PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40043
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Ojciec Zeleny

ocenił(a) serial na 10

Jakies pomysły?

Kesti22

Dwaie popularne teorie: Rumple i król Leopold (ojciec Śnieżki). Wiadomo, że królowie/książęta za młodu w historii mieli romanse. Cora mogła być jedną z kochanek Leosia zanim wziął za żonę Evę.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

Moim zdaniem Rumple odpada (raczej by sie zoreintowal), a Leopold tez by chyba cos powiedzial po poslubieniu Reginy.

Obstawiam kogos zupelnie innego!

Kesti22

Widziałaś może zaktualizowane drzewo rodzinne OUaT?

http://gladrappa.files.wordpress.com/2012/07/family_tree.jpg

ocenił(a) serial na 8
michu1945

i co to niby jest?

aleera89

To miał być dowcip, że tak są skomplikowane relacje rodzinne w tym serialu.

ocenił(a) serial na 8
michu1945

Aha... xD Bo ja właśnie próbowałam rozkminić i nie mogłam... Ja nie zrozumiałam żartu.. Ale spoko, ja nie łapię internetowego sakrazmu, jest dla mnie za trudny :D

aleera89

Spoko. Nie jestem lepszy. Zdrówka życzę.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

Co za ubogość koncepcji;DDD A co powiecie na że ojcem Zeleny jest tajemniczy tatuś Charminga? Opcja znacznie ciekawsza i znacznie bardziej mieszająca w rodowodach.

koperekp1

Nie wykluczam. Sam napisałem "popularne" a nie "jedyne".

Kesti22

Największym pragnieniem Cory było dołączenie do królewskiej rodziny, więc na pewno z byle kim się nie puściła.
Musiał więc być to ktoś z królewskiego rodu. Ojciec Zeleny jej nie chciał, dlatego Cora musiała pozbyć się bękarta i poszukać szczęścia gdzie indziej .

ocenił(a) serial na 10
Derisor

Niby tak, ale Zelene mogla urodzic o wiele wczesniej, jako mlodziutka dziewczyna, na 100% zanim poznala Rumple. Moze miala jakas "true love" przed Rumplem? Ale uznala, ze wlasnie dolaczenie do krolewskiej rodziny jest dla niej wazniejsze, wiec postanowila ja porzucic? Tylko skoro ma w sobie taka moc, to kto kto jest? Obstawiam jakis naprawde mocny name!

ocenił(a) serial na 10
Kesti22

Zelena jest tylko trochę starsza od Reginy. Poza Rumplem nie wiem kto z płci męskiej miałby magiczną moc, więc musiała odziedziczyć moc po Corze, gdy ta już się jej nauczyła. Myślę że ojcem jest Rumpel, przecież z Corą mieli romans i umowę że odda mu swoje dziecko, zmienioną na ich wspólne dziecko. Może Cora bez serca chciała go wykiwać. Gdyby Rumpel był ojcem to wyjaśniałoby dlaczego Zelena jest tak potężna, zazdrosna o to że Rumpel wolał Reginę oraz to dlaczego jest zielona, bo chyba skóra Mrocznego to odcień zieleni i może z obawy o wielką moc i ewentualną zieloną skórę Cora ją porzuciła.
To w jaki sposób Zelena traktuje Rumpla, moim zdaniem potwierdza to że jest jej ojcem.
Podsumowując Cora musiała zajść w ciąże dopiero po pierwszej lekcji magii (wątpię by jako córka młynarza nosząca worki mąki bo ojciec pije mogła zajść w ciążę i urodzić). Po ślubie z Henrym Seniorem wątpię by go zdradzała ze względu na skandal, a już na pewno nie zdradziłaby go z kimś z niższej sfery, więc zostaje tylko jego ojciec, ale oni się nienawidzili i nie posiadał magicznych mocy.

ocenił(a) serial na 10
karol3w

Co do tej teorii trochę mnie zaniepokoił wyraz twarzy Rumple podczas pierwszego spotkania Zeleny, a co do zielonej skóry to chyba on rzucił na nią czar kiedy WWW była wściekła, że nadal uczy Reginę.

ocenił(a) serial na 10
sea1749

A ja myślałem, że przez to że staje się zła, ale możesz mieć rację, bo gdyby chociaż były angielskie napisy to bym więcej zrozumiał.

ocenił(a) serial na 10
karol3w

Odbiła się na jej ciele jej prawdziwa natura - zawiść (nie potrafiła zachować twarzy czyli ukryc uczuć jak powtarzał jej przybrany ojciec) czyli Zelena dosłownie zzieleniała z zazdrości :DD

ocenił(a) serial na 7
koperekp1

Moim zdaniem właśnie ta zieleń to zazdrość a nie zawiść. Jak to się mówi, że "zazdrość jest zielonookim potworem" to Zelena zyskała zieloną skórę

ocenił(a) serial na 10
zielonomi7

Otóż nie, drogi Watsonie;))) Pojecie zawiści jest szersze i obejmuje w swoim aspekcie tez zazdrość ale są istotne różnice. Osoby zawistne życzą innym, aby straciły to, co posiadają. Wiąże się to też z kompleksem niższości a sama zawiść jest emocją czysto negatywną (nie ma czegoś takiego jak "zdrowa zawiść")Zazdrość natomiast związana jest z miłością. Chodzi o obawę przed utratą partnera lub bardziej ogólnie o relacje emocjonalne.
Zelena spełnia idealnie te kryteria.

ocenił(a) serial na 7
koperekp1

No ok:) mi jednak pasuje ta zieleń do zazdrości:)

ocenił(a) serial na 10
Kesti22

Kiedy Zelena czaruje to ta jej "magia" jest zielonai Rumple też, a Cory I Reginy fioletowa, może to ma jakieś powiązanie. wątpie żeby to Rumple był jej ojcem ale może Pan?

ocenił(a) serial na 8
Kesti22

A może Walsh? Myślę, że zanim stał się czarnoksiężnikiem z Oz, skakał po różnych światach, tak jak Bae, więc mógł poznać Corę. a sam fakt, że jest ojcem Zeleny, mógł przed nią ukryć.

Kesti22

Znając OUaT, Zelena nie ma ojca, tylko dwie matki: Corę i Evę (matkę Śnieżki).

ocenił(a) serial na 8
Kesti22

A może Marlin? Mielibyśmy dobre wprowadzenie do historii króla Artura i złej Morgany no i to by wyjaśniało wybitne magiczne umiejętności Zeleny.

ocenił(a) serial na 8
sesze

podoba mi się ta teoria :D

ocenił(a) serial na 8
sesze

Nie powiem, chciałabym Artura i Merlina w OUAT :D

ocenił(a) serial na 6
Kesti22

Mam tylko nadzieję że nie Hook, bo byłby wtedy ojcem przyrodniej siostry przybranej matki niedoszłej teściowej która to [przyrodnia siostra] jest przy okazji adopcyjną matką dziecka jego przysposobionego syna i wymarzonej kobiety! :D Ufff. I teraz jeszcze uświadomiłam sobie, że mimo że Śnieżka jest babcią Hanrego to w kwestii prawnej jest również jego przyrodnią siostrą. Kocham ''Once Upon a Time''! :D

A tak na serio to wydaje mi się, że ojcem Zeleny musi być ktoś obdażony mocami skoro jest ona według Rumpla jest potężniejsza niż Regina.

RedCoat94

Mówiłam ;) koligacje rodzinne zupełnie jak w telenoweli brazylijskiej ;P

A co Wy na to, żeby ojciec Zielonej był jednocześnie ojcem Evy? W końcu, kto powiedział, że to musi być ktoś potężny, skoro Emma też ma dar magii, a jej rodzice nie? Moim zdaniem, zakładanie, że to MUSI być ktoś władający magią jest błędne. Może, ale nie musi :)

I szczerze? Gdyby nie to, że pokazali nam już jak Cora i Hook się poznali, to obstawiałabym właśnie Hook'a ;P W końcu, jak Cora była młodsza, on był w Nibylandii, więc nie byłoby to niemożliwe :D

salamandria11

"A co Wy na to, żeby ojciec Zielonej był jednocześnie ojcem Evy? "

Wtedy... Zelena była by ciotką dla Śnieżki, cioteczną babką dla Emmy i cioteczną prababką dla Henry'ego.

ocenił(a) serial na 10
RedCoat94

jak to śnieżka przyrodnią siostrą henrego ? nie możliwe hehe ;p
Regina byla tylko jej macochą w umie nie ma nic między nimi a to że ona poślubiła jej ojca to nie znaczy ze są spokrewnione.
Tak samo jak bym nazwała ojczyma mojej matki nowego męza ? pff never ;p jej facet nie moj problem .