Dexter: Grzech pierworodny: Sezon 1 Dexter: Grzech pierworodny sezon 1, odcinek 10

Dexter: Grzech pierworodny | Kod niebieski

Code Blues 49m
8,2 210  ocen
8,2 10 1 210
Dexter: Grzech pierworodny
powrót do forum s1e10

Przed finałem moim zdaniem mamy dwa scenariusze - albo Harremu uda się złapać Briana i wsadzić do jakiegoś wariatkowa tak żeby nikt o tym nie wiedział albo Brian wygra i zabije Harrego a następnie upozoruje jego samobójstwo. Druga wersja mniej prawdopodobna ponieważ rodzi pytanie- skoro Brian pozbył się przeszkody do spotkania z bratem to dlaczego miałby na to czekać około 15 lat do czasu akcji sezonu 1 oryginalnego serialu?. Poza tym twórcy raczej nie zdecydują się uśmiercić Harrego bo serial okazal się sukcesem i widzowie by im tego nie darowali. Muszą się nim jeszcze nacieszyć. Nie zatrudnia się takiego aktora na jeden sezon zwłaszcza że serial ma potencjał na więcej- np Debra w szkole policyjnej , śmierć Bobbiego i następca w postaci Jamesa Doakesa.

Marcin5800

Za bardzo się wysilasz, przecież ten pseudo-prequel jest tak naprawdę sequelem new blood, to jest dosłownie wspomnienia dextera tego co jest w śpiączce, takze wątpię że będą to kontyunować już potwierdzili przecież sequel z Michaelem.

ocenił(a) serial na 9
Jurigag

Original sin to przeszłość dextera która przelatuje mu między oczami więc patrząc z logicznego punktu widzenia musielibyśmy w dexter: ressurection dostać kolejną scene w której dexter jest bliski śmierci i wspomnienia przelatują mu między oczami abyśmy dostali 2 sezon original sin. A co do teorii o harrym i brianie, w 2 sezonie oryginalnego dextera dowiadujemy się że Harry się zabił ale teraz ma to mniejszy sens bo dlaczego Harry miałby się zabić wiedząc że Brian jest na wolności i zabija ludzi?. Myślę że Brian upozoruje samobójstwo Harrego bo wydarzenia z original sin to ostatni rok życia Harrego więc to by mogło się zgadzać. Ewentualnie dostaniemy 2 sezon i tam dopiero Harry zginie.

ocenił(a) serial na 9
najkos

Finał jak to finał Dextera rozczarował jak tradycja nakazuje. Zostawili wszystko otwarte i zapew e będzie sezon 2 bo serial ewidentnie zaskoczył

Marcin5800

Szkoda że nie pociągnęli pod koniec ostatniego odcinka wątku z New Blood, rozpoczętego na początku odcinka pierwszego, tak jak to było w przypadku Better Call Saul wobec Breaking Bad.

Może jak będzie sezon kolejny, to to pociągną dalej.

ocenił(a) serial na 7
karamuczo

Dokładnie o tym samym pomyślałem. Liczyłem na jedna może dwie sceny z uratowanym Dexterem.

najkos

Nie wiem co twórcy sobie myśleli tworząc dwie odrębne historie w tym samym czasie... Trzeba było zrobić sezon OS, zobaczyć jak się przyjmie i potem stworzyć drugi, albo od razu skupić się na Ressurection. Po co mówią, że sezon drugi zależy od oglądalności? Tu nie ma tak naprawdę miejsca na otwarte zakończenie z potencjałem kontynuacji skoro już klamka zapadła. Ogólnie mówiąc to te przedśmiertne wspominki to strzał w stopę - mogli po prostu zrobić prequel i tyle, podpiąć to pod tworzenie więzi Dextera z synem gdzie niejako opowiada mu on o swojej młodości.

ocenił(a) serial na 9
Marcin5800

Myślę, że nie będzie drugiego sezonu, bo to historia spinająca "New Blood" ze zbliżającym się "Resurrection". Chociaż nigdy nic nie wiadomo, Dexter już przepadł w Oceanie podczas sztormu, rąbał drewno, teraz przeżył śmierć z rąk syna...

Ale tak: "Original Sin" daje nam nowe spojrzenie na postać Harry'ego, który w oryginalnym "Dexterze" jest zjawą, bytem zrodzonym w umyśle Dextera i widać, że nie był taki zimny i logiczny jak James Remar, co tylko potwierdza, że taki Harry był tylko wyobrażeniem Dextera na temat ojca, takiego go sobie wymyślił, był jego racjonalną stroną. W prequelu widzimy Harry'ego człowieka. Widzimy, jak trudne wejście w dorosłość miała Deb, co ja popchnęło do podjęcia do policji. Dowiadujemy się więcej o matce Dextera i wreszcie, o jego bracie.

Brian dostaje tu trochę bardziej ludzki rys. Ciągle go porzucano i maltretowano. Twórcy grają nam na nosie, pokazując: patrzcie, on jest zły i spaczony, ale nikt mu nie pomógł, a przemoc była reakcją na przemoc.

Nie pamiętam, czy to wspominali w serialu pierwotnym, ale jaka była przeszłość Briana? No bo tu przyznaje rację Harry'emu, ale pozostaje blisko rodziny jako cień. Co, 15 lat śledził ich i obmyślał plan? Jak to było?

ocenił(a) serial na 10
LukaszJarosz25

Z tego co czytałem już wcześniej to twórcy Dexter Original Sin, powiedzieli że kolejny sezon zależy od oglądalności tego więc wszystko jest możliwe a wątków które można pociągnąć jest naprawdę sporo.

ocenił(a) serial na 9
shorty_2

Dla mnie spoko, bo z chęcią obejrzę, Gibson mi zaimponował takim wczuciem w rolę, że w ogóle nie żałowałem, że Michael C.Hall daje tylko głos jako narrator. Fajnie to wszystko wyszło, te oczka puszczane widzom (choćby młody Prado romansujący z LaGuertą)

ocenił(a) serial na 10
LukaszJarosz25

Dokładnie, mi też jakoś nie specjalnie brakuje starego Dextera, wg mnie mogą to ciągnąć przez następne sezony bo aktorzy pasują idealnie i trzyma klimat pierwszych części. Ja osobiście jestem pozytywnie zaskoczony po pierwszym sezonie Original Sin

shorty_2

Gdzie można obejrzeć finał?

ocenił(a) serial na 9
MaR83

Jak jesteś całkowicie prawilny, to musisz czekać na polską premierę na Sky Showtime, zdaje się ostatnio nadali już połowę. Jak nie możesz się doczekać, to bez problemu znajdziesz na pirackich wodach.

ocenił(a) serial na 9
shorty_2

No ja też nie spodziewałem się, że to będzie aż tak dobre.

ocenił(a) serial na 10
LukaszJarosz25

https://naekranie.pl/aktualnosci/dexter-grzech-pierworodny-sezon-2-1743519841