Witam, chciałabym się dowiedzieć czy ktoś z was zna, może jakieś książki podobne do tego serialu? Chodzi mi o czasy, realia, intrygi, przygody etc. Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi.
Pozdrawiam
„Katedra pamięci: Nieznana historia Leonarda da Vinci”, Autor: Jack DANN, ISBN:9788372006684, Wydawnictwo MUZA (2000r)... Bohater ten sam co w serialu... ale "Książe" faktycznie niesamowity i do tego zadziwiająco aktualny.
To ja polecam Ci "Sekretną księgę Dantego" - powinnaś być zadowolona :)))) akcja rozgrywa się również we Florencji :)))
Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Na pewno książki będą świetne, szczególnie te sekretne księgi z Dantem :)
Pozdrawiam
"Klątwa Światła" - rok 1300, opowiada o śledztwie prowadzonym przez Dantego. Bardzo ciekawa, chociaż zakończenia nie do końca zrozumiałem.
"Rodzina Borgiów" - nietypowa powieść historyczna, gdyż ukazuje większość sytuacji bardzo krótko i mało szczegółowo, a autor skupia się bardziej na ogólnych losach głównych bohaterów i ich przemianie. Bardzo wiarygodna, postaci przedstawione bardzo ciekawie.
"Imprimatur" i sequel "Secretum" - obszerne i szczegółowe tomiszcza. Mimo, że pełno niepotrzebnych mi szczegółów, trudnych pojęć i wstaw łacińskich, czytało się bardzo dobrze. Rzym roku 1683. Włosi oczekują odpowiedzi na oblężenie Wiednia (tak, chodzi o to z Sobieskim), a tymczasem gospoda Donzello zostaje zamknięta z powodu możliwej epidemii. W środku pozostaje właściciel gospody, jego pachołek opowiadający tą historię, oraz kilku gości. Jednym z nich jest medyk, który stwierdza, że zmarły gość mógł zostać otruty... Drugiej części jeszcze nie czytałem, ale zapowiada się fajnie. Akcja obu części dzieje się na przestrzeni kilku dni i nocy w jednej gospodzie i kilku innych miejscach... Polecam.
Tu historia o walce rodzin, kastratach, dużo intryg, czyli ogólnie klimat troszke podobny:
"Krzyk w niebiosa" A. Rice
Dzięki za odpowiedzi :) adriannnn dzięki za Twoje propozycje. Rodzinę Borgiów od razu odrzucam, trochę to dla mnie za sztywne i nudne. Próbowałam obejrzeć serial, jednak nawet nie doszłam do drugiego odcinka. Wątpię żeby książka mnie wciągnęła... Ale za to " Klątwę Światła" od dawna chcę przeczytać, ponieważ przeczytałam "Klątwę mozaiki", która zresztą wg mnie była świetna i własnie takich książek szukam!
Pozdrawiam
Książki Kena Folletta. Z resztą na ich podstawie (np. Filary Ziemi, Świat bez końca) powstały ekranizacje/miniseriale.
polecam Assassin's Creed: Renesans, nie wiem jak dalsze części bo nie zacząłem jeszcze czytać
Tylko Renesans by sie tutaj nadał i ew. "Bractwo" [ akcja toczy się w Rzymie] , a "Objawienie" to już Konstantynopol ;)
Ale oczywiscie polecam całą serie :)
Ja polecam :
"Poślubiona Borgii" Joan Kalogridis. Dość mocno oarta na faktach ale z dodatkiem pieprzu. Genialnie napisana i niesamoiwcie wciagająca. Historia rodziny Borgiów widziana oczyma Sanchy Aragońskiej która zostaje wydana za mąż za najmłodszego syna Papieża.
Poza tym tej samej autorki jest jeszcze "Ja Mona Lisa" - ciekawe spojżenie na historie Mony Lisy, jej portretu i tego kim jak sie okazuje był dla niej Leonardo ;) nietypowa wieśc.