Witam, piszę pracę o odwołaniach intertekstualnych w tym serialu ? Może moglibyście podrzucić jakieś pomysły? Intertekstualność, to inaczej wykorzystywanie wątków, pomysłów, modeli, cz treści z innych tekstów kultury, książek, filmów czy innych seriali. Liczę na wsparcie ;)
Ojojoj;] Ciężko porównać postać Dextera do któregokolwiek z obecnych już modeli bohaterów. Jedynie komiksy przychodzą mi do głowy... Bohaterowie, którzy na własną rękę wymierzali sprawiedliwość, ale byli potępiani przez wszystkich... Batman?Spiderman?;]; Harry wychował Dextera tak aby stworzyć z niego maszynkę do krojenia ludzi, z Jasona Bourne'a także ukształtowano tak aby zabijał automatycznie, bez skrupułów, bez pytań... (tak było w filmie, nie czytałem książek Ludluma); Ghost Rider, jest upiornym... demonem? Karze winnych, choć sam świętoszkiem nie jest. Na końcu czwartego sezonu, zło (w postaci Trinity Killera)dopada jego rodzinę (Rita jest zamordowana) a w pierwszym sezonie jego przybrana siostra jest manipulowana przez rodzonego brata Dextera, te sytuacje przypominają mi trzecią część Ojca Chrzestnego, kiedy niewinna córka ginie zastrzelona, przez wrogów rodziny Corleone (choć sama była niewinna). W trzecim sezonie, przyjaciel Dextera, prokurator generalny, okazuje się niebezpiecznym typkiem, tak samo Harvey Dent w Batmanie (i znowu komiks...)zmienia się w Dwie Twarze...
I proponuję przejrzeć tytuły poszczególnych odcinków;] Są tam takie jak "It's alive" (Frankenstein) czy "the British Invasion" (wiadomo o co chodzi)