PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=576962}

Dochodzenie

The Killing
2011 - 2014
8,0 37 tys. ocen
8,0 10 1 37369
7,6 16 krytyków
Dochodzenie
powrót do forum serialu Dochodzenie
ocenił(a) serial na 8
eowine

ma ktoś już polskie napisy??

poziomka4

a po co ci?

ocenił(a) serial na 8
eowine

ciekawe po co mogą być komuś potrzebne napisy... są już od kilku dni w necie, napiprojekt je znajdzie i na napisy24

Zuzaa_3

No właśnie też się dziwie.

ocenił(a) serial na 8
eowine

A co w tym aż takiego dziwnego nie każdy w dzisiejszych czasach musi znać j. angielski to jest jakiś wymóg czy co? może zna inne...

Zuzaa_3

Wiele o tym pisałam. I nie tłumacz się jak analfabeci bo na pewno zaczniesz. Ale to wymóg jak umiejętność liczenia. Taka prawda a ty pocieszaj się na milion sposobów jeszcze użyj sobie jakiś epitetów pod moim adresem ale tak czy owak wiesz, że mam rację i zaprzeczanie do niczego cię nie zaprowadzi.Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
eowine

Gdzie ja powiedziała ze nie znam angielskiego? Najpierw czytaj ze zrozumiem a potem może sie wypowiadaj. Nie martw sie nie mam zamiaru cię obrażać jak ty to robisz.:)

Zuzaa_3

Jasne można i tak się pocieszać. Lepiej? Już będziesz dziś spać?

ocenił(a) serial na 9
eowine

Aa no racja, jak ktoś nie potrafi oglądać bez napisów lub lektora, to znaczy, że jest analfabetą i jest niedorozwinięty...
Gratuluję, einsteinie, dzięki tobie uświadomiłem sobie, że cała Polska musi teraz poddać się kwarantannie i być leczona na tę chorobę...

czlowiekfrank

nie pocieszaj się, że cała Polska to nie umniejsza twojej głupoty :D

ocenił(a) serial na 9
eowine

Aa no tak, zapomniałem, genialny naukowcu, że ja też muszę się tej kwarantannie poddać. Przepraszam cię za to, o wielmożny geniuszu.

ocenił(a) serial na 8
eowine

ludziee! z nam angileski na tyle żeby się z kimś dogadać i to chyba nic dziwnego ! rozumiem co mówią w filmie jak oglądam bez napisów ale wolałabym mieć gotowca niż w zatrzymywać bo akurat mówili mało wyraźnie!
ciekawa jestem czy ty znasz perfekcyjnie francuski i niemiecki ?! Bo ja tak!

poziomka4

Nie znam niemieckiego w ogóle a francuski w podstawie ale to mój wybór jak inne języki choć wiem że to jedna z moich wad. Co innego angielski tu nie ma usprawiedliwień i ten znam w zupełności a przynajmniej na Advanced i dalej się dokształcam.

ocenił(a) serial na 8
eowine

no i nie trzeba sie na kogoś rzucac że sobie napisami pomaga! bo to wcale nie znaczy że jest jakimś przygłupem bo anglika perfekt nie umie! ja akurat nie miałam tego szczęścia i w szkole z angielskim styczności nie miałam. Jestem samoukiem i nie wiedziałam że jak ktoś ogląda film z napisami bo czuje sie pewniej to od razu jakis wyrzutek społeczny i tuman!

poziomka4

Ja rozumiem to inaczej. Po prostu z własnego braku ambicji i lenistwa marnuje przyjemną szanse styczności z językiem, który go wszędzie obowiązuje. Co prawda angielski miałam w szkole ale nauczyłam się sama zagranicą.
Powiedzmy, że ówczesna edukacja nauki języków do mnie nie trafia, może dlatego ubolewam nad tym że nie znam innych.

ocenił(a) serial na 8
eowine

napewno nie z braku amibcji i lenistwa! bo owszem douczam się ale dopiero teraz! i to bedzie mój 4 język. Nie rozumiem twojego toku rozumowania. Dlaczego uważasz że jak ktoś nie umie angielskiego to jest przygłupem albo leniem?

poziomka4

Ponieważ akurat ten język jest przymusem, zarówno na studiach jak i w pracy. I nie ma sensu zaprzeczać, czuć złość tylko pogodzić się z faktem. Tylko ignoranci i zakompleksieni ludzie próbują wmówić innym i sobie, ze mają prawo być analfabetami. Skroro i tak trzeba go znać to po co uciekać od najprostszej formy nauki, w końcu ten język stanie się tak oczywisty, że żadnego wsparcia i asekuracji napisowej stosować nie będzie trzeba.
A to jest po prostu jak pływanie z kołem ratunkowym. Zostaw to koło i zacznij wreszcie pływać.

ocenił(a) serial na 8
eowine

niee my sie chyba nie dogadamy...
"Tylko ignoranci i zakompleksieni ludzie próbują wmówić innym i sobie, ze mają prawo być analfabetami" - moim zdaniem to tylko ignoranci i zakompleksieni ludzie szukają sobie problemu gdzie go nie ma ! Jestem młoda znam 3 języki douczam sie 4 twoim znaniem "języku przymusu" i zostaje nazwana analfabetą i leniem bez ambicji i to tylko dlatego że zapytałam czy ktoś ma napisy !!!!
Nie wszyscy muszą być profesorami od języka angielskiego!

poziomka4

Dobrze skoro koniecznie je chcesz przyznać prawdy to idź ciesz się życiem i zapomnij o mojej opinii. Aż tak ważna jestem dla ciebie?

eowine

*nie chcesz przynać...-nie mogłam edytować

ocenił(a) serial na 8
eowine

Niech mi ktoś powie skąd tacy aroganccy ludzie się biorą!
Do twojej wiadomości, w życiu nie liczy się tylko papierek ukończenia studiów czy tam ile języków umiesz ale także kultura! A tobie chyba tego brakuje. Lepiej idź się doucz geniuszu i znajdz odpowiedni system wartości.
i Wesołych Świąt życzę (chyba że nie obchodzisz to miłego dnia)

poziomka4

Niech mi ktoś powie czemu robisz z sobie widowisko :D
Przemówienie godne Lincolna, czujesz, że lud cie wspiera bo argumentów ci zabrakło?
To się ciesze, i wesołych świąt

ocenił(a) serial na 10
eowine

Przepraszam, ale wtrącę się na temat;)

Odcinek ciekawy, spodziewałem się już na koniec 1 sezonu, że Holden tak naprawdę nie ma z tą sprawą niczego wspólnego i musi być przez kogoś manipulowany. Akcja z waleniem głową w drzwi hotelowe - piękna. Co do niedociągnięć - leżący w szpitalu radny Richmond, fakt - w stanie krytycznym, ale do pewnego momentu główny podejrzany w sprawie o morderstwo. I co? I żadnej obstawy ani nic. Poza tym ten Belko. Ot tak wziął sobie pistolet od policjanta i go zaskoczył. No niezbyt dobrze się ta policja z Seattle spisuje.

Podoba mi się postać czarnoskórego doradcy burmistrza. Widać, że ma sporo powiązań z ludźmi stojącymi wysoko i podejrzewam, że odegra znaczącą rolę w całej sprawie, aczkolwiek to raczej nie on jest mordercą. Śmierdzi mi zachowanie matki Rosie, co o niej sądzicie? Co to za ucieczka?

rafaello92

Matka w tym momencie poczuła się, że naprawdę straciła córkę ale nie wtedy gdy ją zabili ale wcześniej. Nie miała pojęcia o jej życiu. Siostra matki czyli ciocia Rose praktycznie zajęła miejsce Mitch. Ta cała Terry nie tylko zabrała jej córkę ale i synów a nawet zjednała sobie jej męża więc Mitch poczuła się zdradzona, oszukana i zrozumiałą, że już nic nie wiąże ją z tą rodziną.

ocenił(a) serial na 8
rafaello92

Ja cały czas miałam nadziej, iż nie Holden`em manipulują, nie chciałam, aby okazał się dupkiem bez zasad ale teraz jest w h.jowym położeniu. Ale akcja w hotelu trochę przesadzona, Holden zachowywał się jak by zrobił dokładnie to o co Linden podejrzewała, jak już wiedział ze, nie może nikomu ufać po za nią to powinne inaczej to rozegrać. Ja mam tylko nadziej iż morderstwo nie ma nic wspólnego z wyborami, a jedynie było okazją do wykorzystania przez owego doradce. Zachowanie matki troszkę dziwne, rozumiem ze straciła dziecko, ale zostały jej jeszcze dwoje dzieci, i co ona sobie ucieka i nie dba o nie?Jak z niej matka. Co do Belko, to czemu o ile to on zabił swoją matkę? wtf?? i wziął policjanta za zakładnika, nie wiem jakim cudem, gdyż jak Holden go przesłuchiwał zachowywał się jak by nie był do końca sprawny umysłowo. Jak dla mnie dobrze ze pozbyli się tej postaci, gdyż była niezmiernie wkurzająca

Zuzaa_3

Jak ty odbierasz ten film to normalnie <palmface> weż przerzuć na coś co zrozumiesz.

ocenił(a) serial na 8
eowine

Już się dowartościowałaś obrażając innych, dzień pewnie teraz możesz zaliczyć do udanych:). Za 5 minut teletubisie lecą wiec muszę spadać, jak by miała jakieś pytania problemy ze zrozumieniem fabuły to zapytam sie ciebie. A tak przy okazji to nie wiem jak ty ale dla mnie to serial, a nie film, ale co ja tam mogę wiedzieć.

Zuzaa_3

Skro wiesz że jakieś telebisie istnieją i wiesz kiedy lecą to co ty tu jeszcze robisz?

ocenił(a) serial na 8
eowine

ja nie moge człowieku! to jest forum!
jak byś nie wiedział to ludzie tu przedstawiają właśnie swoje przemyślenia na temat filmu/serialu i wymieniają się spostrzeżeniami!
Z tego co widzę to ty nic nie robisz tylko obrażasz ludzi!

poziomka4

Aż tak się gdzieś dotknięta czujesz, że potrzebujesz generalizacji? Smutne.

ocenił(a) serial na 8
eowine

hahahahahahahahahahahahhahahahahaha
znalazłeś/aś sobie miejsce gdzie sie możesz na ludziach powyżywać i dowartościować? tylko kozaczyć potrafisz??

poziomka4

Za to ja już wiem co ty potrafisz, bo jeśli chodzi o mnie to kiepsko ci idzie trafiasz jak kulą w płot.

ocenił(a) serial na 9
eowine

Dobra poziomka, już z nią nie rozmawiaj, bo nie warto jeszcze bardziej karmić trolla.

eowine

tak sobie czytam ta konwersacje odniosnie napisów i j.angielskiego i jestem w szoku! Jak można po kimś tak pojechać tylko dlatego ze zapytał o napisy do serialu?!
SZOK! Jesteśmy polakami to chyba nie ma w tym nic zlego ze sobie ogladamy z napisami w naszym języku. Przecież na każdym forum serialowym ludzie pytaja: kiedy beda napisy? itp. A tu taki strzal: a po co Ci? hahaah normalnie mnie dziewczyna rozwalila...

ocenił(a) serial na 8
rafaello92

wiedziałam że z Holdenem tak wyjdzie! On jest chyba moim ulubionym bohaterem w tym serialu ;D

ocenił(a) serial na 9
poziomka4

Hehe, witaj w klubie ;)

ocenił(a) serial na 9
eowine

Wiedziałem, że z Holderem jednak wszystko odkręcą. W końcu on, zaraz po Linden, jest drugim głównym bohaterem ;)