PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=576962}

Dochodzenie

The Killing
2011 - 2014
8,0 37 tys. ocen
8,0 10 1 37369
7,6 16 krytyków
Dochodzenie
powrót do forum serialu Dochodzenie

Pytanko

ocenił(a) serial na 6

W jakim stopniu jest ten serial powiązany z wersją z 2007 r. ? Jest jakieś konkretne pokrewieństwo? jakaś spójność? czy nie oglądając Forbrydelsen mogę się zabrać za ten nie tracąc przy tym jakiegoś ważnego wątku? Widzę, że fabuła mniej więcej ta sama w jednym jest Rosie a w drugim Nanna Larsen wnioskuję, że rodzina(?)

ocenił(a) serial na 9
czarna404

Nie mam pojęcia,bo nie widziałem oryginalnej wersji. Mogę za to powiedzieć,co wiem. Serial the killing w wersji amerykańskiej jest mega fajny i wciągający !! U mnie 9/10

ocenił(a) serial na 6
Gladiator1000

Ok. Dziekuje bardzo za opinie :)

ocenił(a) serial na 9
czarna404

No problemo. Mam nadzieję,że się nie zawiedziesz :)

użytkownik usunięty
czarna404

Wersja amerykańska to zwykła zrzynka i nic więcej. To nie remake, to plagiat, gdzie nawet niektóre sceny sa żywcem wyjąte ze skandynawskiej wersji.

czarna404

The Killing w wersji amerykańskiej jest stworzony na podstawie Forbyrdelsen. I seria jest bardzo podobna, ale niektóre wątki poprowadzone są inaczej. Kolejne serie obydwu seriali już tylko bardzo luźno się ze sobą wiążą. Warto obejrzeć obydwa seriale, bo są genialne.

ocenił(a) serial na 9
estella_bluebell

Holder zniszczył system ! :)

Gladiator1000

O tak, zdecydowanie najfajniejsza postać :)

ocenił(a) serial na 9
estella_bluebell

Szkoda,że nie można polubić czyjegoś komentarza. Ale co tam. Lajkuje Twój komentarz :)

Gladiator1000

Dzięki :) Ja też "lubię" Twoje komentarze donośnie "Dochodzenia" ;) A widziałeś duńską wersję?

ocenił(a) serial na 9
estella_bluebell

Nie,ale słyszałem,że równie dobry. Potwierdzasz ?

Gladiator1000

Tak, jest świetny, ale o dziwo bardziej podobała mi się wersja amerykańska.

ocenił(a) serial na 9
estella_bluebell

OOOO to nawet się nie zabieram. Holder i Linden w wersji europejskiej ? Jakoś nie umie tego sobie wyobrazić :)

Gladiator1000

Największym mankamentem wersji duńskiej jest zupełny brak Holdera. Jedynie w I serii jest facet na którym bardzo luźno oparta jest postać Holdera, ale on (spoiler) ginie.

ocenił(a) serial na 9
estella_bluebell

A widziałaś Breaking Bad ?

Gladiator1000

Niestety nie widziałam. Wiem, że wszyscy się rozpływają nad tym serialem, a ja mam tyły :-)

ocenił(a) serial na 9
estella_bluebell

Może czas to zmienić ? :)

Gladiator1000

Próbuję nadrabiać zaległości, ale zaczęłam ostatnio oglądać Kompanię braci i mam ochotę na House of cards.

ocenił(a) serial na 9
estella_bluebell

Kompania braci znakomita, house of cards to nie moje klimaty. Nie lubię niczego,co powiązane z polityką,nawet filmów czy seriali. Ale Breaking Bad,jak Holder w The Killing,miażdży system !:)

Gladiator1000

Ja też nie przepadam za tematami politycznymi, ale uwielbiam Kevina :-)
Skoro tak mówisz to muszę obejrzeć.

ocenił(a) serial na 9
estella_bluebell

Jest coś,o czym powinnaś wiedzieć. Nie zrażaj się dwoma pierwszymi sezonami. Są dobre i tylko dobre(podobno-to jest zdanie ogólu). Jednak warto się przebić,bo od trzeciego sezonu BB dostaje takiego wystrzału,że szczęka opada...Za każdym razem nie jest się w stanie niczego przewidzieć. Mówię o tym tylko dlatego,że mnóstwo ludzi narzeka na pierwsze dwa sezony. Mnie osobiście wciągło od początku,ale gdy z Tobą było odwrotnie to nie rezygnuj :)

Gladiator1000

Dobra, będę miała to na uwadze :-)

ocenił(a) serial na 9
estella_bluebell

Daj potem znać co sądzisz. Jakby co pisz tutaj lub na forum Breaking Bad. Z oczywistych powodów jestem tam częstym gościem. Jestem ciekaw,co będziesz sądzić na temat serialu. P.S umiesz zaproponować jeszcze jakiś ciekawy serial ?

Gladiator1000

Jasne, gdy tylko zacznę oglądać napiszę. Mnie się jeszcze podobał Detektyw i Fargo. Nie wiem czy oglądałeś?

ocenił(a) serial na 9
estella_bluebell

Nie a to ze względu na to,że oba stosunkowo nie dawno powstały i pewnie będzie jeszcze kilka sezonów,co zajmie kilka lat. Nienawidzę czekania i wolę,jak jest dostępny cały serial od A do Z,lub przynajmniej kilka sezonów,a całość czeka jedynie na ostatni,wieńczący sezon. Właśnie Breaking Bad jest już całkiem skończone,no i oczywiście The Killing :) Z takich to ciężko coś znalezć,prawda ?

Gladiator1000

Rozumiem, ale ja lubię taką niepewność czekania. Z dokończonych to na przykład Z archiwum X. :-)

ocenił(a) serial na 9
estella_bluebell

He he widziałem :) Akurat takich seriali nie brakuje. Np Wszyscy zachwycają się na d The Wire,a ja widziałem 7 odcinków i jakoś mnie to bardziej wkurzało niż zachwycało. To samo z Białymi Kołnierzykami...

Gladiator1000

Ani jednego ani drugiego nie próbowałam oglądać. Ale fakt wszyscy się zachwycają.

estella_bluebell

Dzięki za ostrzeżenie, że jest spoiler. Jakże genialne w swojej prostocie i praktyczne. Akurat jestem na etapie zerówki i składam literki w trakcie czytania. W porę więc się zorientowałem, żeby nie czytać dalej:)

SH5

Zatem chyba nie problemu, prawda?

estella_bluebell

Jak może być problem skoro były podziękowania za dobitne ostrzeżenie, by nie czytać dalej:)

Swoją drogą oglądam tę duńską wersję. Długo się rozkręca ten pierwszy sezon, ale jednak rozkręca.

SH5

Dobrze, dobrze, ironię to ja jeszcze umiem rozróżnić. Rzeczywiście to oznaczenie było niefortunne. Mnie bardziej podobało się Dochodzenie. Duńska wersja jest generalnie mniej dynamiczna, ale też ciekawa. Zresztą jestem miłośniczką skandynawskich kryminałów.

estella_bluebell

Po pierwszym sezonie duńskiej wersji, rozważam przerzucenie się na wersję amerykańską. Jest jakaś ciągłość?

SH5

Nie ma ciągłości, dlatego zalecam najpierw dokończenie duńskiej wersji, a później obejrzenie amerykańskiej :)

ocenił(a) serial na 10
estella_bluebell

To ja mam jeszcze pytanie odnośnie książki. Oglądałam na razie tylko 4 sezony The Killing w wersji USA i zastanawiam się, czy cz.1 książki ma takie samo zakończenie jak w sezonie 2 prod. USA. Albo czy książka kończy się tak samo jak wersja duńska serialu? Pytam, bo nie wiem, czy tracić czas na książkę, jeśli mam jeszcze zamiar obejrzeć sezon 1 produkcji duńskiej? Czy też może 2 wersje serialu i książka mają różne zakończenia i tym sposobem istnieją 3 różne wersje historii Nanny/Rosie Larsen?

wietka13

Książki nie czytałam, ale z tego co wiem to została ona napisana na podstawie scenariusza amerykańskiej wersji The Killing, więc z wersją podstawową czyli duńską ma niewiele wspólnego.

wietka13

Oglądałam wersje ameryk. i książka to całkiem inna bajka ;) Spójne są niektóre nazwy lub detale ale to dwa różne światy. Książka mimo to wciąga jak serial ;)

ocenił(a) serial na 10
incjusz

Jestem na 20% książki i rzeczywiście jest wciągająca :) to teraz tylko obawa, czy wątki z książki nie są odwzorowaniem wersji duńskiej (tak bardzo lubię Linden, że mam zamiar obejrzeć/przeczytać każdą wersję).

ocenił(a) serial na 6
estella_bluebell

Dziękuję :)