PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=576962}

Dochodzenie

The Killing
2011 - 2014
8,0 37 tys. ocen
8,0 10 1 37472
7,6 16 krytyków
Dochodzenie
powrót do forum serialu Dochodzenie

To o czym się bardzo często zapomina, tu wchodzi na 1. plan:
Po pierwsze - genialny po prostu klimat, taki serial mógłbym oglądać codziennie, deszczowo, ponuro, ciemno - w takich sceneriach powinno się kręcić seriale/filmy kryminalne, po prostu cudo!

Po drugie - realizm - sprawa nie zostaje rozwiązana w ciągu jednego dnia, a detektywi to nie fajna laska w mini i jakiś przystojniak, tylko ludzie z krwi i kości, wchodząc na posterunek spotkałbyś kogoś takiego jak Linden i Holder - idealnie ich dobrali, wiarygodni, ludzcy i świetnie zagrani; sprawa ciągnie się tygodniami, na każdym kroku policjanci spotykają się z trudnościami w pracy.

Po trzecie - wątek rodziny zamordowanej dziewczyny - wiele osób na to narzeka, dla mnie to fantastyczny motyw, rzadko na tak długo skupia się na poszkodowanych, pokazując jedynie pracę policji, tutaj podzielono to niemal idealnie, i znów rodzina jest ludzka, przeciętna, nie podkoloryzowana, zero sztuczności, na dodatek genialne wręcz aktorstwo Forbes i Sextona.

Dodając te 3 elementy, realizm, klimat, wielowątkowość, wciągającą, mimo iż na pozór prostą fabułę, otrzymujemy nietuzinkowy serial. Szkoda jedynie tylko 2 sezonów, aczkolwiek przynajmniej całość ładnie zamknięta.

Wg mnie najwyższa półka, a sporo już widziałem.

ocenił(a) serial na 10
Pauleta

Podpisuję się obiema rękami pod tym co napisałeś.
Żałuję tylko że tak mało jest takich seriali.

Pauleta

Jestem świeżo po ostatnim odcinku i w pełni się zgodzę z tym co zostało napisane wyżej. Długo szukałem tak dobrego serialu.

Pauleta

Cóż, ja także właśnie skończyłem ostatni odcinek. Miałem zakładać osobny temat ale widze, że wszystko już zostało napisane.

Wiecie, od momentu, gdy moja mama poleciła ten serial a sam zapisałem go sobie wcześniej w ulubionych musiałem w końcu zajrzeć do niego. Od odcinka pierwszego do ostatniego byłem jak zaczarowany. 26 części zajęło mi około tygodnia a cholera obecnie mam sesję, tak jak każdy student powinien się martwić czymś innym. Dzisiaj strzeliłem sobie cztery ostatnie odcinki z rzędu, bo po 9tym już nie mogłem wytrzymać dłużej. Chodzi mi o to, że od dawien dawna nie widziałem tak dobrego kina. Teraz czuje się jakbym właśnie wyszedł z seansu, takiego tygodniowego. Taki efekt na widzu może zrobić tylko wyjątkowy spektakl.

Nie wiem, czy sezon 3 to dobre wyjście. Oczywiście, ciesze się, że do niego dojdzie. Ale mogą już nie dorównać poziomowi ze sprawy Rosie Larsen. Jednakże, póki co, jeżeli oceniamy tylko to co widzieliśmy do tej pory to uważam, że The Killing jest mistrzem w swojej kategorii. Absolutnie mistrzem.

I na koniec coś dla fanów: http://www.youtube.com/watch?v=3r1PRktcWZY.

ocenił(a) serial na 6
Pauleta

Tymczasem polecam filmy policyjne:
"AGRESJA" Sidneya Lumeta z Seanem Connery
"SERPICO" Sidneya Lumeta z Alem Pacino
"PIESKIE POPOŁUDNIE" Sidneya Lumeta z Alem Pacino

"FRANCUSKI ŁĄCZNIK" Williama Friedkina z Genem Hackmanem, Royem Scheiderem i Fernando Reyem
"FRANCUSKI ŁĄCZNIK 2" Johna Frankenheimera z Genem Hackmanem
"OD SIEDMIU WZWYŻ" Philipa D'Antoni z Royem Scheiderem

"SZALENI DETEKTYWI" z Alanem Arkinem i Jamesem Cannem

"KLUTE" Alana J. Pakuli z Donaldem Sutherlandem i Jane Fondą
"SYNDYKAT ZBRODNI" Alana J. Pakuli z Warrenem Beatty

"NĘDZNE PSY" krwawego Sama Peckinpaha z Dustinem Hoffmanem
"UCIECZKA GANGSTERA" krwawego Sama ze Stevem McQueenem i Ali MacGraw
także:
"TRZY DNI KONDORA" Sydneya Pollacka z Robertem Redfordem, Faye Dunaway i Maxem von Sydowem
"MARATOŃCZYK" Johna Schlesongera z Dustinem Hoffmanem, Royem Scheiderem i Laurencem Olivierem
"CZARNA NIEDZIELA" Johna Frankenheimera z Robertem Shawem, Marthe Keller i Brucem Dernem
"KIEROWCA" Waltera Hilla z Ryanem O'Neealem i Isabelle Adjani
"ZŁODZIEJ" Michaela Manna z Jamesem Cannem i Tuesday Weld

Lata 70. w pełnej krasie. Naturalne światło, kostiumy, scenografie. Prawda i tylko prawda, tak mi dopomóż...

Zapowiedzi wcześniejsze:
"BULLITT" Petera Yatesa ze Stevem McQueenem, Robertem Vaughnem i Jaqueline Bissett,
"ZBIEG Z ALCATRAZ" Johna Boormana z Lee Marvinem i Angie Dickinson ,
"ZABÓJCY" Dona Siegela z Lee Marvinem i Angie Dickinson ,
"CHARLEY VARICK" Dona Siegela z... Walterem Matthau
"BRUDNY HARRY" Dona Siegela z Clintem Eastwoodem
"ŻYCZENIE ŚMIERCI" Michaela Winnera z Charlesem Bronsonem
...