Składniki:
Szyjka, 1 skrzydło i podroby z kaczki,
1 szklanka kaczej krwi,
1,5 łyżki mąki,
2 marchwie,
2 pietruszki,
kawałek selera,
połowa pora,
2-3 liście laurowe,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
4-5 śliwek suszonych lub kilka plasterków suszonych jabłek,
2-3 łyżki octu,
1-2 łyżki cukru,
majeranek, sól, pieprz.
Mięso i podroby zagotować w 3 litrach wody. Włożyć dużą włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Dołożyć suszone śliwki lub jabłka. Gotować do miękkości mięsa.
Odlać ok. 1 litra wywaru w mniejszy garnek, wlać do tego 1–2 łyżki octu. Do 1 szklanki zakwaszonej krwi kaczej wsypać ok. 1,5 łyżki mąki, rozprowadzić. Wlewać do tego wywaru w mniejszym garnku ciągle mieszając i doprowadzić do wrzenia. Następnie zagotowany wywar przelewać wolno do pozostałego w większym garnku wywaru. Dosypać 1-2 łyżki cukru, majeranek, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku (odrobina octu, cukru, soli wg uznania).
Składniki
ilość porcji : 8
125 g (2/3 szkl.) niegotowanego białego ryżu
315 ml (1,5 szkl.) wody
1 duża główka kapusty
2 łyżki masła
1 cebula, drobno posiekana
700 g kurczaka zmielonego
2 jajka
4 ząbki wyciśniętego czosnku
1 szczypta soli i czarnego pieprzu mielonego do smaku
1 szczypta suchego majeranku
450 g sosu pomidorowego
Nagrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
Doprowadzić ryż i wodę do wrzenia w garnku na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić, aż ryż zmięknie, a woda zostanie wchłonięta, od 20 do 25 minut. Pozostawić ryż, żeby trochę ostygł.
W międzyczasie doprowadzić duży garnek wody do wrzenia. Usunąć środek kapusty i włożyć kapustę do wrzącej wody. Usunąć liście zewnętrzne, kiedy zmiękną. Odłożyć liście na bok.
Podgrzać masło w patelni na średnim ogniu. Gotować mieszając, aż cebula zmięknie i będzie przeźroczysta, około 5 minut. Wymieszać w misce ugotowaną cebulę, kurczaka, ugotowany ryż, jajka, czosnek, sól, pieprz i majeranek.
Nałożyć około 1/4 szklanki mieszaniny mięsa na środek każdego liścia kapusty. Zrolować liść i zawinąć końce, żeby zakryć farsz, jak kopertę Zabepieczyć każdą roladę wykałaczką w razie potrzeby. Włożyć gołąbki do przygotowanego naczynia. Polać sosem pomidorowym.
Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku aż mięso w gołąbkach przestanie być różowe, od 45 do 60 minut. Wskazówka termometru włożonego w środek gołąbków powinna pokazywać 70°C.