PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40043
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Nasze wrażenia po odcinku

Ciekawe jaki ma swój odpowiednik w świecie bajek szeryf. Jest postacią pozytywną czy negatywną- zakończenie odcinka dało do myślenia:P

użytkownik usunięty

Zakończenie było szokujące, dla mnie przynajmniej. Przecież Szeryf ma być z Emmą :P Jestem ciekawa jak to się zaczęło...

Historia Kopciuszka fajna, mam nadzieję, że oni nie znikną i odegrają jeszcze jakąś rolę. Miło było zobaczyć Jamesa i Śnieżkę, szkoda, że tak mało - to mój ulubiony wątek..
Podobało mi się, że w obydwu światach mamy wątek sprzedaży dziecka i w obydwu ma to sens i jest prawdopodobne.

użytkownik usunięty

tak sens Kopociuszka te mnie przekonał:)
Ale gubie sie juz w imionach w bajce nasza nowa para nazywa sie Cindirella czyli Ella i ksiąze Thomas a we wspołczesnosci Ashley Boyd i Sean.
Jedynie ich córka ma to samo imie Aleksandra.

Niech ktos to wpisze w obsade bo ja sie zaraz zgubie.

A wątek Kopciuszka bardzo fajny:)

ocenił(a) serial na 8

odcinek super :) też się zastanawiam kim do cholery jest Szeryf i czy jest dobry czy zły?
i czy sex, który uprawia ze Złą Królowa to tylko dla przyjemności czy z miłośći :P haha (się zrymowało:P)
no obstawiam ze dla zabicia czasu :P:P:P:P

sądziłam, ze między nim a Emmą coś będzie....
ciekawe jak to wszystko sie potoczy i ..........................JAKĄ CENĘ ZAPŁĄCI EMMA ZA UMOWE Z R,???

użytkownik usunięty
onlylove

Ja obstawiam.... ze szeryf jest tą "zmarłą milością" Krolowej, która straciłą przez Sniezke...

no i to prawda Sniezka urodzila córke ktora odbije faceta krolowej:)

Ja natomiast myślę, że szeryf jest myśliwym, który uratował Królewnę Śnieżkę.

whisper_

Odcinek bardzo mi się spodobał, ale po głowie ciągle chodzi mi jedno pytanie... Jakim sposobem Ashley/Cinderella mogła urodzić dziecko skoro podobno czas w tym miejscu się zatrzymał (nikt się nie starzeje, nie umiera, więc logicznie również nikt nie powinien się rodzić!)??

ocenił(a) serial na 7
Luelle

Po pierwsze - w pierwszym odcinku czas ruszył. ;)

Po drugie - wydaje się być prawdopodobnym, że Szeryf jest myśliwym.

Po trzecie - nie zrozumiałem jaką umowę zawarła Emma z Goldem.

A po czwarte - zapraszam na www.pewnegorazu.eu - na zwykłym forum będzie dużo wygodniej. A ludzie do rozkręcenia forum się przydadzą. ;P

bartosz_skop

Ah, no tak, zupełnie już zapomniałam, że czas ruszył xD

Gold nie powiedział jeszcze Emmie czego od niej chce... Zapewne dowiemy się dopiero pod koniec sezonu :)

Luelle

Emma chyba zawarła podobno umowę jak Cinderella - w najmniej spodziewanym momencie odwiedzi ją Mr Gold i zażąda czegoś kompletnie nieoczekiwanego i pewnie nieprzyjemnego ;)

użytkownik usunięty
bartosz_skop

"pewnego razu" to mi sie nazwa nie podoba
i jakos wole filmweba ktory ma tyle bledów ze cos :)

ocenił(a) serial na 6

Zgadzam sie z Tobą co do tego, ze Emma - córka Śnieżki odbije po raz kolejny (?) ukochanego Złej Królowej.

A co do nazwy - ja lubię tłumaczenie "Dawno, dawno temu..."

użytkownik usunięty
miss_bober

Własnie ja tez wole takie tłumaczenie i tak zaczelam opis.
Ale zadny jeszcze nie został zamieszczony... :/

Ja jednak myślę, że jest albo myśliwym z bajki o Czerwonym Kapturku bądź Złym Wilkiem :)

Luelle

Choć z drugiej strony... Złym Wilkiem mógłby być ten lekarz z poprzedniego odcinka (jak on się łakomie patrzył na Ruby... ^^)

użytkownik usunięty
Luelle

to mnie bardziej przekonuje:)

z drugiej strony ci ktorzy ogladaja VD, to wiedza ze nasz lekarz to ojciec Eleny ( smiesznie mi sie oglada:)

whisper_

http://www.ksitetv.com/9668/once-upon-a-time-episode-5-that-still-small-voice-im ages/?pid=4289 Tu mamy SPOILERY z 7 odcinka “The Heart Is A Lonely Hunter” . Możliwe, że jest myśliwym, ale... z innej bajki? Jest tu sporo zdjęć z Czerwonym Kapturkiem, więc może to jest myśliwy, który zabił złego wilka? :) W każdym razie na tych zdjęciach widać, że Henry już rozwikłał tę zagadkę :D Poza tym najwyraźniej będziemy mieć w końcu Emmę/Grahama ^^

Luelle

To jest odcinek 5 (czyli następny:P). Tyle, że następny odcinek dopiero za 2 tygodnie:/

ewafiga

To są zdjęcia do 7 odcinka. Na początku sądzone, że są z 5, ale to była pomyłka ;)

Luelle

http://www.darlton.pl/once-upon-a-time/once-upon-a-time-odcinki/2779-oncenuponna ntime-1x05-qthat-still-small-voiceq Tu jest napisane, że z 5:D

ewafiga

Bo na początku napisano, że będzie to w odcinku 5, ale się okazało, iż to 7 ;)

Odcinek 4 jak na razie najlepszy. Parrilla, która zawiodła mnie w 2 pierwszych częściach, przechodzi samą siebie, ze swoją wystudiowaną lodowatością i gestykulacją godną Złej Królowej. Cudowna.

Bardzo przyjemnie oglądało się historię Kopciuszka, chociaż jako że upierdliwym człowiekiem jestem parę rzeczy mi nie pasowało. Jakoś nie mogę sobie spokojnie ułożyć chronologii w świecie baśni. Na zaślubinach Elli z Thomasem była już Śnieżka z Jamesem, jak rozumiem wystąpili tam jako małżeństwo, więc skąd ta radość, skoro w dniu ślubu zostali przeklęci przez Złą Królową i od tamtego momentu kombinowali jak obejść zły czar. Chyba, że nie była jeszcze jego żoną, ale to by zaprzeczało sensowi baśni.
Wyglądało też na to, że Ella zaszła w ciążę wcześniej niż Śnieżka, w związku z tym powinna była urodzić zanim zły czar zaczął działać. Trochę mi właśnie brakowało jakichś określeń czasu, np. za miesiąc, za rok. Opowieści są przedstawiane oddzielnie, ale nakładają się na siebie i ciężko się połapać. Poza tym James i Thomas najwyraźniej są braćmi, a czy to nie znaczy, że w prawdziwym świecie też powinni być?

I moja wisienka na torcie: nie mogą wyjeżdżać ze Storybrooke, czas stoi w miejscu, ale 10-letnie dziecko jeżdżące do szkoły autobusem nosi okulary D&G :D. Finezja.

Najbardziej czekam na Czerwonego Kapturka. Aktorka grająca Ruby ciekawie oddaje manierę małej dziewczynki: porusza się podskokami pełnymi gracji jakby szła z koszyczkiem do babci - po prostu cudna.

użytkownik usunięty
tiffy_2

nie sądze, że Śnieżka przez 9 miesiecy od ślubu miała schiza co jej zrobi królowa...

wydaje mi sie, ze raz dala sobie na luz i poszła do "szwagra" na imprezę i wtedy juz w ciazy była

Dolce Gabana mowisz? To ze nikt nie moze wyjechac ok. Ale czy pocztą z internetu nie mogł sobie kupic?

Niech będzie, że były w ciąży w tym samym czasie. No niech już będzie :P.

Też myślałam, że zamawiają sobie przez internet, ale dla mnie wciąż to jest dziwne. Do czasu przybycia Emmy Swan czas stał w miejscu, nic się działo, więc nikt się nie starzał i nikt nie rósł. A skoro mają mieć kontakt ze światem poza Storybrooke to "nie czują", że są inni?

tiffy_2

Może ta klątwa działa również na świat zewnętrzny? W końcu przez tyle lat nikt się nie zorientował, że w Storybrooke nikt się nie starzeje i żyją tam cały czas ci sami ludzie :) Może po prostu klątwa usuwa wszelkie takie "dziwne informacje" na temat tego miasta?

ocenił(a) serial na 8
Luelle

http://www.ksitetv.com/9668/once-upon-a-time-episode-5-that-still-small-voice-im ages/?pid=4292
omg - pocałowali się!! Ale teraz będę przeżywać przez cały tydzień :)

ocenił(a) serial na 7
I_am_a_Bad_Girl

To jest siódmy odcinek pod tytułem "The Heart is a Lonely Hunter". Premiera 11 grudnia. ;P

I_am_a_Bad_Girl

"When this post first went up, we assumed they were from Episode 5 "That Still Small Voice," since the images are captioned as being from the 11/27 episode. It turns out these images are actually from the seventh episode of the series, which airs on December 11."

Po pierwsze, następny odcinek jest za 2 tygodnie, po drugie zdjęcie jest z odcinka 7, więc poczekasz miesiąc. :)

użytkownik usunięty
I_am_a_Bad_Girl

jakos ironia srednio tu jest potrzebna

ale ja nie ironizowałam :(. chyba, że to nie do mnie ;).

użytkownik usunięty
tiffy_2

a w odpowiedzi do kogo jest? XD

a dobra, ok :P

użytkownik usunięty
tiffy_2

<palmface> :D

ocenił(a) serial na 7
Luelle

Powiem tak - trzeba pamiętać o tym, jaki serial przed "Once" tworzyli jego twórcy. Tak! Dokładnie tak! Tworzyli Zagubionych! Jeśli nie połapywanie się we wszystkim i zagadki i pytania bez odpowiedzi (niektóre może nawet aż do końca serialu ;p) to dla was za dużo, to ja bym radził odpuścić. ;) Dam sobie rękę uciąć, że ten aspekt będzie się tylko zwiększał. ^^

Ale mimo wszystko niektóre spostrzeżenia są faktycznie nielogiczne. No ale już się przyzwyczaiłem do tego i to tylko sprawia, że się coraz bardziej napalam. ;P

A BTW - na forum są już polskie napisy do czwartego odcinka. ;)

bartosz_skop

Nienawidziłam Lostów. Mam nadzieję, że w tym serialu przepraszając nie nasrają tak wszystkiego, żeby sami twórcy nie wiedzieli o co chodzi. A sami twórcy Lostów przyznali się, że sami już przestali rozumieć scenariusz.

użytkownik usunięty
tiffy_2

??? oglądalam tylko ostatni odcinek Lostów i załapałam o co chodzi.... zaczynam sie obawiac kto pisze ten scenariusz...
bo do lostów mega skomplikwana fabuła nie była...
cos a la Donnie Darco ( trzeba było tylko kazde wydarzenie poddac negacji i poukladac od początku)

ocenił(a) serial na 8

Ty tak na serio? Obejrzałaś ostatni odcinek Lostów i wydaje Ci się, że wiesz o co chodziło w tym serialu? Co można powiedzieć o fabule serialu który miał 6 sezonów po obejrzeniu jednego odcinka?

użytkownik usunięty
kanex71

ja tak na serio...
ale chyba nie utniesz mi glowy za to? :D

ocenił(a) serial na 8

Nie :) Każdy ma prawo do błędnych osądów. Zresztą - szczerze - nie sądzę, żebyś na serio pisała taką bzdurę. Masz sporo sensownych komentarzy, więc nie wierzę, że tym razem mogła byś napisać coś tak niedorzecznego.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Adonto

pytanie po co ci napisy ... bo to dosc prosciutki serial po wzdledem jezykowym
a drugie jesli ktos wybitnie potrzebuje to lepiej zaczekac az beda w grane w odcinku chyba sie lepiej oglada...

No serial medyczny to nie jest - fakt, ale niektórzy nie są osłuchani i seriale bez napisów ciężko im wchodzą. Znam wiele osób, które znają język super a i tak wolą poczekać na napisy, kwestia przyzwyczajeń ;). Może po to im są :D.

użytkownik usunięty
tiffy_2

no ja akurat medyczny jezyk angielski mialam plus naukowy:)
gorzej troche z ekonomicznym:)

Ale serio ten serial jak sie ogląda z napisami to czyste lenistwo...
Chyba, ze ktos w ogole o angielskim nie słyszał to nadal mysle, ze lepiej poczekac na napisy w odcinku niz właczac drugie okno i nadzorowac
bo widywałam juz cos takiego.

Medyczny jest ciekawy, przynajmniej dla mnie. Natomiast wszelkie odmiany business english i legal english są nie do zniesienia. Ale to chyba kwestia jaka tematyka kogoś rusza.

Powracając do Once Upon a Time, żeby nie odbiegać. Serial rzeczywiście nie morduje skomplikowanym językiem, ale wciąż twierdzę, że to kwestia percepcji. Niektórym nie wchodzi w ogóle słowo mówione, mimo iż oglądanie filmów i seriali to najlepszy sposób, żeby języka się poduczyć. Jeszcze są przypadki, które uparcie chcą zrozumieć każde słowo. To już osoby starsze, nie nastolatki - a to już hak w ścianę i się powiesić, bo jak aktor mówi niewyraźnie to i po polsku nie zrozumiesz.

Osobiście nie miałam większych problemów z napisami, a wolę je mieć oddzielnie, ponieważ nie zawsze ja jedna oglądam serial i muszę się ubezpieczać ;).

użytkownik usunięty
tiffy_2

ok a nie lepiej jak napisy wmontują w odcinek?

Nie lubię jak mi coś lata na dole, a że reszta familii nie zawsze ogląda wraz ze mną, korzystają z mniej dogodnej opcji. O i tyle.

użytkownik usunięty
tiffy_2

No jak kto woli... gustach sie nie dyskutuje...

ocenił(a) serial na 8

No to się wyłamię... Mnie się ten odcinek mniej podobał niż 103.

Nie przepadam za tą aktorką, która grała Ellę. I o ile wszystko było logiczne itd., to brakowało mi takiego elementu niezwykłości jaki miał 3 odc. :) No i mało Królowej było :). Do tego jeszcze zgadłam z kim była ta ostatnia... Ale to i tak najlepsza premiera tego sezonu serialowego :)

ocenił(a) serial na 9
Aintha

Mi też się bardziej podobał odcinek 3, on był taki magiczny (: I to po tamtym odcinku się zakochałam w serialu.
Nie twierdzę, że 4 odc mi się nie podobał. Był świetny, aktorka grająca Ellę była świetnie dobrana do roli. Podobało mi się spotkanie Śnieżki i Kopciuszka na balu (; Odcinkowi dałabym 9, bo było za mało Śnieżki i Prince Charming :D

użytkownik usunięty
Aintha

Już myślałam, że jestem jedyną osoba, której nie podobała się gra Kopciuszka ;)