Witam wszystkich użytkowników i ich Mrocznych Pasażerów. ;))
Przybywam do Was z zapytaniem, otóż... Zbliża się maturka, niestety. Temat, jaki wybrałem, to "Przedstaw rolę maski w życiu wybranych bohaterów literackich."
I jak myślicie, czy do tego tematu nadaje się właśnie Dexter? ;>
To chyba pytanie retoryczne. Jasne że tak za dnia przykładny obywatel (praca, dom, rodzina), a nocą zabójca.
moim zdaniem nadaje sie.tylko musisz sie postarac,bo temat dexter to ocean.oczywiscie zycze powodzenia
Zaczerpnąłem opinii znajomej, która ma teraz praktyki z języka polskiego. Twierdzi, że i tak i nie. Tak, jak z resztą myślałem. Temat jest nie bardzo uszczegółowiony i motam się, bo nie wiadomo do końca czy chodzi o maskę jako przedmiot, czy maskę pod jaką kryje się człowiek, czyli bez wątpienia Dex.
Wybrałaś temat, więc to od ciebie zależy jak go zinterpretujesz, moim zdaniem chodzi jednak o maskę, za którą kryją się główni bohaterowie. W temacie jest jednak wyraźnie napisane "bohaterów literackich" więc niestety nie powinnaś powoływać się na bohatera serialu(mimo że jest bardzo ciekawym obiektem w tym temacie)
przepraszam, właśnie doczytałam że serial bazuje na na książce, więc zostało ci przeczytać książkę i upewnić się czy pasuje ona do tematu
moze najpierw przedstaw ksiazke nauczycielce, czy ją zaakceptuje (tak na wszelki wypadek, bo wiesz, moze macie wybierac sposrod lektur szkolnych, a nie dowolnych ksiazek). Tematyka bedzie kontrowersyjna, bo o seryjnym mordercy, nie kazdy nauczyciel bedzie przychylny temu co wybrales, wiec upewnij sie, czy mozesz (teoria nie zawsze idzie w parze z praktyka). Co do samego sedna pytania, postac Dextera nadawalaby sie do tematu, i nie sadze, zeby to byl temat - rzeka. Sa tematy o wiele obszerniejsze ;) Rola maski - w tym wypadku nie bycie seryjnym morderca jest maska, a granie roli przyjaciela, kumpla, brata, meza i ojca. Chociaz w byciu morderca Dexter tez przybiera pewna maske - Kodeks. Wszystko po to, aby "nie dac sie zlapac" i wtopic w spoleczenstwo. Powodzenia na maturze :)
Trochę za późno się za to zabrałem, bo z zapaleniem ucha siedzę w domu i nie bardzo będę miał jak to skonsultować z nauczycielką, ale to mniejsza o to.
Książki Dexterka oczywiście już wszystkie cztery przeczytałem i pasują one idealnie. Zdaję sobie również sprawę, że chodzi o maskę człowieka, czyli o to, jaki jest w danym otoczeniu, jak potrafi się do niego dostosować. Na wybór zostało mi już niewiele czasu i z każdą chwilą coraz bardziej odchodzi mi chęć wybrania tego tematu...
Za powodzenie matury nie dziękuję. ;]