Dexter: Zmartwychwstanie

Dexter: Resurrection
2025 -
8,3 8,9 tys. ocen
8,3 10 1 8900
8,0 2 krytyków
Dexter: Zmartwychwstanie
powrót do forum serialu Dexter: Zmartwychwstanie

Nie wiem, czy tylko ja to widzę, czy reszta po prostu nie chce tego dostrzec. Serial trzyma poziom (przynajmniej do 5. odcinka, dalej nie oglądałem), ale jedno rzuca się w oczy. Biały kolor = zło. Biali bohaterowie to seryjni mordercy, zepsuci ludzie, milioner z dziwacznym hobby. Z kolei wszystkie inne odcienie to ci dobrzy. Sympatyczna imigrancka rodzinka z Haiti, latynoska policjantka z autyzmem. Każdy, kto nie jest biały, jest pozytywny (w społeczeństwie) i na odwrót. Wygląda to tak, jakby serial konsekwentnie budował kontrast między 'białymi złymi' a 'nie białymi dobrymi'.” Mnie to irytuje, miałem nadzieję że ta "moda" przemija. Jak widać jeszcze trochę czasu minie zanim wrócimy do normy.

ocenił(a) serial na 8
Thorfinn616

Myślę, że rzuca Ci się to w oczy (a właściwie sam sobie tym oczy nacierasz), bo jesteś rasistą. Szczerze współczuję, bo domyślam się, że konieczność ciągłego analizowania zachowań postaci przez pryzmat koloru ich skóry uprzykrza oglądanie.

ocenił(a) serial na 7
gary_joiner_tm

Tobie będą pluć w mordę, to powiesz że deszcz pada.

gary_joiner_tm

lemingom mozna sie zesrac na facjate i dalej beda klaskac uszami ze szczescia. niczego nie analizuja. tylko i wylacznie tepa konsumpcja na zdalnym sterowaniu. bydlo doskonale dla wspolczesnych korporacji i inzynierow spolecznych.

ocenił(a) serial na 8
Thorfinn616

Też to zauwazylam.. Narracja widoczna od 1 odcinka. Nawet bialy policjant to debil, który nie umie połączyć faktów ;)

ocenił(a) serial na 7
nancygirl22

Zapomniałem o nim, też na to zwróciłem uwagę. Taki głuptasek, który nie ogarnia bez genialnej partnerki.

ocenił(a) serial na 8
Thorfinn616

Yup... zmienilam ocenę po obejrzeniu całości. Polowa spoko, mimo wiadomej narracji, druga połowa ech ech... PS- nawet biały karzeł jest psychopatą ;))) taki morderczy midget-size Musk ;)))

ocenił(a) serial na 7
Thorfinn616

To rasizm... może kiedyś ci przejdzie.

Benny98999

rasizm w kinematografii wynika z wciskanej na siłę propagandy... gdyby nie ona byłby on znacznie mniej powszechny bo zdrowy na umyśle człowiek wie, że ktoś mu tu serwuje fikcję i dopatruje się w tym spisu... zresztą bardzo słusznie...

Benny98999

to patolemingoza. facepalmuj do odwolania az Ci przejdzie albo tu wroce.

Thorfinn616

jest dokładnie jak opisujesz...
Czarny kierowca imigrant to ciężko pracujący człowiek z zasadami i bardzo trudną przeszłości... wyjątkowo rodzinny, zresztą tam wszyscy są tacy wspaniali wręcz nieskazitelni... morduje ich biały uprzywilejowany, który ich nie nawiedzi za to że zabierają pracę... jest taki wątek ok i niby się to trzyma kupy jednak cała ta rodzinka nie ma kompletnego sensu w dalszym etapie... nic nie wnosi do serialu prócz propagandy... reszta jest taka jak opisałeś biali są słabi i głupi... wybitna jest oczywiście śledcza żydówka i super silna ochroniarka, która to sprawnością przewyższa potężnych trzech facetów... typowe kino w 2025 roku... serial ten byłby o niebo lepszy bez tych wszystkich abstrakcyjnych wątków, które już od dawna widz przyjmuje jako rzeczywistość a nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością...

ocenił(a) serial na 9
Thorfinn616

Totalnie nie zwróciłem na to uwagi. Tego typu zagrywki często są zauważalne w produkcjach głównie netflixa, ale tutaj totalnie nie.

ocenił(a) serial na 7
Thorfinn616

Nie do konca, Blessing (biedny, ciezkopracujacy imigrant) zabijał za dzieciaka ludzi, wcielony do armii rebeliantów. Nie można powiedzieć ze to mocno pozytywna postać.

ocenił(a) serial na 9
Thorfinn616

"Przeciętny" amerykański milioner jest biały, a "przecietny" amerykański seryjniak jeszcze bielszy.

ocenił(a) serial na 8
Tylko_w_szpilkach

I co z tego? Podobno wg lewaków trzeba przełamywać stereotypy, pora na nieco ideologicznej konsekwencji.

ocenił(a) serial na 8
Thorfinn616

Masz rację, ale mam to gdzieś, bo tu stanowią w sumie tło. Ale trafna uwaga, w sumie w oryginalnym Dexterze też nie było protagonisty Murzyna, przynajmniej nie pamiętam. Może w kolejnym sezonie w końcu pora na zerwanie plastra?

ocenił(a) serial na 8
ural

Dokładnie - w sumie słuszne spostrzeżenie autora wątku ale jak słusznie zauważyłeś to tło, no i jednak "seryjniacy" to głównie biali. Ale żeby z karzełka robić sobie takie jaja ;)

Thorfinn616

hollywood juz dawno zostalo przejete przez patolemingoze objawowa i scierwo skrajnych lewakow. aktorzy graja w tym gownie bo nie maja alternatywy, a na ich miejsce czeka cala horda lemingow hodowlanych na zdalnym sterowaniu