ta aktorka nazywa sie naprawde Bitty Scharam tak? a w serialu imie ma takie samo Scharam=Sharona? nazwisko ma Fliming? a jak miala na nazwisko panieńskie przed ślubem z Trewolem jesli dobrze pamietam?
BŁĄD hahaha i co?
"PS nie pisze sie kolego posta pod postem"
I w dodatku nie na temat?
ludzie nie zwracają uwagi na takie rzeczy, a poza tym po co chcesz to wiedzieć? co to zmienia?
Rozpoczynasz błędne koło kiedyś już na ów temat toczyła się rozmowa wraz z tobą ;-)
BŁĄD "a w serialu imie ma takie samo Scharam=Sharona" to tak jak powiedzieć że Krystyna i Katarzyna to to samo imię.
chce porostu wiedziec
Natalie nazywała sie Davenport a później Teeger
a sharona? sharona fleming a wczesniej?
obejrzyj sobie wszystkie odcinki, może wtedy się dowiesz;p nikogo oprócz Ciebie nie interesują takie szczegóły, sam szukaj odpowiedzi na swoje pytania;p
oglądałem wszystkie odcinki wszystkich serii i wg mnie tego nigdzie niam podane moze ktos z Was wie?
A tak po zatym to jak miała na nazwisko Trudy? Przed ożenieniem się z monkiem?
To znaczy że źle oglądałeś serial lub nic z niego nie zrozumiałeś, wątpię że masz 18 lat wątpię nawet że możesz mieć 15 lat. Oto pełne dane personalne Trudy (pod względem imion i nazwisk): Trudy Anne(2 imiona) Ellison (nazwisko "z domu") Monk(nazwisko "z męża"). Ale kto by to wiedział oglądając odc dotyczący rodziców Trudy (1.teleturniej 2.bogaty exchłopak Natalie) prawda?
PS Oprócz serialu w internecie jest wiele info na temat Monka chociaż by podstawowa Wikipedia (lecz w wersji angielskiej o ile znasz język w stopniu komunikatywnym ale od czego są translatory).
Przeczysz sam sobie: "A tak po zatym to jak miała na nazwisko Trudy? Przed ożenieniem się z monkiem?" (autor:norbiskonio18). I co?
Tym razem to nie post pod postem ;-) (brak zdolności poprawnego edytowania; czy tylko ja mam taki problem; czy ktoś to naprawi?)
Będąc wrednym zaznaczę iż kobieta nie może się ożenić (w Holandii tak u nas jeszcze nie), co najwyżej może wyjść za mąż/związać się z kimś/poślubić itp.
czemu nie moze sie ozenic rozwin mysl prosze
no ok ja sie pytalem o Trudy przy okazji
Natalie Teeger (Davenport) tak?
a Sharona Fleming (???) jak?
Słownik>Ożenić/Małżeństwo.
Wiki>Małżeństwo Sakrament/Małżeństwo Prawo/Małżeństwo Tej Samej Płci.
Słownik>Ożenić/Małżeństwo.
Wiki>Małżeństwo Sakrament/Małżeństwo Prawo/Małżeństwo Tej Samej Płci.
Odp na: "czemu nie moze sie ozenic rozwin mysl prosze"
Swoją drogą najgłupsza rzecz o jaką pytasz. Nie dość że nie znasz ang (co jest wybaczalne zważywszy na tok nauki ja np miałem i ang, niem oraz dodatkowo jap) to jeszcze nie znasz znaczeń polskich słów i ich przynależności.
jap= japoński? bez jaj mówisz serio a do jakiej szkoly chodziles?
u nas klasa a miala niem a b ang i ja chdzilem do klasy A i jakos angielskiego ani troszke sie nie uczylem poprostu 0
Kolejność biegłości językowej: (od najlepszego do najgorszego) angielski(lekcja programowa obowiązkowa podstawówka-liceum), japoński(dodatkowe lekcje), niemiecki(lekcja programowa obowiązkowa podstawówka-liceum). A gdzie to nie zdradzę (obawiam się namierzenia;-) ).
U mnie od podstawówki przez gimnazjum aż po liceum KAŻDA klasa miała obowiązkową lekcje angielskiego oraz niemieckiego. W gimnazjum można było wybrać 3 język: rosyjski, francuski, hiszpański, japoński(który ja wybrałem).
Pomimo burzliwej dyskusji nikt chyba nie odpowiedział więc odpowiadam ja -Fleming to panieńskie nazwisko Sharony, oprócz niej i jej syna nazwisko to noszą w serialu jej matka i siostra. Co do Trewora, to wg wiki nazywał się Howe, ale widocznie Sharona została przy panieńskim.
ale jak mogla przy panieńskim zostać? To dlaczego Natalie mimo ze jest wdową nazywa sie Teeger a nie Davenport?
słodkie te twoje pytania niemniej odpowiem: w większości cywilizowanych państw, nawet w Polsce, kobieta nie ma obowiązku przyjmować nazwiska męża, ale jak już przyjmie, może go nie oddawać np. po śmierci męża czy po rozwodzie :) a może i zrezygnować po rozwodzie z nazwiska męża i powrócić do panieńskiego :D (ciekawostka - facet też może przyjąć nazwisko żony, może nawet przyjąć nazwisko, które żona ma po poprzednim mężu :D)...aż nie mogę się doczekać o co zapytasz po tej odpowiedzi ;)
skąd wiesz, że tego nie robi? ja bym chciała żeby facet przejął moje nazwisko:) jest rzadko spotykane
Tak przy okazji (nie jestem prawnikiem itd itp więc pytam może ktoś wie), czy możliwa jest "zamiana" nazwisk czyli:
Kobieta o danych K*** X*** wychodząc za mężczyznę o danych M*** Y*** czego konsekwencją dla niej jest K*** X*** Y*** i dla niego jest M*** Y*** X*** jest możliwe wg naszego prawa ewentualnie prawa UE lub innego państwa?
Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Art. 25.
§ 1. O nazwisku, które każdy z małżonków będzie nosił po zawarciu małżeństwa, decyduje jego oświadczenie złożone przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego. Oświadczenie może być złożone bezpośrednio po zawarciu małżeństwa albo przed sporządzeniem przez kierownika urzędu stanu cywilnego zaświadczenia stwierdzającego brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa.
§ 2. Małżonkowie mogą nosić wspólne nazwisko będące dotychczasowym nazwiskiem jednego z nich. Każdy z małżonków może również zachować swoje dotychczasowe nazwisko albo połączyć z nim dotychczasowe nazwisko drugiego małżonka. Nazwisko utworzone w wyniku połączenia nie może składać się z więcej niż dwóch członów.
§ 3. W razie niezłożenia oświadczenia w sprawie nazwiska, każdy z małżonków zachowuje swoje dotychczasowe nazwisko.
Dzięki i przyznam że ciekawa nota (W razie niezłożenia oświadczenia w sprawie nazwiska, każdy z małżonków zachowuje swoje dotychczasowe nazwisko.) :-)