PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95231}

Detektyw Monk

Monk
2002 - 2009
7,4 80 tys. ocen
7,4 10 1 80308
7,3 10 krytyków
Detektyw Monk
powrót do forum serialu Detektyw Monk

Jak wszyscy wiemy każdy czarny charakter w "Monku" jest artystą zbrodni. Morderstwa są równie genialne jak sam detektyw a ja się pytam, które podobały się najbardziej.
Moim faworytem jest 12 odcinek drugiego sezonu "Pan Monk i Gwiazda TV". Znany aktor chciał się pozbyć (jak zwykle) swojej żony więc wymyślił zbrodnię doskonałą. Podczas gdy on udzielał dziennikarzom wywiadu pod bramą swojej willi, ktoś napadł i zabił jego żonę, której krzyk roznosił się po rezydencji. I wszystko na żywo przed kamerami TV i kilkunastoma świadkami którzy słyszeli jak żona gwiazdora wrzeszczy z przerażenia. Jak Aktor dokonał zbrodni na oczach dziennikarzy?
Jego żona w młodości grywała w horrorach. Jako że mąż był gwiazdą TV miał dostęp do studia montażowego. Wyciął kawałek ścieżki dźwiękowej zawierającej krzyk żony po czym nagrał go na kasecie wideo z fitnessem, przy której co rano ćwiczyła kobieta. Głos instruktora fitness wyciszył do minimum by żona podgłośniła telewizor. Gdy z głośników rozległ się krzyk żony, gwiazdor ruszył żonie "na ratunek". Wbiegł do domu, zadał kilka ciosów nożem, który schował po czym zadzwonił po policję i pogotowie.
I cieszyłby się szczęściem wdowca gdyby nie Monk.
Choć było wiele spektakularnych, może nawet lepszych morderstw to ta zagadka najbardziej zapadła mi w pamięć.

ocenił(a) serial na 8
Abruzzi

Pamiętam ten odcinek, też mi się podobał :-)
Przyszedł mi do głowy jeszcze inny, który zapadł mi w pamięć, ponieważ podczas oglądania całą reklamę zastanawiałam się, jak to możliwe. Nie streszczę go dokładnie, ale było to na uniwersytecie(?), do którego chodziła Trudy i gdzie zamordowano nauczycielkę. Zabił ją jej "były" (też tam pracował), który miał jednak żelazne alibi - w momencie, kiedy spadała i uderzyła o ziemię, zabójcę widziała cała sala studentów piszących egzamin. Monk wiedział, że to był on, i okazało się, że zabił kobietę wcześniej, a zwłoki umieścił na wskazówce wielkiego zegara na wieży - gdy się przesunęła, ciało spadło na ziemię.
Bardzo mnie wciągnął tamten odcinek, poza tym pamiętam jeszcze Monka w Meksyku, kiedy nie pił przez 2 dni, ale wyjaśnił sprawę :-)
Pozdrawiam wszystkich fanów serialu.
I polecam książkę "Dekektyw Monk jedzie na Hawaje".