PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 203087
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Nowy serial

ocenił(a) serial na 10

Miłośnicy Dextera (czyli ludzie z dobrym gustem) - nie słyszeliście o jakimś nowym serialu na który warto by poświęcić czas (poza Masakrującym Morderców Mister Morganem, Prison Break, Lost i Family Guy, bo to wg mnie ścisła czołówka).

ocenił(a) serial na 10
Miszczu_4

Ja polecam Supernatural, może nie taki nowy, ale bardzoooo fajny :D po za tym zacząłem oglądać Kyle XY, ale uznałem że to nie dla mnie i poprzestałem na 1 sezonie. Niektórzy jednak uważają te serial za wspaniały, dlatego o nim tutaj napisałem :D

MasterKard

"Damages" (pilot miał przed dwoma dniami premierę) zapowiada się interesująco... Ale nie wiem kiedy trafi do internetu ;)

ocenił(a) serial na 10
Albertino

a możesz napisac o czym jest ten Dameges ?? myśle nad ściagnięciem ale nie znalazłem jeszcze zadnego opisu o czym to jest

ocenił(a) serial na 9
Miszczu_4

polecam Bones, Weeds, Traveler i może Day Break.

ocenił(a) serial na 10
oliina

OOO znajomi mi mówią jeszcze że fajne jest jakieś Meadownlands (nie wiem czy dobrze napisalem). Ja sam nie mialem okazji jeszcze wyprobowac...

Miszczu_4

Dexter to serial z świetnym scenariuszem, jeszcze lepszy ma serial prawniczy 'Boston Legal'. Genialne aktorstwo, genialne sprawy i genialne poczucie humoru. Posłuchaj recenzji na www.celuloid.com ;)

ocenił(a) serial na 10
picek

Ktoś wspomniał wcześniej o Kyle XY. Oczywiście ani Dexterowi ani Zagubionym nie dorównuje do pięt jednak na wakacje serial w sam raz.
Jest jeszcze "Traveler" który mi osobiście przypomina trochę 2 sezon Prison Break. Na pewno nie jest jednak serialem z górnej półki i raczej wielkiej kariery nie zrobi.
Polecam też nowy angielski serial Jekyll. Jest trochę dziwny ale warto go obejrzeć dla gry aktorskiej głównego bohatera.

ocenił(a) serial na 10
Abruzzi

Ano się właśnie zastanawiałem nad ściągnięciem Jekylla, chciałem sobie info na FilmWebie znaleźć informacje, ale ciężko będzie ponieważ w serwisie jest ogrom filmów które mają w tytule Jekyll :P

Po za tym każdy odcinek w AVI zajmuje prawie 700 MB czyli jak film pełnometrażowy co mnie lekko zniechęciło (chyba poszukam wersji RMVB :D)

ocenił(a) serial na 10
MasterKard

Sprawdzałem, na filmwebie na razie nie ma opisu tego serialu. W sieci znalazłem tylko to

"Świeżutki serial produkcji BBC. Premierowy odcinek wyemitowany został 16 czerwca 2007. James Nesbitt w roli osławionego Doktora Jekylla, który toczy bój ze swoim mrocznym alter-ego Mr. Hyde'em. Światowej sławy powieść została opowiedziana w dostosowaniu do czasów współczesnych. Doktor używa sztuczek najwyższej technologii, by zahamować swoją drugą połowę i ochronić żonę z dziećmi, kiedy tajemnicza organizacja próbuje wykorzystać "dolegliwość" Doktora do własnych celów"

Ja oglądam Jekylla właśnie w wersji rmvb (wpisz w Google rmvboard)
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
Abruzzi

Abruzzi jaką jest jakość tych odcinków? Bo taka radykalna zmiana z 700 MB (.avi) do 161 (.rm) mogła trochę źle na jakość obrazu...

ocenił(a) serial na 10
MasterKard

700 mb ??? To co to za wersję znalazłeś ? Serial trwa 50 min i normalnie powinien zajmować jakieś 400-450 mb.
Wersja rmvb jest całkiem dobra, nie mam porównania z wersją avi ale myślę że nie będziesz zawiedziony jakością.

ocenił(a) serial na 10
Abruzzi

700, kumpel mi podeslal linki i było ich 7. Jak sprawdzałem czy pliki dzialaja to mi pisalo ze kazdy ma 100 MB (ostatni chyba 80, czy 90)

ocenił(a) serial na 10
Abruzzi

ejj ja mam ogromny problem :-( ściągnąłem sobie Jekylla i nie mam do niego napisów. Udało mi się znaleźć tylko do 3 pierwszych epizodów. Jeżeli ktoś widział suby do tego serialu niech da mi znać!! Serial świetny polcam wszystkim :-)

Mówię od azu że przeszukałem Hatak, Napisy24 i Napisy.Info

Miszczu_4

zdecydowanie Bones! bardzo mi sie spodobal humor w tym serialu, troche przypominajacy humor Dextera, ale w wiekszej ilosci
a caly serial przypominajacy schematem CSI

ocenił(a) serial na 8
Miszczu_4

Po pierwsze 'Firefly'! Co dziwne, jest to coś całkowicie innego niż 'Dexter' (przygodowe SF, ale fajne). 'Jekyll' jest ok, 'Traveler' też da się obejrzeć bez bólu zębów. No i jest jeszcze kapitalny serial 'Jericho', niestety aby go docenić trzeba obejrzeć w całości (22 odc.) co z początku może być lekko denerwujące (dłużyzny przez pierwszą połowę sezonu).

Miszczu_4

zalezy w jakim klimacie rzeczy szukasz.. dobre seriale ? podam tylko nazwy, poszukaj na filmwebie wiecej info.. lista scisle subiektywna :)

.neon genesis evangelion
.carnivale
.rome
.dexter ;)
.serial experiment lain (se lain)
.ghost in the shell (sac, sac2 i filmy dlugometrazowe)
.wonder years, the (yeah, klasyka ;) wlasnie ogladam, pelne walory odzywcze, nic nie stracilo na wartosci przez te lata)
.simpsons
.futurama
.24 (powiedzmy li tylko sezon 1,2,3.. bo potem robi sie telenowela ;) aha-- i nie kazdemu taki rodzaj rozrywki pasi.. sceny naciagane by utrzymac tempo akcji-- mi to nie przeszkadza (patrz prison brejk), ale niektorzy takiego czegos nie lubia.. poza tym scenarzysci odwalili kawal dobrej roboty i realia komputerowe (informatycy w 24 pracuja w jakims zmodyfikowanym czyms a'la delphi, yeah)) sa calkiem ladnie odzwierciedlone..
.south park
.american dad (ludzie co lubia family guya lubia i to, mnie tak srednio lezy, ale ujdzie)
.mousou dairinin AKA Paranoia Agent
.my name is earl

::poza tym polecam przejrzec moje ulubione filmy --wrzucam tam tylko ciekawe, ambitne rzeczy ktore raczej kazdemu (w miare inteligientkiemu) widzowi powinny spasic... przynajmniej takie jest zamierzenie ;) tyle ode mnie, enjoy ;)

ps wiem ze mialy byc tylko same seriale (i to nowe), a ja tu jeszcze zmieszalem anime i takie tam..

a jeszcze mi sie przypomnialo:
.robin of sherwood (dla niektorych kvlt,dla mnie bdb)
.twin peaks (wymiot, klasyka, cholernie dobra kawa ;))

*wymiot --od wymiata

ocenił(a) serial na 10
Luki667

Dla mnie w serialu najważniejsi są bohaterowie i takiego serialu szukam - bez intrygujących postaci żadna akcja mnie nie porwie (w PB był Abruzzi, a potem Kellerman i Mahone, w "Loście" Locke i Ben, a w Dexterze taki jeden koleś, który lubi kroić morderców). Po "Dexterze" jakoś trudniej przestawić mi się na te bardziej konwencjonalne seriale sensacyjne, podobnie jak po rozbijających konwencję książkach Jamesa Ellroya trudno mi ekscytować się starymi klasykami kryminału. Zastanawiam się nad serialem "Oz" - czy któryś z miłośników Dextera już o oglądał a jeśli tak to jakie wrażenia?

Miszczu_4

to wszystkie moje powyzsze typy pasuja.. tako samo moje filmy w ulubionych.. pozdrawiam & polecam, czirs

ocenił(a) serial na 10
Luki667

Ja wczoraj zacząłem oglądać "Sleeper Cell". Całkiem dobry klimat.

Serial ukazuje dwa oblicza Islamu. Z jednej strony dobrzy wierzący, z drugiej terroryści atakujący "niewiernych".

MasterKard

również polecam Sleeper Cella. Pokazuje wojnę z terrorystami od wewnątrz. Fajny klimat i ciekawe postacie
Dodatkowo 24 godziny (koniecznie) - świetny serial mimo nieco słabszego 6-ego sezonu
The Shield - również świetny serial. O gliniarzach, którzy nie są tak święci, jak powinni być :)

ocenił(a) serial na 9
lap_ponton

Tak sobie czytam i aż się dziwię, że nikt nie wymienił House Md !!! Jeśli za najważniejsze uważasz postaci i lubisz czarne poczucie humoru to nie ma lepszego serialu (śmiała teza- może przesadzona odrobinkę ;))!
Akcja serialu rozgrywa się w szpitalu, ale nie jest to coś w stylu "Na dobre i na złe" czy "Ostrego dyżuru". Warto zajrzeć na info w filmweb.
Z innych seriali mogę jeszcze polecić "Carnivale" (który był wymieniony u góry). Świetny klimat choć momentami ciągnie się jak flaki z olejem ;)
I tak Dexter rulez ;D Widziałem już dwa odcinki z drugiego sezonu i 3mają poziom! Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 8
Miszczu_4

http://www.filmweb.pl/topic/669234/SEZON+2007+08.html

ocenił(a) serial na 10
Miszczu_4

Firefly. Tylko jeden sezon, ale serial prze wypas. I polecam jeszcze Rzym.

ocenił(a) serial na 10
StaryMorusiaty

a możesz napisac o czym jest ten Dameges ?? myśle nad ściagnięciem ale nie znalazłem jeszcze zadnego opisu o czym to jest

spider0

Ja jutro oglądnę pierwszy odcinek "Damages" to się z wami podzielę wrażeniami :D

ocenił(a) serial na 8
Albertino

"Bardzo dobra i poważana prawniczka, Patty Hughes, podejmuje się trudnych spraw w Nowym Jorku." - nie zbyt fascynujący opis... a krótki przede wszystkim, ale tutaj znajdziecie nieco więcej ;)
http://film.wp.pl/idGallery,2177,idPhoto,102376,galeria.html

a tak nawiasem mówiąc, Battlestar Galactica'e nie pobije żaden serial xD
może z opisu nie wydaje się być niczym rewelacyjnym, ale zapewniam Was że nie jest to serial w stylu Startrek (czy jakkolwiek sie to pisze :D)czy innych gwiezdnych wojen ;> nie jedną osobę wkręciłam w BSG,i każda z nich była pod wrażeniem, choć na początku byli sceptycznie nastawieni ;> coś niesamowitego po prostu ;) gdyby kogoś to zainteresowało - nie ściągajcie wersji z lektorem bo to psuje całą zabawę ;)
no i Rzym, ktoś wyżej wspomniał już o tym serialu, również uważam że jest świetny! momentami się zastanawiałam czy nawet nie jest lepszy od BSG, i dalej ciężko mi powiedzieć ;)

Kropka_3

Ja oglądałem ten pierwszy długi odcinek "Battlestar..." i nic interesującego w mojej opinii....

Albertino

Z kolei jeśli chodzi o "Damages" to czytałem opinie na zagranicznych stronach i zapowiada nam się nowy killer wśród seriali ;) Ja sam oglądne już chyba dzisiaj, ewentualnie jutro rano, to się przekonam.

ocenił(a) serial na 10
Miszczu_4

Nowym, fajnym serialem jest Black Donnellys, cos w stylu Rodziny Soprano. Przypadł mi do gustu. Polecam

ocenił(a) serial na 10
Raven_33

Oglądałem pierwsze epizody The Black Donnelllys, ale potem emisje przerwano i jakoś skończyłem z tym serialem...

ocenił(a) serial na 10
Miszczu_4

to ja jeszcze dorzucę "Over There"
Woja w Iraku (obecna) pokazana w wyważony sposób. Amerykańscy żołnierze to tutaj nie jacyś super-patetyczni-niezniszczalni-bohaterowie. Boją się, wariują, zabijają cywili, wjeżdżają na miny, a do zlikwidowania dwóch typów z kałachami wzywają wsparcie lotnicze.

ocenił(a) serial na 7
lynxrych

Abruzzi cholerniku ;D zmieniaj swoją recenzję..

ocenił(a) serial na 10
era

Napiszę po drugim sezonie stary :-) Jestem po 2 odcinkach i na razie serial wymiata. Jeżeli chodzi ci o to co napisałem o aktorze odtwarzającym postać Dexa to zdania nie zmienie - cały czas w mojej opinii mogli dać jakiegoś aktora o bardziej niepokojącej facjacie np. tego kolesia
http://www.filmweb.pl/Cillian+Murphy,galeria,PersonGaleria,id=84517

Ten Dexter w roli Halla cały czas przypomina mi ukrywającego swoją orientacje homoseksualistę. Ale do jego gry aktorskiej nie mam zastrzeżeń, koleś daje radę choć bardziej cenie sobie np. rolę Doaeksa i Angela Batisty
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 7
Abruzzi

Ale nie sądzisz, że koleś o takiej facjacie jak ten wyżej wymieniony, byłby zbyt przewidywalny?
Z tym homoseksualizmem to może przez Six Feet Under...
Dla mnie Hall jest genialny. Jeżeli by dać wszystkich z obsady i zadać pytanie kto jest seryjnym mordercą, Michael na tej liście byłby ostatni, a taki Cillian Murphy, jednym z pierwszych.
Z resztą jego narracja i ten czarny humor.. ahh mistrzostwo.

Miszczu_4

nie wiem czy była juz tutaj o tym mowa ale świetnym serialem jest "the shield" na ktorego siodmy sezon z niecierpliwośćą czekam.

simonjestcool

Moim zdaniem Michael C. Hall jest lepszym aktorem od Cilliana Murphy, który by się zresztą do tej roli nie nadawał, bo on wygląda na psychola, a zamysł jest taki, by główny bohater był sympatyczny i wzbudzał raczej ciepłe emocje, co ma dawać kontrast do tego czym się zajmuje... Nieważne...

Obejrzałem wreszcie pilota "Damages" (już kiedyś obiecałem, że się podziele wrażeniami):
http://www.filmweb.pl/topic/703201/%C5%9Awietny+pilot%21.html

ocenił(a) serial na 7
Albertino

Ja ostatnio obejrzałem parę odcinków tego serialu --> http://www.filmweb.pl/Eureka+2006+o+filmie,Film,id=339555

Muszę przyznać, że całkiem fajny, choć daleko mu do moich ulubionych.

ocenił(a) serial na 10
opoz

z seriali to chyba o podobnej dexterowej tematyce ze swieczka szukac, a z koleji na duzym ekranie mozna bylo ogladac Mr.Brooksa ktory troche podchodzi pod Dextera wiec jak najbardziej wart obejrzenia :))

A Eureka przyjemny serial lekko sie oglada :} Ja z kolei polecam The Black Donnellys i calkiem fajnie zapowiada sie nowy Californication :] pozdro.

Miszczu_4

Moje seriale:

Rome - Najlepszy, bezkonkurencyjny. Żądza, przemoc, nienawiść, walka o władzę w najlepszym wydaniu. Bez porównania z tym megabadziewiem "Cesarstwo", które puścili w naszej TV.

Deadwood - Trochę dziwny serial, ale mnie bardzo się podoba. Świetne dialogi, przedziwnie poplątane(lecz niegłupie) relacje pomiędzy bohaterami. Ma mniej więcej tyle samo zwolenników co przeciwników. Serial jest bardzo realistyczny(czasami aż do bólu), co dla mnie jest olbrzymią zaletą ale niektórzy wołają: NUDA. Mnie osobiście trochę przypomina Rome.

Boston Legal - Mniej więcej to samo co Ally McBeal czyli praca bostońskich prawników ukazana ze sporym przymrużeniem oka. Serial jest jednak dużo mądrzejszy i nie tak infantylny jak Ally McBeali. Paradoksalnie jest również o wiele zabawniejszy. Ten serial można wręcz traktowac jako komediowy.

The Tudors - Nie oglądałem, ale podobno z grubsza to samo Rome, więc już mi się podoba. Właśnie go downloaduje.

Entourage - Serial dla ludzi lubiących 'lekką' rozrywkę. Nie jest jednak wcale głupi. Świat hollywoodzkich gwiazdek i wielkiego showbiznesu ukazany formie mocnej, prześmiewczej autoironii.

Dirt - Moim zdaniem świetny serial, który jednak nie przypadł wszystkim do gustu. Opiszę go najprościej jak umiem: ten serial to połączenie Rome i Entourage. Świat hollywoodzkich gwiazdeczek w bardziej mrocznej wersji, zamiast walki o władzę - walka o sławę.

Studio 60 on the Sunset Strip - Mówią, że "rewelacyjny", ale ja widziałem tylko 3 odcinki. Dwa pierwsze były znakomite(w pełni wykorzystały pokłady leżące w swoją drogą zarąbistym pomyśle na serial), trzeci był jakoś tak dziwnie obyczajowy. Lepiej ocenię jak obejrzę więcej, ale w każdym razie wydaje się ciekawy.

Weeds - Nie oglądałem, ale podoba się wszystkim moi znajomym(przynajmniej tym niegłupim)

The Riches - Jak wyżej.

The Office - Niedawno go odkryłem i z miejsca się zakochałem. To serial komediowy i jedynie w takiej kategorii należy go traktować. Kręcony w paradokumentalnej formie przedstawia życie pracowników małego biura z szefem idiotą na karku, który sam siebie uważa za najlepszego szefa na świecie. Scenariusz przypomina Dilberta na żywo:) Dla ludzi lubiących się pośmiać lecz nie trawiących sitcomów będzie w sam raz.

Ciekawie zapowiadają się również: Chuck, Journeyman

Bardzo nie polecam serialu Jericho - straaasznie infantylny. Jeśli ktoś ma ochotę na serial obyczajowy polecam raczej Desperate Housewives - ja wolę.

ocenił(a) serial na 7
pink_power

Z tydzień temu skończyłem oglądać pierwszą(?) serię Jericho. Fakt, cudo to to nie jest, ale chyba z braku laku, jakoś mi się go (w miarę) dobrze oglądało. Takie 6.5/10 - z braku laku, jak mówiłem :)

ocenił(a) serial na 8
Miszczu_4

Dla fanów Dextera jest wg mnie idealną pozycją Burn Notice:

http://www.tv.com/burn-notice/show/69107/summary.html?om_act=convert&om_clk=show table&tag=show_table;title;4

http://www.filmweb.pl/Burn+Notice+2007+o+filmie,Film,id=372986

Wysoko oceniany serial ze świetną kreacją Jeffrey'a Donovan'a jako tajnego agenta, którego pracodawcy nagle porzucają w środku akcji w terenie i który próbuje dowiedzieć się z jakich powodów się to stało.
Filmy łączy słoneczny klimat Miami, muzyka, ciekawe kreacje aktorskie i bardzo dobre teksty.

Po trzech odcinkach oceniam na 8/10, czyli gorzej od "Dexter'a" :D

Miszczu_4

polecam TWIN PEAKS... klimat nieziemski.

JAro_4

woda jest mokra ?
cukier jest słodki ?
dexter jest mordercą ?

Miszczu_4

Moze nie tak nowy i moze widziales, ale Six Feet Under polecam zdecydowanie. Bije na glowe wszystko procz Twin Peaks ;)

ocenił(a) serial na 9
Zebro_2

a czy ktoś wie coś na temat soundtracku z 2 serii Dextera ?

dokładnie chodzi mi o:
w momencie gdy Dexter zachodzi do Lily i jadą samochodem po materiały dla niej, leci piosenka:

"it's a long way home and all i see is darkness liryc"

zna ktoś tą piosenke ??

ocenił(a) serial na 10
Fanek_2

Californication - nowy serial stacji Showtime z Davidem Duchovnym. Prawdziwa rewelacja