Serial jest bardz dobry i przyjemnie sie go oglada od S01E01 do S05E8...ale nie ma w nim zbyt wielkiej dbalosci o szczegoly.Wiadomo to nie jest CSI itd....bo wtedy duzo bysmy na tym stracili,ale z dziesiejszego odcinka taki jeden szkopul mi sie nasunal na 1 plan:
spoiler spoiler spoiler spoiler
Gdy Lumen uciekla przed ochroniarzem do pokoju hotolewego i sie w nim zamknela to moim zdaniem jest tu duzy blad,ktory moglby sprawic,ze w normalnym swiecie Dex by poplynal w tym odcinku.Ochroniarz wywarzyl drzwi...no ok drzwi nadal byly w zawiasach,ale widac wyraznie,ze poleciala tam czesc framugi(deska) i na pewno poszly zamki,moze i klamka....wiec jak potem Chase wrocil do swojego pokoju to mialby otwarty dostep do pokoju Dexa gdzie dziala sie rzeznia,zabicie ochroniarza,pocwiartowanie,posprzatanie trwalo na pewno min. ze 2h<<<a czy widzial ktos aby Dex czy Lumen zabawili sie w stolarzy i wstawili nowe drzwi? czy chociaz naprawili szkody?..no ja nie,a wedlug mnie to w normalnym swiecie kosztowalo by ich wpadniecie,nawet nie potrzeba technikow z CSI zeby wpasc na ich trop...Obecnosc Dex'a moze potwierdzic mase osob w tym hotelu,jak sie zameldowal to zapewne na prawdziwe imie i nazwisko...wiec wszystko mamy zeby zakonczyc krucjate Dex'a,ale najpierw oczywscie musieliby ustalic,ze ohchroniarz nie zyje,a potem powiazac jego smierc z Dexem w jakis sposob,a co wiemy nie jest latwe bo dowodow sie umie chlopak pozbywac....chodzi mi tylko o to,ze Dex zabral sie za ochroniarza w moment po zakonczeniu swojej przemowy i asumuje,ze wyklad Chase tez sie w tym momencie skonczyl,albo mogl miec przerwe...czy jest z ochroniarzem(wspolnikiem) czy nie to zapewne udalby sie do swojego pokoju,a przeoczyc rozjebane drzwi to chyba jest za duzy przypadek jak na taki dobry serial moim zdaniem :)...
Takie "male" nie dopatrzenie sie wdarlo do tego odcinka moim zdaniem,i w 4 poprzednich sezonach kilka mniejszych lub wiekszych wpadek by sie znalazlo,oczywscie latwiej bedzie pewnie bronic scenarzystow,bo to w koncu Dex perfekcjonista,ale jednak cos tu przeoczyli jak na moje oko,co nie zmienia faktu,ze serial jest git ,a ten odcinek byl bardzo dobry.:)
..ok porypaly mi sie naziwksa cole'a z chasem...ale drzwi dalej zostaly wywarzone/uszkodzone z przejscia pomiedzy ich pokojami...co nawet stawia Dex'a teoretycznie w jeszcze gorszej sytuacji.
Te drzwi też mi chodziły po głowie, tam wcześniej jeszcze sprzątaczka chodziła, mogłaby usłyszeć jak wpada ochroniarz i wyłamuje pół futryny :P
No ale to jest film. Mimo wszystko mogli pokazać ujęcie zaraz po uśpieniu ochroniarza przez Dextera jak chociażby Lumen zamyka te drzwi czy coś.
Wydaje mi się, że tam nie było dwoje drzwi tylko korytarz i pomieszczenie gdzie go zabili .
Wcześniej gdy z "zakupami" lumen i Dex wchodzą do pokoju hotelu wyraźnie widać iż nie było 2 drzwi dzielących później ofoliowany pokój, a drzwi wyjściowe.
Pomiędzy pokojami było dwoje drzwi. Jedne od strony Cole'a, które wcześniej Dexter zostawił otwarte - tych Cole nie musiał wyważać (zresztą przez dwoje drzwi miałby problem). Drugie wyważył, lekko roztrzaskał, ale zniszczeń nikt nie odkryje póki nie wejdzie do pokoju Dex'a. Tamte po prostu zamknięto.
jestes pewny?...ja bym powiedzial,ze tylko jedne,te ktore dexter wczesniej naoliwil,wiec tak jak z pokoju dex'a tak i z cola bylyby widoczne uszkodzenia.
Tak, jestem pewny, że to nie były pojedyńcze drzwi. Swoje otworzył, wywalił tylko drzwi do pokoju Dextera. Wystarczyło, że potem Dexter zamknął drzwi do pokoju ochroniarza... i koniec.
A mnie się rzuciła "wpadka" przy stłuczce. Gdy Luman stukneła policjanta-pijaczynę. Pierwszy rzut kamery pokazuje, że niebieskie autko jest całe. Dopiero na zbliżeniu widać dziurę, a jest ona na tyle duża, że w pierwszym ujęciu powinna byc dobrze widoczna...
Właśnie o to chodzi, że nie jest duża. A w pierwszym ujęciu samochód jest sfilmowany pod takim kątem, że faktycznie wydaje się że dziury nie ma.
Screeny z tej sceny, na pierwszym strzałki wskazują gdzie jest dziura:
http://img181.imageshack.us/img181/8194/dexs05e083.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/8979/dexs05e084.jpg
Jedynym błędem jest to, że w drugim ujęciu samochód Lumen jest bliżej samochodu Liddy'ego niż w pierwszym ujęciu.
Forest128 dobrze mówi, teraz dopiero zauważyłem, że zostały wyłamane drzwi dzielące pokoje w hotelu a nie wejściowe od korytarza które chwilę wcześniej Lumen zamknęła . Jedynie Cole, który wrócił by z wykładu i wszedł do swojego pokoju mógł by zauważyć uszkodzone drzwi dzielące pokoje.
Zgadza się. Cole wszedł do swojego pokoju i wyważył drzwi pomiędzy pokojami, a NIE drzwi wejściowe od strony korytarza z pokoju Dex'a i Lumen . Przecież on nie wiedział, że one są otwarte, więc to naturalne, że je rozwalił.
Tutaj macie screeny. Drzwi od strony korytarza to te, na których jest powieszone coś w ramce, pewnie specjalnie twórcy serialu powiesili coś na drzwiach, żeby się wyróżniały. Na pierwszym screenie Lumen opiera się o drzwi dzielące pokoje, potem wstaje, żeby ponownie zadzwonić do Dex'a i wtedy wpada Cole.
http://img337.imageshack.us/img337/1842/dexs05e081.jpg
http://img210.imageshack.us/img210/6434/dexs05e082.jpg
nie nie...ja wiem,ze nie wywalil drzwi wejsciowych...juz w poscie napisalem,ze chodzi o drzwi pomiedzy pokojami dex'a o cole'a...ztym,ze bylem pewien,ze tam nie ma podwojnych drzwi...no jak sa to faktycznie moze byc to inna sprawa...ale tacy technicy jacy pracuja w serialu CSI z pewnosci by sie tego dopatrzyli.obczailiby ze ktos specjalnie naoliwil drzwi od strony cole'a,a te od dex'a sa wywalone i gotowa teoria,ze cole'a nie zniknal sam z siebie :)
Nie, nie mógłby... z prostego powodu - drzwi były podwójne; coraz częściej mam wrażenie, że duża część osób wyłącza mózg w czasie oglądania filmów... a to dość smutne.
No właśnie. Kto mi powie jakim cudem Liddy zrobił te zdjęcia? Nie dość, że zawsze mi się wydawało, że Dexter odpływa kilkanaście kilometrów od brzegu, aby być poza zasięgiem wzroku, to jeszcze zdjęcia są dość oświetlone jak na późną noc na środku oceanu...
Twórcy mogli się już bardziej postarać i pokazać, że zdjęcia są robione np. w noktowizji.
^^mial taka lufe(obiektyw) w tym aparacie,ze zapewne mial co najmniej tryb nocny wlaczony(tudziez noktowizje)...i spokojnie na odleglosc do 1-2km mogl pyknac fotke...ztym,ze takiego aparatu nie kupilby za 500$...widac dexter znalazl cieple prady blisko brzegu
Najwidoczniej zwłoki wrzucali niedaleko brzegu zreszta takim bydlackim teleobiektywem to nie ma porblemu ze zrobieniem zdjęć na duża odległość ,A swoja drogą dexter teraz jest spalony ;] .
zdjęcia są wyraźnie robione gdy dex jest w przystani i pakuje zwłoki na pokład. wy to oglądacie jednym okiem czy jak?
Liddy zrobił 40 zdjęć. Pierwsze fotki są owszem z momentu gdy Dex i Lu pakują walizki na pokład, ale ostatnie zdjęcie jest tuż po tym, gdy Lumen wrzuciła worek do wody. Screeny zawsze rozwieją wszelkie wątpliwości :)
http://img573.imageshack.us/img573/74/ego01.jpg
http://img241.imageshack.us/img241/8868/ego03.jpg
http://img600.imageshack.us/img600/7382/ego04.jpg
http://img690.imageshack.us/img690/5893/ego37.jpg
Niestety screeny pokazują coś co jest błędem. Znacznik czasowy. Pierwsze zdjęcie 21:18:49 ; 37 zdjęcie 21:19:21 Zapakowali walizki na pokład, odpłynęli od brzegu wyjęli worki z walizek , wyrzucili worki za burtę i to wszystko w ciągu 32 sekund? Taaaa....
nie no do takich detali to nie ma się co czepiać czy to 32 sekundy czy 1 minuta i 32.
A drzwi między pokojami były podwójne.
czegoś tu dalej nie rozumiem już pomijając te sekundy, w 9 odcinku Liddy tłumaczy, że wnosili walizki a jak wrócili to już tych walizek nie było, jednak screen ostatni pokazuje, że robił wtedy zdjęcie a teraz brzmi to tak jakby tylko czekał na nich w porcie
zdjęcie wygląda jak by je zrobił w chwili gdy sa na morzu ale jak sie okazało a co ja wiedziałęm od początku, zdjęcia zrobił tylko w porcie gdy ładują walizki. na prawde dexter to nie CSI ze aparatem zrobisz zdjęcie z 10 km i jeszcze je przybliżysz i wyostrzysz tak ze przeczytasz napis na metce swetra Luman. LITOŚCI!
oj chyb nie wdzieliście jego obiektywu. Jeden z większych jaki widziałem miał on tam.
http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=1G1GGLQ_PLPL246&=&q=obiektywy+do +lustrzanek&btnG=Szukaj+w+Google&aq=f&oq=#q=Nikon+AF+300/4&hl=pl&rlz=1G1GGLQ_PLP L246&prmd=iv&source=lnt&tbs=lr:lang_1pl&lr=lang_pl&sa=X&ei=eZLsTJ7vLI-SOqT65JYB& ved=0CAcQpwU&fp=92a28cc6f097c603
tutaj nawet jest mniejszy o połowę, a zasięg nie zły.
Ogromny obiektyw - da rade zrobić takie fotki :P Więc nie dopatrujcie się tu błędu. / A co z tymi drzwiami? One łączyły pokój Cole'a i Dex'a? dobrze rozumuje?:P
butterfly24
bo czekał na nich w porcie, montaż podpowiada że fotki zrobił gdy byli na morzu, ale w tej scenie widać tylko że on przegląda zdjęcia zapisane w pamięci aparatu, to nic innego jak suspens w czystej postaci, praktycznie w każdym odcinku każdego sezonu mam takie sekwencje, naturalne że twórcy starają się odwrócić naszą uwagę na różne sposoby po to tylko aby później powiedzieć nam że się myliliśmy, tak jak robią to zręczni iluzjoniści :) [pozdrowienia dla Bolka, trik z płonącym portfelem jest mega :D]