Dexter

2006 - 2013
8,2 207 tys. ocen
8,2 10 1 207049
7,2 21 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Dexter będzie dalej zabijał ?

Czy jednak Deb jest symboliczną i ostatnią osobą jaką zabił?

ocenił(a) serial na 8
Sathyriasiska

Będzie zabijał

Drzewa Niedźwiedzie i zwięrzęta leśne.

Rogs

skrzaty oraz gnomy no i wampiry

ocenił(a) serial na 9
Rogs

a tak na serio :P

Sathyriasiska

Ciezko powiedziec.. zakonczenie jest 'otwarte' i w sumie mozna znalezc dowody i na jedno, i na drugie, heh xd

ocenił(a) serial na 10
Sathyriasiska

Właśnie ta kwestia mnie najbardziej interesuje po skończeniu finału. Jego ostatnie spojrzenie sugerowało, że nadal będzie zabijać, tak mi się przynajmniej wydaje. Ale to by oznaczało, że chyba jedyną zmianą, jaka w nim przez ósmy sezon zaszła, jest to, że uznał, że ktoś taki jak on nie powinien się zbliżać emocjonalnie do żadnego człowieka...

ocenił(a) serial na 8
Sheilad

Będzie zabijał.

Oczywiście, zakończenie jest otwarte i każdy może interpretować je na swój sposób, ale dla mnie, nie po to przez ostatnie odcinki twórcy starali się przybliżyć myśl, że nie da się oszukać natury. Zresztą, sam tytuł ostatniego odcinka jest wymowny. Dexter już myślał, że uda mu się wieść normalne życie, a tu nici, przeszłość uderzyła w niego z ogromną siłą.

No i spojrzenie na koniec, które może sugerować, że psychopata cały czas w bohaterze siedzi.

ocenił(a) serial na 9
fatmandee

No tak, jest w sumie 50/50 jak to wyglądało dalej, ale ta opcja wydaje się bardziej prawdopodobna...z tym, że teraz ma trochę utrudnione zadanie. No bo gdy pracował w Miami Metro, miał dostęp do wszystkiego - informacji, bazy danych, DNA, laboratorium, mógł sprawdzić wszystko i wszystkich, upewnić się, że zabije właściwą osobę (zgodnie z kodeksem). Po odejściu z MM i upozorowaniu własnej śmierci raczej będzie to mega trudne...no bo jak znajdzie potencjalne ofiary? Jak upewni się, że faktycznie są winne?...

ocenił(a) serial na 10
Sathyriasiska

Akurat "upewnial sie" zazwyczaj na wlasna reke

ocenił(a) serial na 7
fatmandee

A moim zdaniem nie będzie... Pożegnał się z potworami, nawet Saxona zabił z zemsty, pełen emocji a nie tak jak przeważnie zabijał. Co do Debry to jej pochówek miał dla mnie z punktu widzenia dextera mega sens aczkolwiek była to najbardziej egoistyczna rzecz jaką zrobił w życiu i to się twórcom nie udało :)

Sathyriasiska

bez znaczenia. Sens ostatniej sceny jest jeden - skazał się na samotność, dla obony ukochanych osób i jest to najgorsza forma samoukarania się.

ocenił(a) serial na 9
mecenas17

Dokładnie tak samo myślę - ukarał się totalnym odseparowaniem, a gdyby wrócił do zabijania, miałby namiastkę dawnego życia. Tylko dlaczego tak karać dziecko? chociaż on pewnie miał wytłumaczenie, że go ratuje, ale tego się nie przewidzi. porzucając dziecko, potem wyrasta taki Saxon...
chyba, że... tak właśnie teraz o tym pomyślałem... może zakończenie jest jeszcze bardziej złożone... może on rzeczywiście umarł, a to wizja piekła dla niego...

ocenił(a) serial na 10
James_House

... Czyli tworcy osiagneli sukces ;) Moim zdaniem chcieli wywolac ostre dyskusje oraz naditerpretacje

ocenił(a) serial na 8
Sathyriasiska

Kogo niby, w Miami miał dostęp do bazy danych, tu chyba inf. musiałby czerpać od zwierząt leśnych. Nie będzie zabijać, przecież przestał, bo "kochał" :0

ocenił(a) serial na 9
Robert831231

będzie zabijał, ponieważ to, na co się "skazał", jest pełnym odzwierciedleniem tego co mówił o nim Harry - wyobcowany, niezdolny do uczuć, bez bliskich - bo naraża ich na samego siebie, co sam zresztą powiedział. wystarczy zastanowić się nad całością, a nie tylko ględzić o "marnym sezonie" i o "drwalu"

a Deb nie jest ostatnia, to pewne, ale symboliczną ofiarą na pewno - moim zdaniem to bardzo piękna i bolesna scena i też nie rozumiem narzekań. poza tym zauważcie kontrast: Deb - owinięta w białe prześcieradło, inne ofiary Dextera - czarne worki. to ostatni "hołd" dla niej i pokazanie, że była dobrym człowiekiem za którego się nie uważała (jej rozmowa z Quinnem w karetce)

ocenił(a) serial na 8
ladyironia

Ale kogo, kolegów drwali ? W małym mieście na pewno nie narażałby się na danie złapania zabijając swoich nowych znajomych.

Robert831231

zgadzam się, do pełni kary musi sobie odmówić tego hobby. wzrok w ostatniej sekundzie może być tylko sygnałem, że pociąg do zabijania w nim nie umarł, ale nie może już zabijać (nie ma jak, nie ma kogo + wie, że nie powinien) - moim zdaniem Deb była jego ostatnią "ofiarą".

ocenił(a) serial na 8
charliehale

Dokładnie Deb była ostatnią ofiarą, w sumie jedną z najlepszych scen tego sezonu była rozmowa Saxona z Dexterem kiedy powiedział mu że lub Miami, gdyż mają wykrywalność morderstw na poziomie 20 procent. Koledzy Dexa pewnie mieli tak 5 procent skuteczności. Więc w takich górskich kniejach nie ma jak zabijać, żeby się nie kapnęli iż nagle ludzie znikają.

użytkownik usunięty
Robert831231

Może zacznie zabijać niedźwiedzie, albo wilki(będzie krwawym kłusownikiem).

ocenił(a) serial na 8

Ale tyło te złe niedźwiedzie i złe wilki, coby dalej wg kodu było :0

ocenił(a) serial na 9
Sathyriasiska

Nie będzie zabijać! Przecież ten ostatni sezon był właśnie po to, żeby pokazać, że Dexter się zmienił, sama kwestia tego, że wspomniał, że całe życie starał się być taki jak inni ludzie, a teraz chciałby przestać pokazuje to, że już nawet nie może zabić innego człowieka, gdyż jest nie jest już socjopatą, a zwykłym- humanitarnym człowiekiem. Dexter z ostatniego odcinka to nawet w 10% nie jest Dexter z poprzednich sezonów. Dowodem nie do przebicia jest nie zabicie Saxona za pierwszą okazją, a zostawienie go Deb. NIE MA SZANS, ŻE MÓGŁBY ZABIJAĆ DALEJ.

ocenił(a) serial na 10
ChemicaLegia

Zgadzam się, gdyby siedział w nim morderczy instynkt Saxon wylądowałby już dawno w oceanie. Co nie zmienia faktu, że Dexter jest jednak inny od reszty ludzi, nawet jeśli nie ma już potrzeby zabijania to może w nim tkwić jakieś poczucie sprawiedliwości silnie związanej z kodeksem Harrego. Każda kanalia zasługuje na śmierć i nawet jeśli Dexowi już nie sprawia przyjemności zabijanie, niewykluczone, że wcale z tym nie skończy. Po prostu przepoczwarzy się w postać pokroju Punishera.

ChemicaLegia

"Dexter z ostatniego odcinka to nawet w 10% nie jest Dexter z poprzednich sezonów. Dowodem nie do przebicia jest nie zabicie Saxona za pierwszą okazją, a zostawienie go Deb."
W sumie, dla mnie, to chyba nie jest najgorsze samo w sobie - bylbym w stanie to przebolec.. ALE do jasnej ciasnej od razu przypomina mi sie 4-ty sezon, gdzie Dex zrobil dokladnie to samo: nie zabil Trojkowego kiedy MOGL to zrobic <sam sie o to pozniej obwinial> i RIta kipnela. Niekonsekwencja pod koniec serialu jest zdumiewajaca.

Sathyriasiska

Spotka Waltera White w lesie.

ocenił(a) serial na 9
Arg

:D

ocenił(a) serial na 10
Sathyriasiska

Hahaha

A tak na serio niepotrzebne są te wasze przemyślenia,gadacie tak jak ,,co by było gdyby,, ,ale właśnie nie będzie tego ,,gdyby,,-a może,sam już nie wiem co scenarzystom strzeli do łba,może będzie ten 9 sezon,albo film?Ale tak bez Debry to było drętwo trochu

linkin14

Zawsze może zastąpić Harrego na miejscu ducha podręcznego do konwersacji.

"Dex ty po...wieńcu, po ch...j mnie wrzuciłeś rekinom na pożarcie?"
"Odje...ało ci? Nie zetniesz tego drzewa taką małą piłą."
"K...wa, uważaj, za tobą jest pier...lony niedźwiedź."

ocenił(a) serial na 8
linkin14

Nic już nie będzie. To definitywny koniec.