Możliwe że nie dość dokładnie oglądałam wszystkie odcinki i może pewne szczegóły mi umknęły albo wyleciały z głowy albo w rzeczywistości nie zostały wyjaśnione. Stąd trzy pytanka:
1. Łatwe Pytanie. Skąd wzięła się Klątwa? Bo coś pamiętam że Regina ją wymieniała na coś z
Rumpelstiltskinem a potem była jeszcze taka inna czarownica, chyba ta od śpiącej królewny i
Regina zabrała jej tą klątwę? Jak to było dokładnie?
2. Trudniejsze bo prawdopodobnie nie wyjaśniane ale może mi umknęło. Skąd
Rumpelstiltskin miał ten medalion przywołujący tego upiora? Gościu zawarł tyle transakcji że
nawet US by się w tym nie połapał ;)
3. Jak doktor Frankenstein znalazł się w Storybrooke skoro kapelusznik odesłał go do jego
świata?
1. Regina ma ją od Maleficent - wiedźmy która zmienia się w smoka, tego którego zabiła nasza bohaterska Emma w finale 1 sezonu.
2. Nie wyjaśnione
3. To dopiero pierwsza retrospekcja, wszystko zostanie wyjaśnione w przyszłości bądź wątek zostanie porzucony - prawdopodobnie jednak twórcy mają jeszcze jakieś plany związane z wiktorkiem.
AD 1. ODCINEK 1x19: Cofniemy się do czasów sprzed klątwy. Tutaj musiał bym Ci opowiedzieć całą historię Rumpelsztyka i jego syna Baelfire. Rumpel, bo tak skrócę jego imię, uczestniczył w wojnie z ogrami jako żołnierz, ale uciekł z pola bitwy. Został w wiosce w której mieszkał, przez co był uznawany za tchórza. Parę lat później urodził mu się syn Baelfire, w skrócie "Bae", którego uznano za gotowego do poboru do wojska. Rumpelsztyk nie chciał do tego dopuścić, ale został powstrzymany przez Mrocznego (gościa z magiczną mocą służącemu królowi, który sam potrzebował armii). Rumpel usłyszał o tym, ze Mrocznym można sterować poprzez Sztylet z wyrytym imieniem Mrocznego. Rumpel podpalił pałac władcy i w trakcie zamieszania zdołał wykraść sztylet. Wezwał Mrocznego, ale ten powiedział mu kilka ostrych i szczerych do bólu słów. Rumpel pchnął nożem w Mrocznego ale przejął jego moce. Na sztylecie wyryło się jego imię. Rumpel zabił wkrótce wszystkich członków komisji zajmującej się poborem do wojska. Wkrótce też zamienił w ślimaka innego wieśniaka, pod którego koła wpadł Bae bawiąc się w piłkę. Mężczyzna zgniótł zwierzaka. Zabił też głuchą wieśniaczkę, która była u nich służącą, która mogła widzieć rysunek sztyletu jaki przedstawił synowi. Bae był podświadomie przerażony ojca i dlatego zawarł z nim układ, że jeśli znajdzie świat bez magii przeniosą się tam. Rumpel na to przystał i Bae, dzięki informacji od koleżanki, usłyszał o Reul Ghorm. Udał się w nocy do lasu i tam spotkał wróżkę, która dała mu ostatnią magiczną fasolę. Bae i Rumpel przysli ponownie do ciemnego lasu, gdzie Bae rzucił fasolę w ziemię. Otworzyła portal, w który Bae i Rumpel mieli razem wejść. Niestety tchórzostwo Rumpla doprowadziło do rozdzielania go z synem. Bae przeszedł przez portal a Rumpel pozostał w świecie bez magii. Bardzo tego żałował i wezwał Reul Ghorm. Żądał od niej odpowiedzi jak dostanie się do zwykłego świata. Wrózka odpowiadała, że nie ma żadnego maga czy zmieniacza czasu ale zawahała się przy klątwie. Rumpel uznał to za doba monetę i poprzysiągł jej, że zrobi wszystko, poświęci nawet magiczny świat by przenieść się do tego gdzie znajduje się Baelfire. Miał przecież cały czas tego świata do dyspozycji bo jako Mroczny był nieśmiertelny. Taka była przyczyna powstania klątwy.
ODCINEK 1x16: Rumpel stworzył esencję (brakuje mi słowa) miłości zamkniętą w buteleczkę z włosów księcia Uroczego i Śnieżki.
W finale pierwszego sezonu przyznał się, że skropił tą esencją czarną klątwę w razie, gdyby chciał cofnąć klątwę.
Natomiast z odcinka 1x02, wiesz już, że aby ją rzucono, potrzeba włosów od tych co mają najczarniejsze dusz i coś co osoba rzucająca klątwę kocha najbardziej.
Jakimś sposobem klątwa trafiła w ręce Maleficient, wiedźmy związanej ze spiąca królewną, która sama oddała jej swoją klątwę uśpienia. Sama klątwa uśpienia w postaci zaczarowanego jabłka trafiła w ręce wiedźmy powiązanej z Jasiem i Małgosią. Tych momentów jeszcze nie pokazano w serialu jak do tego doszło. Zatrute jabłko wykradli właśnie od niej Jaś i Małgosia a Regina zdobyła Czarną klątwę po potyczce z Maleficient.
Tak w ogóle jak chcesz więcej szczegółów to obejrzyj cały pierwszy sezon.
AD 2. Prawdopodobnie sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Zdobył je podczas transakcji. W każdym bądź razie nie pokazano jeszcze tego momentu w serialu.
AD 3. W odcinku 2x05 Regina CZĘŚCIOWO wyjaśniła to, mówiąc do terapeuty Hoppera: "sprowadziłam kogo chciałam". Skoro ona poznała go będąc jeszcze w świecie baśni, uznała, że przyda jej się w Storybrooke.
Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Już mi się trochę w głowie rozjaśniło :)
Spoko. Przy okazji, wybacz za "odpowiedziałeś" bo nie przeczytałem twojego nicku i dlatego nie wiedziałem, że rozmawiam z niewiastą. Zdrowia życzę.
Ja jeszcze chciałbym wrócić do punktu 3. Jeżeli ona zabrała go ze sobą, to by oznaczało, że klątwa działa na wiele krain równocześnie (co niezbyt mi odpowiada). Podobna historia dotyczy kapelusznika.
Tak, ale jeśli bierzemy tylko jej słowa "na tapetę" to także TYLKO na te postacie/osoby które poznała. Gdyby Kapelusznik nie powiedział by jej o szarlatanie pracującym nad zmarłymi, Frankenstein nie znalazł by się w Storybrooke, bo Regina by go nie poznała. Dlatego mam nadzieję na pogłębienie tematu funkcjonowania klątwy.
Ja bym tylko dodał że Reul Ghorm powiedziała iż tak potężna Klątwa jest poza możliwościami Rumpla. Być może jest to zalążek wątku jak Rumpel stał się silniejszy i o samym stworzeniu klątwy.
Btw przy okazji spytam się o jedną rzecz skoro tak dobrze znasz serial. Czy było kiedyś powiedziane czemu Rumpel sam nie użył klątwy tylko czekał aż ktoś jej użyje? Czy to może chodzi o to że nie miał kogo poświęcić żeby ją uruchomić (serca najukochańszej osoby)?
Myślę, że dokładnie o to chodzi."nie miał kogo poświęcić żeby ją uruchomić". Chyba, że twórcy zaserwują nam inne rozwiązanie.
Ymmm noo to z tym sercem ukochanej osoby to racja 1 solidny argument natomiast 2 to taki ze faktycznie rzucenie tej klatwy wykraczalo poza jego umiejetnosci.Dlatego wyszkolil sobie z poczatku dobrą Regine na te ktora najbardziej znamy Złą Królową.
I wlasnie kiedy sobie przypomniałam te wszystkie sytuacje Rumpel i Regina zaczelam sie zastanawiac nad Bea..Rumpel twierdził ze znał Regine dużo wcześniej wiec spotkanie na zamku w komnacie nie bylo 1 podarowal Corze ksiege czarow wiec juz wtedy byl Rumplem z mocą czarnego.Nie wiem dokladnie tylko miedzy jakimi wydarzeniami w czasie umiejscowic przejscie Bea do swiata bez magii a pomyslem na stworzenie klatwy.Ale sek w tym ze to i tak mija sporo czasu juz od tego ich spotkania,uratowania Śnieżki przez Regine az do rzucenia klatwy z jakies 10max15 lat(nie pamietam czy bylo podane ale wątpie) do tego dochodzi 28 lat "uspienia" czy tez zlamania klatwy.A Bea przenoszac sie przez portal mial 14lat(?)
Czyli ogólem musi w tym świecie być bardzo stary bo niby dlaczego czas mialby go oszczedzac?czy to w swiecie magii czy nie czas leci a lat przybywa(no moze poza Storybrook przez 28lat).
A wszyscy zastanawiaja sie czy ojcem dziecka nie jest Bea i czy ten Neal nim nie jest i takie tam.
A i dalej nasowa sie pytanie dla wszystkich w Storybrook czas sie zatrzymal nie postarzeli sie nawet o dzien nikt poza Henrym.Wiec dlaczego? Macie jakieś teorie?Moze poprostu scenarzysci zrobili gafe,nie pomysleli w koncu kazdy serial ma rozbierznosci i niejasnosci a tacy nadgorliwcy wlasnie wszystko wychwycą :D
Myslę że klątwa była tak zrobiona że przeniosła ich mniej więcej w tym samym czasie w którym do świata bez magii trafił Bae. Coś jak z tym jabłkiem które Regina zabrała z tamtego świata - w tym momencie czas też nie miał znaczenia.
Jeśli chodzi o czas w Storybrooke, to nie dotykał on osób dotkniętych klątwą. Henry był wolny od klątwy, więc normalnie dorastał. Możliwe też, że Regina miała z tym coś wspólnego. Może np. nie chciała wiecznie niańczyć niemowlaka, tylko chciała normalne dziecko, więc mogła sprawić, że Henry rósł normalnie. Ale podejrzewam, że chodzi raczej o to pierwsze, czyli o to, że Henry nie został dotknięty klątwą.
Henry Mills Junior nie był dotknięty klątwą bo jego biologiczna matka i ojciec nie byli nią dotknięci. Tylko tyle i aż tyle.
Wiem xD. Chodziło mi o to, dlaczego dla niego czas się nie zatrzymał i podałam dwie możliwości, z czego pierwsza jest bardziej prawdopodobna. To o Reginie gdzieś przeczytałam, czy usłyszałam od kogoś.
właśnie przeczytałam że Rumpel ma 300 lat więc wychodziło by na to że Bae z wiekiem ok 250 lat nie mógłby bez magii przezyc do tej pory
Informacja prawdopodobna, ale podana bez źródła, czyli nie daje jej osobiście wiary. Druga sprawa to taka, że w zaczarowanym świecie czas M-U-S-I działać inaczej niż w naszym. Jeśli było by tak jak w twoim poście, to Rumpel szukał by tylko prochów po swoim synu co by go... zabiło. Myślę, że nie po to była budowana cała otoczka serialu byśmy się dowiedzieli takiej nowiny. Albo info śmierdzi kłamstwem albo jest prawdziwe z tym, że pomysłodawcy szykują niespodziankę.
Nie musisz osobiście w to wierzyć, ale to znane i potwierdzone info jeszcze z czasu pierwszego sezonu. Tutaj masz jeszcze dość świeże źródło, gdzie jego wiek jest wspomniany http://insidetv.ew.com/2012/10/17/robert-carlyle-rumpelstiltskin/ A co do drugiej sprawy to pisałem tutaj o niej już dość dawno, dotyczyła jeszcze Emmy o tym jak dostała się do tego świata, gdzie wyszedłem z teorią podróży poprzez czas i przestrzeń. Za co zostałem wyśmiany i zrugany. Po pewnym czasie moja teoria została potwierdzona. Rumplestiltskin w jednym z odcinków nadmienił o tym, że Baelfire przekroczył barierę czasu i przestrzeni.
No teraz wierzę, bo podałeś źródło. Tym samym pozytywnie odróżniłeś się od tych wszystkich fanów różnych seriali co rzucają rewelacjami na lewo i prawo, ale nie dają źródeł. Info bez źródła jest dla mnie tyle warte ile papier toaletowy. Nadmieniam też, że gdy ja podaje informację, to zawsze jest ona ze źródłem. Bardzo serdecznie Ci dziękuję. Zdrówka zyczę!
Natomiast, skoro info jest prawdziwe to jestem spokojny, że scenarzyści jakoś nas zaskoczą i to logicznie wyjaśnią. Dlaczego? Bo jeszcze mnie nie zawiedli.