Serial świetny jest według mnie pod każdym względem.Ciekawy scenariusz przełożył się na wciągającą fabułę,która trzyma odpowiedni poziom już od pilotowego odcinka.Aktorstwo w serialu stoi na b wysokim poziomie sam nie wiem kto wypada lepiej czy Michael C Hall wcielający się w postać tytułowego Dextera,który na przemian potrafi być prostodusznym przyjacielskim Dexterem, by w następnej scenie zamienić się w morderczą bestię czy Jennifer Carpenter wcielająca się w Role Debry policjantki zarazem siostry Dextera.Na uwagę zasługuje oryginalna ścieżka dźwiękowa,i główny wątek muzyczny,pojawiający się min w czołówce,która również zasługuje na uznanie.Kolejnymi plusami serialu są również wyraziste postaci,dzięki temu,że cechy ich osobowości,problemy czy rozterki przez twórców zostały przedstawione W "Dexterze" możemy się z nimi lepiej zżyć i utożsamiać.Dialogi są dowcipne.Natomiast główny motyw przewodni mianowicie umoralnienie mordercy przypisanie mu ludzki cech oraz próba wytłumaczenia zbrodni,nadanie postaci mordercy pozytywnych cech charakteru jest swoiście oryginalnym,odważnym,a zarazem świetnym pomysłem,zasługującym na duże brawa