PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40043
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Wow

ocenił(a) serial na 7

Witajcie. Długo zastanawiałam się czy cokolwiek tu napisać, po moim niezbyt ile przyjętym
poście, w którym pytałam o tematykę. Jednak postanowiłam zacząć oglądanie i właśnie
skończyłam 19 odcinek. Chcę podzielić się z Wami moją opinią i poznać Waszą. Zacznę od
tego, że w serialu najbardziej podoba mi się wielowymiarowość bohaterów, postacie są
złożone, posiadają swoje "drugie dno". Podoba mi się też to, że świat bajkowy nie jest
ukazany wg chronologii. Bo mimo to, że wiemy co się wydarzyło, wszystkie zdarzenia, które
miały miejsce po drodze są zaskakujące i trzymają w napięciu. Wiadomo, kilka rzeczy mnie
drażni, jednak staram skupić się ogólnie na fabule. I teraz moje pytanie do Was, co
najbardziej podoba się Wam w tym serialu? Inne spojrzenie na baśnie? (Super, że
powstaje więcej tego typu obrazów) Czy może zetknięcie się tych dwóch światów? Ten
serial dla "marzycieli" może rzucać zupełnie inne światło na baśnie, mam tu na myśli słowa
pisarza, który mówił o tym,że skoro wierzymy w fakty opisane w książkach historycznych, to
dlaczego uważamy, że spisane baśnie są fikcją? (dla czepialskich-nie jest to oczywiście
dosłowny cytat:)) A i warto też dodać, że plusem jest to połączenie baśni ze sobą, na prawdę
genialne, tego było mi trzeba w telewizji! :))

violencia

przyjemny serialik na wieczorny relaks, duży plus dla mr Golda i królowej, jedynym minusem jak dla mnie jest emma, nie tyle postać co aktorka ją grająca, strasznie denerwująca, ale nie będę się powtarzał ;)
może jestem zbyt prosty ale nie szukałbym w tym serialu jakiejś głębszej treści, ot rozrywka i tyle.

Pozdrwiam

ocenił(a) serial na 7
flowenoll

Też jestem tego zdania, że seriale są dla rozrywki, jednak zauważyłam, że często fani stają się "znawcami", nie chcę żeby zabrzmiało to negatywnie! Chodzi mi o to, że często pojawiają się dyskuje dotyczące nowopojawiających się bohaterów, prowadzenia takich i takich wątków itp więc chciałam, żeby takie osoby mogły się tu wypowiedziec i pofilozofowować, bo czasami wychodzą z tego naprawdę fajne rzeczy ;)

ocenił(a) serial na 9
violencia

Dla mnie serial jest namiastką dobrego dzieciństwa, ale również nie traktuje go jako zbyt głębokiego z jakimś głębszym przesłaniem:) Podoba mi się inność i kostiumy, większość postaci jest idealnie wykreowana, można dyskutować o sprzeczności historii baśniowej z tą serialową jednak dla mnie najważniejsze że jak na razie im wychodzi i nie czuje niedosytu oraz że da się to obejrzeć z przyjemnością:)

Natalia16191

Ja oglądam głównie dla Rumpla/Golda. Postać zdecydowanie nietuzinkowa, wymykająca się schematom, nie dająca się łatwo zaszufladkować. No i dobrze zagrana, to pomaga utożsamić się z bohaterem. Lubię wszystkie jego wątki, zarówno jego miłości do Belle jak i wątek jego syna. Gdyby go uśmiercili, to koniec serialu jak dla mnie.
Całość ciągnie jeszcze postać Reginy, ale jest ona bardziej jednowymiarowa.
To, że serial rozgrywa się w świecie bajek jest na pewno plusem. Można sobie przypomnieć te wszystkie historie z dzieciństwa. Ale ja akurat część rozgrywającą się w Storybrook też bardzo lubię.

ocenił(a) serial na 7
magjan

Tez myślałam, że Regina nie ma "drugiego dna", ale ostatni odcinek pokazał jej historię i to, co wpłynęło na nią. Ma ukryty w sobie wielki ból i gorycz, oraz chęć zemsty i to czyni ją tak "głęboką" jak chociażby Golda, którego historia też bazuje na jego cierpieniu ;)

violencia

Pisząc o jej jednowymiarowości miałem na myśli to, że odkąd straciła Daniela jest jednoznacznie zła. Jej pobudki są egoistyczne, motywuje ją wyłącznie chęć zemsty. Nie ma w jej życiu nikogo ani niczego co stawiałaby ponad siebie. I w związku z tym nie ma też niczego, co na dzień dzisiejszy mogłoby ją uratować.
W przypadku Rumpla nie jest to już tak oczywiste. Odkąd został Mrocznym dopuścił się rzeczy obrzydliwych, ale wiemy też, że jest zdolny do wyższych uczuć. Jego siłą napędową jest miłość i w związku z tym ma szanse na odkupienie swoich win. Dla Reginy na razie widzę tylko równię pochyłą w dół.

ocenił(a) serial na 7
magjan

Rozumiem ;) W takim razie ja miałam na myśli inną wymiarowość, ale tak, zgadzam się z Tobą co do "odkupienia" i pobudek nimi kierujących ;))

ocenił(a) serial na 9
violencia

Ja uwielbiam ten serial za jego "inność". O ile, w większości seriali,(które tez lubię) królują romanse na zasadzie każdy z każdym, zazwyczaj główni bohaterowie są wściekle bogaci, mają miliony talentów, jedynym problemem są problemy sercowe... to w tym serialu po prostu tego nie ma i za to go wręcz uwielbiam. Nie krytykuję "modowych" seriali typu 90210, Pamiętniki Wampirów itp, bo sama mimo zdecydowanego wieku +20 ;) niektóre naprawdę bardzo lubię, to fajnie jest obejrzeć coś z zupełnie innej BAJKI :)