PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95231}

Detektyw Monk

Monk
2002 - 2009
7,4 80 tys. ocen
7,4 10 1 80299
7,3 10 krytyków
Detektyw Monk
powrót do forum serialu Detektyw Monk

Moze mi ktos powiedzic w ktorym odcinku Monk zmienil terapeute? Staralem sie ogladac
wszystkie odcinki ale widocznie jakis ominalem, a ta zamiana mnie dreczyla az do
ostatniego odcinka

pwnt_maciek

Aktor grający Krogera zmarł, ostatni odcinek z jego udziałem to "Pan Monk maluje swoje arcydzieło"

użytkownik usunięty
Elefirex

Warto wspomnieć że odc Monk kupuje dom jest poświęcony Stanleyowi Kamelowi. Tam dowiadujemy się co stało się w serialowej rzeczywistości z dr Krogerem.

ocenił(a) serial na 10

a Wg Was który był lepszy? wg mnie bell co to znaczy ze bell jest paliktrotem tak mówiła Natalie w pewnym odc.

ocenił(a) serial na 9
norbiskonio18

Palindromem. Jego imię, Neven, czyta się tak samo od przodu i od końca.

ocenił(a) serial na 10
Szyn3k

no dzięki za uświadomienie ale co z tego? jakie sa tego plusy? a są jeszcze inne takie wyrazy?

ocenił(a) serial na 9
norbiskonio18

Przecież to Monk. On lubi symetrię, itp.

ocenił(a) serial na 10
Szyn3k

Ale wyraz Adrian Monk nie jest Palindromem?

ocenił(a) serial na 8
norbiskonio18

A jak myślisz? Chyba to nie jest trudna zagadka?

użytkownik usunięty
norbiskonio18

Zgadza się lecz jego imię i nazwisko również jest doskonałe/symetryczne/monkowate, otóż liczba liter jego imienia i nazwiska daje nam 10 co Monk uważa za doskonałość wszechświata itp. chwali się tym w jednym z odc. (lecz nie pamiętam w którym :-( ).
PS1 mój ulubiony palindrom: może jutro ta dama sama da tortu jeżom ;-)
PS2 Dlaczego palindrom piszesz z wielkiej litery to nie nazwa własna (uwaga kierowana aby wykorzystać dzienny limit uszczypliwości/wredności :-))

ocenił(a) serial na 10

nadal nie rozumiem neven ok bo czytając od lewej neven od prawej neven to samo wyraz ma liter nieparzyście tz 5 i są symetryczne jak odbicie lustrzane ale
może jutro ta dama sama da tortu jeżom
jest palindromem??? sprzeczał bym sie z tym podam przykladowe palindromy moze nie mają nic wspólnego z językiem ale są symetryczne jesli o to chodzilo MOKOM ABCDCBA ABCBA, no i jak ulał pasuje ABBA :)

użytkownik usunięty
norbiskonio18

"jest palindromem??? sprzeczał bym sie z tym" gdybyśmy się założyli o symboliczne sto zł przegrał byś kto powiedział że palindrom to lustrzane słowo? Palindrom jest WYRAŻENIEM czytanym od obu stron (L>P i P>L) tak samo:
KAJAK palindrom "z jednym słowem"
może jutro ta dama sama da tortu jeżom palindrom "wielosłowny".
Tych zasad języka również nie zmienisz jak to że "Setna sprawa" jest setnym odc Monka ;-)))

ocenił(a) serial na 10

może jutro ta dama sama da tortu jeżom palindrom "wielosłowny".???
ja nie widze tutaj palindromu:
jezom tortu da sama dama ta jutro moze
kazde zdanie pl jest palidromem bo jaka róznica od której czytamy?
np Monk jedzie na hawaje, hawaje na jedzie monk itp

ocenił(a) serial na 9
norbiskonio18

przeczytaj jeszcze raz tamto zdanie od tyłu, literka po literce

ocenił(a) serial na 8
norbiskonio18

Wybacz mi,ale jesteś tępy.Nawet nie wiesz co to palindrom.
Palindrom to słowo albo zdanie,które brzmi tak samo wprost jak i wspak.Tyle tylko,że musisz je czytać litera po literze jak wspomniał/a użytkownik/czka codadeldiavolo,a nie wyraz po wyrazie.
Palindromem jest też zdanie "Kobyła ma mały bok".
I jak mi napiszesz,że to też nie jest palindrom,to naprawdę się skompromitujesz.

ocenił(a) serial na 10
orphe

jak litera po literze do tylu???

ocenił(a) serial na 8
norbiskonio18

Ale ciężko myślisz.
Jak przeczytasz "Adrian Monk" od tyłu to dostaniesz "Knomnairda".Czyli bez sensu.I to nie jest palindrom. Ale jak przeczytasz od tyłu zdanie "Kobyła ma mały bok", to otrzymasz również zdanie "Kobyła ma mały bok". I to jest palindrom.Rozumiesz?

ocenił(a) serial na 10
orphe

nadal nie rozumiem
kazesz czytac litera po literce od tylu to czetamy!
kobyla ma maly bok = kob ylam am alybok to jest palidrom? kazesz czytac litera po literce
jezom tortu da sama dama ta jutro moze= ezom at amad amas ad utrot mozej, palidrom???

użytkownik usunięty
norbiskonio18

1. k o b y ł a_m a_m a ł y_b o k. Przeczytaj to litera po literze (nie zwracając uwagi na wcześniejsze dzielenie słów) od "." do "1." i odwrotnie od "1." do "." Nie przestawiaj nic i nie dziel nie twórz anagramów itp. Prawda że palindrom.
2. m o ż e_j u t r o_t a_d a m a_s a m a_d a_t o r t u_j e ż o m. Przeczytaj to litera po literze (nie zwracając uwagi na wcześniejsze dzielenie słów) od "." do "2." i odwrotnie od "2." do "." Nie przestawiaj nic i nie dziel nie twórz anagramów itp. Prawda że palindrom.
3. k a j a k. Przeczytaj to litera po literze (nie zwracając uwagi na wcześniejsze dzielenie słów) od "." do "3." i odwrotnie od "3." do "." Nie przestawiaj nic i nie dziel nie twórz anagramów itp. Prawda że palindrom.
PS Licząc na szczątkowe ślady inteligencji mam nadzieję że zrozumiesz ułatwienie w postaci przerw i znaku _

ocenił(a) serial na 10

1/ prawda ale przerwy są przestawione tz spacje

2/ tak jak wyzej, prawda ale co to znaczy m o ż e_j u t r o_t a_d a m a_s a m a_d a_t o r t u_j e ż o m? bo to nie po polsku jest

3/ tak jak wyzej prawda

użytkownik usunięty
norbiskonio18

1. Przerwy między słowami zaznaczyłem znakiem _ a spacje używałem aby łatwiej było czytać litera po literze.
2. Patrz pkt 1. Nie rozumiesz "może jutro ta dama sama da tortu jeżom" litości przecież to czysta polszczyzna (przykład zaawansowanego palindromu).
Mam nadzieję że już rozumiesz czym jest palindrom może teraz omówimy anagramy lub ambigramy ;-)))

ocenił(a) serial na 10

1/ no tak ale ja myslalem ze w palindromie przerwy sie zgadzają a tu nie i dlatego pisalem ze to nie palindromy

2/ wytlumacz mi co to znaczy to zdanie bo ja nie rozumiem

3/ no to co to są anagramy i ambigramy?

ocenił(a) serial na 8
norbiskonio18

Anagram to wyraz lub zdanie utworzone z wszystkich liter innego wyrazu bądź zdania.Przykładowo wyrazy: "Kora" i "Karo" to anagramy."Warta" i "Trawa" to też względem siebie anagramy.
Nie wiem co to jest ambigram,ale wstukaj sobie w google,to na pewno znajdziesz coś na ten temat.

użytkownik usunięty
norbiskonio18

1. może jutro ta dama sama da tortu jeżom:
może- przypuszczenie wykonania danej czynności lub wystąpienie danego zjawiska.
jutro- określenie dotyczące czasu przyszłego (jeżeli dziś mamy czwartek JUTRO będzie piątek).
ta dama- wskazanie pewnej damy, która przypuszczalnie ma wykonać daną czynność.
sama- bez udziału osób trzecich.
da- podaruje/poda/przekaże.
tortu- ciasto najczęściej kojarzone z uroczystościami np urodziny wesele, ciekawostką jest że tort może posiadać kilka pięter choć nie musi.
jeżom- prawdopodobne chodzi o jeża europejskiego (Erinaceus europaeus) ssaka łożyskowego z rzędu Erinaceomorpha, owadożernego, występuje w klimacie umiarkowanym, długość ok. 40 cm, masa do 2000 g, przekształcenie włosów tworzy ochronne kolce, środowiskiem dla jeży jest las lub inny teren z bogatym podszyciem (park, zarośla, sady), hibernujący w okresie zimy, strzeże swojego areału przed innymi osobnikami w okresie godowym, w okresach poza rozrodczych charakteryzuje go mały terytorializm, nocny tryb życia, samice dwa razy w roku wydają do 7 osobników potomnych, pod ochroną.
Czyli ww zdanie może oznaczać że: pewna kobieta sama nakarmi jutro jeże tortem.
2. Otworzyłem puszkę Pandory.
-anagram: to co wyżej u orphe. Najprostszy anagram to poukładanie liter w odwrotnej kolejności, np. kebab – babek. Przykładem jednego z prostych przestawień jest zamiana sylab w wyrazie ranty, dająca anagram: tyran. Przestawiając pojedyncze litery możemy otrzymać np. anagram narty.
-ambigram: grafika utworzona kaligraficznie lub obrazowo w taki sposób, że po obróceniu całości można odczytać ten sam lub inny tekst: hate/love- znane z przeciwieństw znaczenia. Aby zrozumieć ambigramy należy wpisać w google grafika słowo ambigram.

ocenił(a) serial na 10

1/ ma nakarmic jeze torem? bez jaj ale kto to takie zdanie wymyslil te wyrazy wyglądają jakby byly przez przypadek, jesli jeż wylezie nam na podwórku to raczej go sie zabija szpadlem a nie karmi i na dodatek tortem :D

2/ jesteś nauczycielem j. polskiego? masz wiecej info niz wiekszosc nauczycieli co pochwalam :)

3/ napisze mi ktos wkoncu co to jest kebab, nawet szukalem w google i nadal z czego to wkoncu robią?

ocenił(a) serial na 9
norbiskonio18

gdzie Ty się uczyłeś? przerażające
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kebab

użytkownik usunięty
norbiskonio18

1. Mam nadzieję że to żart, jeże to osobniki pod ochroną i w miarę pożyteczne (owadożerność).
Sam mam gdzieś w sadzie 2 jeże i nie mam najmniejszego zamiaru ich przeganiać a tym bardziej zabijać.
2. Nie jestem nauczycielem, chociaż w przyszłości mam nadzieję zostać lecz od bio a nie od jp. A ta wiedza to po prostu kombinacja zapamiętanych słów plus internet i książki. Kiedyś ktoś powiedział: Mądrość to nie znajomość słów i ich definicji lecz pamiętanie gdzie ów słowa i definicje znaleźć. czy jakoś tak.
3. Nie wiesz co to kebab??? A przynajmniej go kiedyś jadłeś? Co do wyjaśnienia to powinno wystarczyć to co przedstawia codadeldiavolo.

ocenił(a) serial na 10

1/ mój wujek zabija jeże, to powiedz to prosze mojemu wujkowi jemu jeże robia takie kopce na placu i jest ich kilkanaście tz kopców i rujnują mu trawe a dba o nią jak o wlasne dziecko

2/ widze ze masz wysokie iq, jesli mozna wiedziec to jakie?

3/ nie wiem, nie jadlem i nie zamierzam jesć

użytkownik usunięty
norbiskonio18

1. A może to są kopce kretów? ;-)
2. Nie odbiegam inteligencją od reszty rówieśników (tak sądzę) ale żeby traktować mnie jak geniusza to szaleństwo. Nie wiem nie bawię się w IQ.
3. Preferujesz zdrową żywność? ;-).