PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 203696
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Obejrzałem wszystkie sezony i naprawdę śmiało można powiedzieć że jest to jeden z lepszy seriali. Pierwsze
sezony wymiatają Motyw z lodowym mordercą czy poszukiwaniem Rzeźnika z zatoki, śmierć Douxa naprawdę
robi wrażenie. Później poziom lekko spada ale nie można zbyt mocno się doczepić bo następnie dostajemy
Potrójnego i Apokaliptycznych co z powrotem kieruje cały serial na dobry tor. Dochodzimy jednak do tytułowego
,,ale'' Jedyne co mi się nie podobało to zakończenie i to nie dla tego że nie było happy endu bo na niego w
Dexterze nie można było liczyć. Mianowicie od odcinka w którym Deep mówi że gdyby miała umierać jak Kamila
( archiwistka umierająca powoli na raka nie mogąca wstać z łóżka, prosi Dexa o pomoc w odejściu) i prosi brata
żeby w takim wypadku ją dobił, każdy średnio inteligentny widz zaczyna czekać na właśnie taką śmierć Deep i
właśnie to dostajemy w finale. Depp mówi Quinnowi że go kocha w szpitalu po postrzale i jedyne co staje się
tajemnicą to to co się stanie z Dexterem po jej śmierci. Twórcy zapowiadali zaskakujący finał ale w mojej ocenie
taki on nie był, a najgorsze co mogli zrobić i zrobili to ostatnia scena pokazująca Dexa gdzieś tam w świecie
jako kierowce to było w mojej ocenie nie potrzebne. Myślę że jednak bardziej by mnie zaskoczyli dając Happy
end ponieważ tego porostu bym się nie spodziewała:) Cały serial obejrzałem dość szybko bo zaledwie w 2
tygodnie i może właśnie to sprawiło że dostrzegłem prawdopodobne zakończenie już w połowie całości. Jednak
ogólnie serial wymiata wiec oglądać:)

A tak poza tematem: Dexter jest dramatem i bardzo ponurym serialem jednak jest w nim mnóstwo podobnych
wątków co w komedii Chuck z Zaharym Levi który również mi się bardzo podobał. Tematyka zupełnie inna ale
mnóstwo podobnych a wręcz bliźniaczych wątków.

1 Hana grana w Dexe i Sara w Chucku granę są przez tą samą aktorka Yvonne Starchowski
2 Główni bohaterowie mają tajemnice skrywane przed całym światem a w szczególności przed siostrami czyli
Deep i Eli, tajemnica ta przynosi śmiertelne niebezpieczeństwo dla rodziny i znajomych
3 Obydwa rodzeństwa wychowują się od młodych Lat bez rodziców
4 Z powody owych tajemnic bohaterowie tracą kogoś z bliskich, Dexter oczywiście więcej osób na ale to w
końcu dramat jest:)
5 W obydwu serialach najciekawsze akcje toczą się pod nosem niewtajemniczonych a główni bohaterowie
cudem i sprytem unikają zdemaskowania.
6 Praca stanowi idealną przykrywkę i to właśnie tu najczęściej wszystko się rozkręca.
7 Bohaterowie obydwu seriali z czasem wtajemniczają z konieczności w swoje prawdziwe życie swoich
bliskich a ci zaczynają wszystko akceptować i w tym uczestniczyć
8 Koniec finałów w jednym i w drugim jest otwarty i tak samo niesatysfakcjonujący :)

Można tak jeszcze sporo rzeczy wymienić ale myślę że osoby które widziały obydwa seriale będą wiedziały o
co mi chodzi. To tak tylko tytułem ciekawostek:)

ocenił(a) serial na 10
michal936

Deb:)

ocenił(a) serial na 8
michal936

caly serial w 2 tyg mocno srednio 8 godz dziennie, ja obejrzalem w 2 miesiace i myslalem ze to szybko :)

andrzej219

tzn 1 sezon i pół drugiego obejrzalem juz wczesniej czyli to troszke mniej wychodzi dziennie. No i moze wyszlo troche wiecej niz dwa tygodnie pewnie blizej 3, napisalem tak bo rzeczywiscie ogladalem po kilka odcinkow dziennie i dosc szybko to poszlo