jak monkowe zagadki kryminalne wyglądają na tle innych kryminałów?
Jakoś wcześniej kryminałów nie oglądałem, dopiero Monk mnie ostatnio przypadkiem
wciągnął... i podobają mi się tamtejsze zagadki, ale nie mam porównania.
czy one są średnie na tle innych, czy mocne?
czy proste, czy zawiłe?
a ty przeczytałaś tylko tytuł czy post również? bo jeśli nie zauważyłaś to pytanie dotyczyło ZAGADEK, czy są proste czy trudne, nie zaś ZNAWCÓW KRYMINAŁÓW. Zatem, skoro udzieliłaś odpowiedzi "nie ma tu takich" to nie dziw się, że osoba się zapytała "jakich [zagadek]?"
Co do trudności zagadek, to różnie z tym bywa. Są trudne z uwagi na to, że Monk rozwiązuje je głównie metodą dedukcji, podczas gdy dla przykładu w CSI mają do dyspozycji super-hiper odwalone laboratorium, dzięki któremu rozwiązują zagadki.
Muszę przyznać, każdy serial kryminalny różni się sposobem rozwiązywania spraw, różni się ilością ludzi, ważnych bohaterów...do mnie akurat bardzo przemawia całe to postępowanie i zaangażowanie w sprawy Monka, który jest tu głównym ogniwem i swoim talentem oraz osobowością buduje cały ten kryminalny świat.Serial super, polecam również Bones!! oraz Zabójcze umysły, choć to już trochę mniej, Breakout Kings również są kolokwialnie fajni.
Uwielbiam seriale kryminalne, a Monka szczególnie właśnie dlatego, że zagadki są często skomplikowane i nietuzinkowe. Na dodatek, w odróżnieniu od innych seriali, potraktowane zostały z dużym poczuciem humoru, a to fajna odmiana od grozy i mroczności innych kryminałów.
nie uważam się za znawcę, ale
jak dla mnie zagadki kryminalne w Monku to górna półka.
porównując do 2 innych seriali, które lubię, Mentalista i Columbo, to w tych serialach bohaterowie głównie skupiają się na udowodnieniu winy zazwyczaj poprzez jakiś fortel, przez który sprawca sam się pogrąży, podczas gdy Monk rozwiązuje zagadki.
...nie oglądam zbyt wielu seriali kryminalnych (ani filmów). To Monk wyróżnia się tym, że rozwiązuje zagadki normalną, zwykłą dedukcją? ; d jak bodaj Holmes? Trochę to zaskakujące.
dokładnie tak Monk rozwiązuje dedukcją do tego nie ukrywa przed widzem swoich spostrzeżeń.
Dzięki temu widz sam może próbować połączyć niektóre fakty.
Nie rozumiem co w tym zaskakującego
no jeżeli jako jeden z niewielu posługuje się dedukcją na rynku kryminałów to jest to zaskakujące. Myślałem, że dedukcja to popularna podstawa.
porównałem go do innych moich ulubionych seriali detektywistycznych Columbo oraz Mentalisty, tak jak napisałem, nie wiem czy te seriale oglądałeś, ich bohaterowie skupiają się bardziej na stosowaniu forteli w celu przyznania się sprawcy do winy lub podjęcia przez niego potwierdzających winę i pogrążających działań, zwykle od samego początku wiedzą kto jest sprawcą, z widzem dzielą się swoimi spostrzeżeniami i dedukcją często już po złapaniu winnego lub wcale, a zagadki bardzo rzadko zbliżają się poziomem do tych z Monka