyszło. Sama Merida to okropna bajka, najgorsza Pixara jaką do tej pory widziałem, do tego wszystkiego Disney nieźle musiał 'posmarować' bo ten szmelc dostał nagrodę zamiast bodajże Jak Wytresować Smoka, tak więc uważam to za masakrę. W szczególności, że świetne postaci z przecudownej Krainy Lodu zniknęły, wraz z moim ulubionym Villainem w idiotycznych przewidywalnych i strasznie wymuszonych okolicznościach wywołując epicki niesmak, tylko po to żeby zostać zastąpione przez beznadziejnego Autora, 3 odcinkową bezpłciową urszulę z dodatkiem Cruelli której backstory było chyba najgorszym ze wszystkich do tej pory, a teraz jeszcze zamiast tych świetnych postaci pojawi się ta farbowana ruda sucza z czarnymi brwiami. I gdzie tu sprawiedliwość...
Pewnych postaci z filmów Disneya nie powinni mym zdaniem ruszać. W mym przekonaniu za taką uchodzi Merida. Uwielbiam "Brave", historię przesiąkniętą szkocko-celtyckim klimatem, film uważam za bardo udany owoc współpracy Pixara i Disneya. Trudno mi sobie wyobrazić udane wtłoczenie tej postaci do świata "Dawno dawno temu".
Chyba nic gorszego niż ten najazd postaci z "Krainy Lodu" się nie stanie... chyba.
Merida jest księżniczka, więc pasuje do serialu.
Według mnie nie powinni ruszać Carla Fredricksena.
Chodzi mi o to, że postać "szkockiej" księżniczki z filmu raczej ucierpi gdy scenarzyści zaczną ją przekuwać pod charmingów i współczesny świat... Może mnie miło zaskoczą...
Wolałbym marsz w kierunku klasyki, czerpanie z literackich źródeł... i danie konkretnego, złego do szpiku kości złoczyńcy.
Myślę, że przy tej tendencji (robienie serialu pod młodego, współczesnego widza) Pan Fredricksen też się doczeka swych pięciu minut... na Wall-Ego na szczęście budżetu nie mają.
Połączenie Meridy i legend arturiańskich może być ciekawym połączeniem.
Wall-E na szczęście nie mają jak tyknąć i chwała temu.