PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 204302
7,3 28 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Przyznam szczerze ze czuje pewien niedosyt po tym zakończeniu, ale nie jest tak zle jakby sie wydawało gdy przemyślimy wszystko na spokojnie. Moim zdaniem fakt ze Dexter zrobil to co zrobił było uzasadnione. W końcu zrozumiał w pełni, ze prędzej czy później zniszczy zycie każdego kto jest mu bliski przez to ze jest kim jest.. Zginęły przez niego: Debra,Rita i Harry. Były to najbliższe mu osoby jakie w życiu miał. Gdy jego siostra umarła jedyne co mu zostalo to jego syn i Hannah. W tym momencie pierwszy raz poszedł po rozum do glowy i zostawil ich samych sobie by nie zrujnować ich życia do końca. Ktoś się może oburzyć ze zostawił ukochane osoby. Tak zostawił, ale lepsze to niż żeby Harrisonowi cos sie stalo..Glowny bohater uznał ze skoro siostra nie miala racji co do tego ze byl najlepszym bratem na świecie i ze dzieki niemu jej zycie mialo sens, to pomylila sie tez w kwesti bycia wspanialmy ojcem dla Harrisona. A teraz czemu upozorował swoja śmierć i wyrzucił Deb do oceanu? Mysle ze traktowal ja jako swoja nastepna ofiare i niestety dlatego stala sie pokarmem dla ryb:/ tak jak wszystkie inne osoby zabite przez niego. Z reszta Dexter nie do konca rozumial i czul istote pochowku czlowieka.(zawsze nosil okulary zeby nikt nie zauwazyl ze nie odczuwa emocji itp. No i na koniec mamy ukazanego Dextera w tartaku(cholera wie jak przezyl sztorm, ale dobra). Stal się wygnańcem, bo samobójstwo uważał za najgorsza formę ucieczki. Jego wizja nowego życia z synem i Hanka okazało się fikcja(Harry mial racje) A jego zycie znowu przejal mroczny pasazer(Ostatnie Spojrzenie). A 1 zasada kodeksu:,,nie daj sie zlapac,, wrocila do lask bo Dexter dalej zyje pomimo wszystkich wydarzen tak jak chcial i nauczal go jego przybrany ojciec. Zyje w osamotnieniu , bez bliskich mu osob. Rozpoczął nowe, jeszcze mroczniejsze zycie, a do starego moze zawsze wrocic. Sam powiedzial Harrisonowi ,,pamietaj o tym az sie znowu spotkamy. W sumie najszczęśliwiej ze wszystkich bohaterow skończył Masuka...

użytkownik usunięty
dagothversur4

Oj tam, oj tam, zrobił pogrzeb po swojemu - osobiście się z nią pożegnał. :) Co to za różnica, czy skończyłaby jako pokarm dla rybek, czy pokarm dla robaków? Istotą pogrzebu w gruncie rzeczy zawsze było pozbycie się, bądź co bądź niewygodnego, nieboszczyka.

pogrzeb w oceanie razem chyba z jego ofiarami szkoda że ją jeszcze nie pociął. ALbo mogł ją pociąć w szpitalu i wynieść w workach na śmieci była by beka xD

ocenił(a) serial na 8
dark12345

Dexter nie tnie w jakiś sposób bliskich mu ludzi. Nie umiał pociąć swojego brata - upozorował jego samobójstwo. Do oceanu w całości wrzucił Zacha oraz Isaaka Sirko.

ocenił(a) serial na 8
dagothversur4

Batista też całkiem nieźle. Jest blisko emerytury, ma bar, ukochaną siostrę bez Quinna na jej karku.

Ja zawiodłem się nie tyle samym zakończeniem co jakością wykonania tego ostatniego odcinka. Było w nim więcej scen na słabo wykonanym green boxie niż chyba w całym serialu. Co do historii - nie będę się czepiał, bo widocznie taki był zamysł autorów ale sfingowanie własnej śmierci staje się ostatnio zbyt często stosowane i trochę mi przeszkadza pójście po najłatwiejszej linii oporu.

I na koniec osobiście: Prawie do końca miałem nadzieję, że Dexter w ramach "odkupienia" za Debrę przyzna się do wszystkiego.

ocenił(a) serial na 8
Maskaspawacza

"Prawie do końca miałem nadzieję, że Dexter w ramach "odkupienia" za Debrę przyzna się do wszystkiego."

Po co? Jego życie jest dla niego dostateczną karą, a w ten sposób zniszczyłby swoich przyjaciół. Quinn wie całkiem sporo (i trudno go nazwać przyjacielem), ale Batista... Masuka... Zwłaszcza Batista miałby z tym ogromny problem.

Dexter już dawno nauczył się, że ujawnianie prawdy o nim zabija innych. Dlatego chciał wyglądać maksymalnie niewinnie...

ocenił(a) serial na 10
dagothversur4

Świetna interpretacja

ocenił(a) serial na 8
dagothversur4

przecież wystarczyło dokładnie oglądać ten odcinek i inne sezony, deb mogła żyć tylko że podłączona do respiratora, a jak ktoś oglądał poprzednie sezony to powinien pamiętać że deb mówiła że jak tak będzie żeby po prostu skrócił jej męki więc to pochowanie w deb morzu w 100% wytłumaczalne że tak zrobił, rzekłbym że logiczne.....