PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=842984}

Diuna: Proroctwo

Dune: Prophecy
2024 -
6,4 12 tys. ocen
6,4 10 1 12101
5,2 10 krytyków
Diuna: Proroctwo
powrót do forum serialu Diuna: Proroctwo

Czy ja dobrze rozumiem, że w tym uniwersum przez 10 wieków niewiele się zmieniło w technologii, ustroju a nawet modzie i wystroju wnętrz?

ocenił(a) serial na 8
eXSkalolaz

Tak. Wynika to z tego, że wybuchła wojna AI i zaprzestano korzystania z technologii, by się to nie powtórzyło. Jest o tym opowiedziane na samym początku pierwszego odcinka. Litości.

ocenił(a) serial na 4
Sorn_Glannath

Nie zaprzestano. np. Hologram z którego korzysta m.in. Imperator oglądając nagranie z Diuny, tarcze, myśliwce, galeony, żniwiarka, taksówka którą imperatorskie dzieci lecą na imprezę - z tego korzystamy.
Natomiast zabawka młodego Lorda Rieechese jest już be - żadna maszyna nie będzie naśladować ludzkiego umysłu.

ocenił(a) serial na 8
tanglor

Założenia są takie, że doszli do pewnego poziomu którego nie chcieli przekraczać.

tanglor

Też mnie to zastanawia, jak wybierają które technologie są akceptowalne, a które nie. Odrzucają komputery i myślące maszyny (zabawka niby była inteligentna), ale musi być jakaś elektronika w tych pojazdach.

Sorn_Glannath

...i aby nie wybuchła wojna, wszyscy przesz 10 tyś lat chodzili w tych samych ciuchach. Litości!

ocenił(a) serial na 8
Leszy2

Przecież to jest serial SF a nie historyczny. Czego nie ogarniasz? Że to fikcja literacka? Czego się doszukujesz?

Sorn_Glannath

Cóż za intrygująca fikcja literacka! Fantastyka, 10tys lat, w jednych ciuchach! Takie tematy was rajcują?

ocenił(a) serial na 8
Leszy2

Nie wydaje mi się, że chodzą w jednych ciuchach. Może chodzą w podobnych, ale nie w jednych. Mogą czasem zatacza koło, ale e sumie ja to mam w dupie. To nie jest dokument historyczny tylko powieść SF.

Sorn_Glannath

Dzieci nie powinny mówić dupa.

ocenił(a) serial na 8
Leszy2

Ja nie wiem co mówiłeś do starego :)

Sorn_Glannath

"Przecież to jest serial SF a nie historyczny." - serial SF różni się od fantasy właśnie tym, że przedstawiony świat jest prawdopodobny i logiczny