Potwierdzam!!!! Nawet na prizona już zacząłem inaczej patrzeć niż tylko zafascynowanym wzrokiem! Światem zaczynają rządzić seriale! A ten wbija się na 1 miejsce! Od razu powiem, że mogę się mylić bo niestety nie oglądałem jeszcze 24 hours. Czekam na powtórki w tv bo zbyt dużo do zassania. Pozdro.
Heh, rozumiem was. Może nie wszystkie wydają się słabsze, ale ich znaczna część :>
Okazuje się, że można zrobić profesjonalny serial i nie musi za tym stać HBO :D
"Okazuje się, że można zrobić profesjonalny serial i nie musi za tym stać HBO :D"
Choć mnóstwo aktorów i sporo z ekipy realizacyjnej to jednak z HBO się wywodzi: z SFU, z OZ... ;)
Tak, ten serial zdecydowanie się wyróżnia. Atmosferą, fabułą i - przede wszystkim! - głównym bohaterem. Bo właściwie nie można go opisać, zaklasyfikować tak jak resztę postaci w innych serialach - dobry, zły? Te pojęcia wydają zbyt banalne, nie pasujące do Dextera. Właściwie jaki on jest? Inny, zdecydowanie. Jestem dopiero po trzech odcinkach, może jego psychika stanie się dla mnie bardziej zrozumiała, ale na razie... Serial gorąco polecam! Dla przyszłych psychologów jak znalazł ;P
zgodze sie, ale nie do konca. nie kazdy inny serial wydaje mi sie slaby, a kilka mimo wszystko dalej wydaje mi sie lepszych. ale w swojej kategorii (tzn. thriller/sensacja) "Dexter" to absolutny #1.
Hmmm, w tym gatunku chyba nie ma lepszych, ale owszem, są seriale które lubię bardziej chyba (chyba bo to ciągle się zmienia). Chociażby "Sześć stóp pod ziemią" :) Ale tego serialu już nie ma jak wiadomo (tzn. nie kręcą, ja ciągle oglądam, ale ja jestem zacofany;). Tak więc spośród aktualnie kręcononych seriali ten jest chyba moim ulubionym, na drugim miejscu jest "Weeds". Poza tym nie pamiętam kiedy az tak bardzo czekałem na kolejny sezon jakiegoś serialu - raczej nigdy :)
PS - Rzeczywiście spora część zespołu wywodzi się z HB), też to zauważyłem. I o dziwo spora ich część wywodzi się z SFU :) (Michael Cuesta, Michael C. Hall)
6 stop... ogladalem (probowalem przynajmniej) niestety na tvn, dosyc dawno. i calkiem mi sie podobalo, ale godzina nadawania + nieustanna olewka ze strony wymienionej stacji zniechecily mnie w koncu i przestalem. dzieki za przypomnienie, mam kolejny torrent do zassania.
co do innych seriali, to w kategoriach przypisanych dexterowi (w mojej opinii) lepsza jako dramat jest jednak "rodzina soprano". a w serialach kryminalnych korone trzyma mocno "Veronica Mars". chociaz 3ci sezon ciagle trwa, i juz widac lekki spadek formy.
a nad wszystkimi innymi serialami stawiam "Entourage". Polska to prawdopodobnie jedyny kraj na swiecie, gdzie jest on tak niedoceniany. ale jak czytam o 7 milionach widzow Prison Break, to mnie to szczegolnie nie dziwi...
"Chociażby "Sześć stóp pod ziemią" :) Ale tego serialu już nie ma jak wiadomo (tzn. nie kręcą, ja ciągle oglądam, ale ja jestem zacofany;)."
Na pocieszenie mogę powiedzieć, że ostatni odcinek 6FU jest naprawdę ostatni - i przepiękny...
Co do drugiego sezonu "Dextera": ja mam obawy, wiadomo - urok nowości zawsze ulatuje... ale nie zawsze się to sprawdza, np. każda seria "24" jest lepsza od poprzedniej (moim zdaniem).
Tyle seriali, a ja tylko jeden :)
Niestety "Entourage" jeszcze nie oglądałem, ale musze to nadrobić ;)
Aktualnie przesiaduję głównie z rodziną Fisherów, bo kiedyś tam oglądałem 1 sezon na HBO, ale to było dawno. Teraz mam zamiar obejrzeć wszystkie 5 sezonów, jak na razie jestem na ukończeniu pierwszego i... WARTO :)
A na TVN-ie to ja pamiętam co z nim wyrabiali. Szkoda gadać. Pdobne cudo zrobili z "Bez skazy" (nawet nie wiem czy jeszcze później nie leciało), w dodatku nagle serial się urwał... Zapewne mieli małą oglądalność, ale czemu tu się dziwić?
nie jestem oglądaczką seriali, ale dexter wciągnął mnie do reszty. Jak żaden inny serial wczesniej. Jestem właśnie po 10 odcinku. Pamiętacie akcję z patelnią i mężem Rity?? HAHahahahhahaa i ta mina Dexa nie mogłam przestać się śmiać i dalej nie moge hahahaha. Serial wymiata. Świetna muzyka, klimat, bohaterowie: tytułowy Dexter, Deb, Angel, Doakes, Laguerta i Masuka. Jedynie Rita troche denerwuje ale chyba taka ma role.
swietny serial. kolejne potwierdzenie, ze stacja SHO potrafi zrobic cos z niczego. nic w tym przapadku odnosie sie do budzetu. bo jak porownywac kase na PB, LOST z kasa przeznaczona na DEXTERa? nie da sie. da sie jednak powiedziec, ze DXT to nieprawdopodobnie "soczysty" serial. nikt tu nie stosuje cenzury. nagie zwloki, dziwki, mowiac "po szewsku" policjanci, no i glowny bohater. policjant w skorze mordercy, czy tez morderca w skorze policjanta? wg mnie chyba to drugie. ale czy napewno? mi sie wydaje, ze jedni oczuwaja to tak, a inny inaczej, co nie zmienia faktu, ze to wlasnie ta niepoprawnosc powoduje, ze ten serial jest taki inny od reszty seriali z poza stajni SHOWTIME. wystarczy wpomiec WEEDS czy SLEEPER CELL i od razu widac, ze SHO umie robic inteligentne seriale, ktorych sila nie sa mozliwoscie i srodki techniczme, ale inteligentnie opowiedziana historia. no i ten aktor, co gra dexa - wspaniale mu to wychodzi.
Dexter nie jest policjantem, przy najmniej nie w pełnym znaczeniu tego słowa. On pracuje w laboratorium - jest specjalistą od krwi :)