PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40000
5,8 4 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Wlasnie po raz kolejny ogladam film "Oz wielki i potezny" i tak mnie olsnilo a propo odcinka "its not
easy to be green". W oryginalnym Czarnoksiezniku z krainy Oz to Dorotka zdemaskowala
czarnoksieznika i to od niego dostala magiczne pantofle by wrocic do domu. I tak samo pokazali to
tworcy OUAT. Zelena przyszla zlota droga do szmaragdowego miasta by czarnoksieznik pomogl jej
trafic do prawdziwego domu. On podarowal jej pantofelki a na samym koncu ona go zdemaskowala.
Wiem, ze nie wszystko sie zgadza z oryginalem ale wiemy ze serial jest wlasna interpretacja
tworcow. Wiec co gdyby to Zelena byla Dorotka? Moze to glupie ale nawet kolor wlosow pasuje.

femii

Wcale nie jest głupie. Tutaj ŻADNA teoria nie jest głupia. Po prostu... każda jest weryfikowana tylko przez serial. Też myślę, że Zelena to Dorotka, ale mamy jeszcze 6 odcinków przed sobą. Dlatego wszystko jest możliwe.

femii

Dodaje tu bo nie moge edytowac. I tak samo obie pojawiaja sie z tornadem. Moze Zelena miala pokonac zla wiedzme, ktora byla w niej tylko w tej wersji cos jej nie wyszlo. Fajnie, ze ktos jeszcze tak mysli. Choc troche szkoda bo juz myslalam po trzech latach ogladania, ze w koncu sama odkrylam jakas teorie ;-)

femii

Ja uważam, że jeszcze nie spotkaliśmy Dorotki.
W odcinku "The Doctor" (s02e05) Jefferson powiedział Rumplowi,
że pantofelki zostały przeniesione do innej krainy.
Dlatego myślę, że Zelena "oddała" je właśnie Dorotce by te były poza zasięgiem Rumpla. ;)

ocenił(a) serial na 8
Derisor

Hm... właśnie też dziś się nad tym zastanawiałam i myślę, że to dość prawdopodobne by Zelena była Dorotką ALE z drugiej strony mieliśmy już podobny zabieg, gdy Czerwony Kapturek okazał się jednocześnie antagonistą własnej bajki i nie jestem przekonana, czy twórcy ponownie zdecydowaliby się na takie rozwiązanie.

ja rozważałam nowe dziecko Charmingów - no bo być może jest ono kimś kto ma stanąć na przeszkodzie Zelenie dlatego potrzebuje go ona do swojego "zaklęcia". albo rzeczywiście Emma - choć to najoczywistsze rozwiązanie, przecież z jakiegoś względu Nikczemna chce jej odebrać moc